Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 58 052
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,бременна съм в 7 месец от миналия месец се водя на трудов договор.преди това имах фирма и се  самоосигорявах и имам около 1 г неплатени осигуровки това ще попречи ли за да взимам майчинство.преди да отворя фирма имам 4 г по трудов договор и от там си изкарах първото майчинство от 2 г.

Да,ще бъде проблем.Трябва да си платиш осигуровките за периода на самоосигуряването.

# 661
няма ли как да се вземат задни години.понеже нямам възможност сега да ги платя.Благодаря

# 662
няма ли как да се вземат задни години.понеже нямам възможност сега да ги платя.Благодаря

Ти имаш достатъчно стаж без значение през кои години е.Не е в това проблема.
От НОИ не изплащат болнични, ако лицето има да погасява лични осигурителни вноски като самоосигуряващ се.Ако осигуровките по трудов договор не бяха платени, нямаше да е проблем.

# 663
всичките здравни осигоровки ги платих,останаха ми само пенсионните.

# 664
  • у нас
Здравейте. Имам въпрос относно майчинството, което трябва да получавам. Осигуряват на 1000 лв, но реално заплатата ми е 560 с бонуси достига бруто около 750- 800. Четох в първата страница, но там има нещо което ме обърква- майчинството на ден не можело да бъде повече от нето дневното възнаграждение. Правилно ли съм разбрала, че нищо че ме осигуряват на по-висока сума, майчинството ще ми е на база нетото?

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 11:30 от Tommelise

# 665
Да, и спрямо нетното възнаграждение се гледа.Върху бонусите, ако не се внасят осигуровки, не влизат в сумата за изчисляване на болничен и майичнство също.

# 666
  • у нас
плащам си осигуровките и на бонусите. Ако бонуса ми е по-малък- минималния осигурителен доход ми е 1000 (реално заплатата ми може да е и 700 чисто). Ако бонуса ми е по-голям и мина бруто 1000 ме осигуряват на по-високата.... Ясно. Надявах се, че може майчинството да е 900лв. Сега може и до 700 да не стигна. Те вече смятали 2 год назад ooooh!

# 667
Още от 01.01.2015 се изчислява на база предходните 24 месеца.
Вземи си ПИК от НОИ и може да сметнеш в сайта им приблизителното обезщетение, което ще получаваш.После ПИК-ът ще ти бъде от полза да си следиш и подаването на документите, както и плащанията.

# 668
здравейте дъщеря ми е приета на ясла и ще започва във вторник аз какво трябва да подам към работодателя си  и от коя дата считано трябва да спазвам срокове?
на 8 юни навършваме 2 години

# 669
Здравейте, в момента съм майчинство 1-ва година, взимам МРЗ 420 лв, втората разбрах, че ще е 340лв. Ако реша веднага след 1-та или 2- та да имам второ дете, колко ще е ( без да напускам работа и тн)?

# 670
  • Пловдив
Здравейте, в момента съм майчинство 1-ва година, взимам МРЗ 420 лв, втората разбрах, че ще е 340лв. Ако реша веднага след 1-та или 2- та да имам второ дете, колко ще е ( без да напускам работа и тн)?

Решението да имаш дете не ти носи дете  Simple Smile

Ако по време на майчинството с първото дете,ти издадат 45 дневен болничен за второто,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото дете
Ако ти издада 45 дневния след края на 2 те години майчинство,ти правят нова 24 месечна база,в която втората година ще ти я взимат на МРЗ в онзи момент

здравейте дъщеря ми е приета на ясла и ще започва във вторник аз какво трябва да подам към работодателя си  и от коя дата считано трябва да спазвам срокове?
на 8 юни навършваме 2 години

Прекратяване на майчиство и за 50 процента майчинство,считано от деня на тръгване на яслата.Няма да е вторник,защото яслите във вторник не работят.От сряда ще тръгне,отиди и същия ден в работата,за да ти дадат да попълниш необходимите декларации

# 671
Синът ми ще тръгне на ясла от декември. Ще имам ли право на 50% майчинство до 2-рата годинка, ако съм в неплатен отпуск?

# 672
Синът ми ще тръгне на ясла от декември. Ще имам ли право на 50% майчинство до 2-рата годинка, ако съм в неплатен отпуск?
Да , ако е до 30 раб. дни за 1 кал. година, който се зачита за стаж.

# 673
Да, за него става въпрос, благодаря.

# 674
Предварително се извинявам,ако въпросът ми не е за тук или вече има подобен,но аз не съм го прочела(четох доста Rolling Eyes).Имам нужда от разяснение.В момента съм в отпуск по майчинство до 410 дни,т.е.първа година,но преди месец разбрах ,че съм бременна отново.Искам да прехвърля майчинството за втората година,на първото дете,на баба,която е пенсионерка,но разбрах,че трябва да е назначена на ТД в момента на подаване на документите,колко време назад трябва да е назначена на ТД ?И колко време за напред?Какви документи трябва да подам към работодателя си аз и кога ,става дума за промяна в обстоятелствата?И какво да правя ,ако 45 дневният ми болничен влезе в сила преди изтичането на 410 -те дни,мога ли и тогава да прехвърля майчинството?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт