Не стига, че

• 40 120
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 555
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Житейски опит  се  трупа  на  базата  на   собствени  грешки. Прекомерният  контрол, както и  прекомерната  свобода, не  водят  до нищо  добро.

А още по-добре, на базата на грешките на другите.

Това е  ерзац-опит.

# 556
  • София
Мда, времето на пубера е безкрайно  Laughing Моят син също върши три милиона неща, включително ежедневни задачи у дома и навън, помага ни страшно много за всичко и въпреки това има време уикенда да се помотае с приятели из Борисовата. Честно казано, и да го нямаше това време, щях да направя така, че да го има. Щото дете на 14 не е нормално да няма приятели, с които да се шляе, да плямпа щуротии и да се киска на безобразни глупости.
Въпроса е след това да се прибере, да ми поразкаже това-онова, да се покискам с него, да му разкажа мои подобни щуротии, да ми покаже снимки как се кекерчат из парка, да изкоментираме някой интересен грим на приятелка или прическа на приятел и той да си легне доволен, че има и приятели, и родители, с които му е приятно.

Кафе  Peace

# 557
  • София - Рим и обратно

Кафе, аз не бях послушен тийн, но не стигах до саморазрушение.
А и не си затварям очите. Напротив, държа ги много отворени. И това не са теории, а са практики.
Практики са, но не и с твои деца, а нещо, което си преживяла ти самата като пубер. Различно е.
Аз също не съм склонна към саморазрушение, нито сега, нито тогава; и не съм го наследила от майка си - тя беше склонна. Но това е въпрос на характер. Не можеш да знаеш твоите на какво са склонни.  

# 558
Таис, представи си, че има и такива тийнове, които си мислят за комфорта и удобството. Simple Smile

Далеч не е задължително на всяко дете да са му интересни алкохол, цигари, наркотици. Прекалено се залага и лансират точно тези занимания....странно защо?
И до днес не ми е любопитно, нито ми е било на 14-16-20г. да се надрусам с нещо си.
Да, случвало се е да се напия, точно заради евтин алкохол и загубване на мярката, но това като студентка (е, вярно на 17г., но студентка вече).

# 559
  • София
Житейски опит  се  трупа  на  базата  на   собствени  грешки. Прекомерният  контрол, както и  прекомерната  свобода, не  водят  до нищо  добро.

Това не е опит. Това е преразказване. Всеки човек, вкл. и твоите деца, имат право на напишат собствените си истории. А не да преразказват чужди, било то и на родителите си. Особено на родителите си, бих добавила.

# 560
  • София

Мамасита, много си ми забавна с вярата си, че можеш да уплътниш времето на един тийн така, че да не прави щуротии  Laughing

Добре де, аз имам пари, ресурс и акъл. Много ясно, че ако тийнът е бил записан на спорт, катерил се е в планина, ял е бой на тепиха- ами това хубаво ще му е задоволило нуждите от забавление и възбуда, но по креативен и полезен начин. По дяволите, ако е толкова деликафалия, ще го пусна да ходи на лов и да трепе глигани. Или поне да се научи да стреля. Предполагам, че всички тия неща са по-вълнуващи от купон с домашнярка, нали? Просто ще го подкупя с по-интересни неща.

Иначе домакинстването също уплътнява добре времето.

Кое точно от изброените е по-интересно от купон с приятели, че хич не виждам такова.

# 561
Като чета как доста от пишещите сте имали бурна младост, знаеха ли за всичките ви забавления родителите?
И ако не, защо мислите, че 100% вие ще знаете?

Защото и аз имах доста неща, които майка ми и до ден днешен не знае. Crazy

като 16-20 годишна съм имала умерен секс лайф, знаех всичко за секса, предпазване и тн....

и майка ми знаеше, че водя активен сексуален живот, но никога не показа с нищо , че знае./при това съм имала връзка и със семеен мъж през този период/. оцелях без произшествия/на тихата улица Wink/

най-голямата си простотия в тази област направих когато бях 27 годишна и бях майка вече на 3-4 годишно дете.... та, освен, че ми излезе през носа, завърши и с руптурирана матка и пластика съответно. а  аз НИКОГА не бих повярвала, ако някой ми беше ми казвал преди, че ще стигна до такова положение. майка ми пък хептен....

та, изненадите както се казва, дебнат винаги и отвсякъде, аз ако имах дъщери , щях не на 8, а на 48 да  си отварям очите и да, щях да съм като хрътка, но без да ме усещат, разбира се, че душа.

# 562

Иначе и аз възнамерявам да осигуря достатъчно занимавки на дребната: ще играе тенис, ще язди, ще рисува, ще ходи с нас по планините, в Италия и т.н., но това съвсем не означава, че ще успея да я преведа успешно през пубертета.

И сега, и тогава, смятам да я оставя да направи своите погрешни стъпки. Да изживее своите разочарования и мелодрами. Нещо, което майка ми упорито се опитваше да ми отнеме като право.
Таис, поздравления за искрените думи. Въпреки, че детето ти е малко разсъждаваш трезво и според мен абсолютно правилно. Аз се чувствам като теб, правила съм своите грешки в пубертета, не съм имала подкрепата на родителите, не съм им се доверявала, не сме говорили по тези въпроси. Постарах се да избегна тези неща при моето родителстване, къде успешно, къде не. Времето ще покаже.

# 563
Големият ми син е на 18 почти. Няма да го хваля, суеверна съм.
Като се сетя на неговите години какви съм ги вършила и си казвам:
благодаря на съдбата, на Бог, на баща му и на себе си ...

# 564

Това е  ерзац-опит.

Е, съжалявам, някои грешки няма как да ги направя. Но това не значи, че не може да са ми познати, че и да ги предотвратя успешно за себе си и за други. Просто не се навирам между шамарите.

Историята може да си я напишеш и преди преживяването, а след това да си избереш какво преживяване ще имаш според историята. Обратното е доста тъпо. Защото понякога наистина нямаш право на грешки.

# 565
  • София - Рим и обратно
Аз също бих се притеснила ако нямаше свой кръг приятели, а бързаше да се прибере вкъщи да измие пода и да сготви newsm78. Въпросът е какви са приятелите и знаем ли какво правят или поне в общи линии. Аз се старая да ги държа около себе си, доколкото е възможно - и нея и приятелките й, така разбирам какво горе-долу се случва.

# 566
   Изкушенията не са грозни, банални и гнусни.

Че не е ли грозно, банално и гнусно да се наковеш с евтина водка и после да се хвалиш колко си повръщал?

Сега, понеже , явно и хабер си нямаш как става, аз ще ти обясня, макар че ти е малко късно. Първо, ти не се наковаваш с цел да повръщаш. Ти отиваш на купон с твоите приятели – най-привлекателните за момента хора в твоя живот, а там ще има и още някакви, между които може да е и любовта на живота ти, не се знае. Музика, лъчи... тоест, музика, танци, купон. Накакви големи идват и донасят водка. Мама не ти дава да пиеш, но няма как да кажеш, щото се излагаш, пък излагаш и мама, че е толкова задръстена, е на хората майките и бащите как си пият питието с тях на морето (лъжа). И така купона си тече, смях, бъзици, шумотевица, пиеш още едно и отиваш да повръщаш в банята, щото толкова ти е мярката.

Аз лично, не обичам алкохол и не пия. Обаче има и деца, на които в семействата им се пие – всяка вечер, дори и когато няма гости. Така че... иди им обяснявай колко лошо нещо е алкохола, след като всъщност развеселява и разпуска.

Единствения ти вариант, както го виждам аз, е децата ти въобще да не ги пускаш на никакви купони никъде, а вечер, за да не искат да отидат, да си организирате музикални сесии с прелюдиите на Лист, защото тогава клубове и кръжоци няма....

# 567
  • София
Таис, представи си, че има и такива тийнове, които си мислят за комфорта и удобството. Simple Smile

Далеч не е задължително на всяко дете да са му интересни алкохол, цигари, наркотици. Прекалено се залага и лансират точно тези занимания....странно защо?
И до днес не ми е любопитно, нито ми е било на 14-16-20г. да се надрусам с нещо си.
Да, случвало се е да се напия, точно заради евтин алкохол и загубване на мярката, но това като студентка (е, вярно на 17г., но студентка вече).

Съгласна съм, но от друга страна знам, че вече е още по-масово. За София особено. Преподавах допреди няколко години на млади хора, всичките без изключение идваха от елитни гимназии. Пиеха много, някои се друсаха. Едно момче съм убедена, че редовно смъркаше, просто няма как да му сбъркам вида, държанието.

Отделно, живея м/у две елитни гиманзии: СМГ и моята Английска. Виждам какво става по градинката близо до първото у-ще, виждам и какво се случва в Заимов доста често. Изглеждат готини хлапета някои, други не чак толкова..но пиенето е масово, а миризмата на джойнт през лятото е, както се бъзикаме с мъжа ми, достатъчна за да се напушим и ние, като преминаващи наблизо.

Дали ни харесва или не това развитие, е друг въпрос.

# 568

Мамасита, много си ми забавна с вярата си, че можеш да уплътниш времето на един тийн така, че да не прави щуротии  Laughing

Добре де, аз имам пари, ресурс и акъл. Много ясно, че ако тийнът е бил записан на спорт, катерил се е в планина, ял е бой на тепиха- ами това хубаво ще му е задоволило нуждите от забавление и възбуда, но по креативен и полезен начин. По дяволите, ако е толкова деликафалия, ще го пусна да ходи на лов и да трепе глигани. Или поне да се научи да стреля. Предполагам, че всички тия неща са по-вълнуващи от купон с домашнярка, нали? Просто ще го подкупя с по-интересни неща.

Иначе домакинстването също уплътнява добре времето.

Кое точно от изброените е по-интересно от купон с приятели, че хич не виждам такова.

Искаш да кажеш, че да ходиш на лов е по-тъпо от това да говориш глупости и да пиеш кофти алкохол?

А откъде идват тия големите с водката? И как така няма да знам 1. къде е купонът 2. кой го организира 3. има ли възрастен 4. колко часа може да стои.

Говоря за яко напиване на 16-17, с вече по 300 грама твърд алкохол. Момчетата го правеха.

А и няма такова нещо като "не ми дават да пия". На 14 или 15 знаеш, че просто НЕ пиеш. Как го знаеш? Магия.

# 569
За една буйна натура е много подходящо спорт , където да си излива
бушуващите хормони .
До 1 часа е на училище , а от 4 до 6 ако е на тренировка по лека атлетика ,
няма да има никакви мисли за щуротии .

Aпропо, спорт.
Няма да коментирам другите аспекти на темата, но това ми направи впечатление - това момиче ходи на училище, това са 2-3 часа физическо седмично. Събличане пред съученички, покриване на нормативи, тичане, бягане, коремни преси... как въобще се случва това.

Редактирах, просто пример, който макар и положителен, не помага на обсъжданата ситуация. Peace

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 15:26 от Обич Синеока

Общи условия

Активация на акаунт