Пълна или спинална упойка при секцио???

• 22 519
  • 53
  •   1
Отговори
# 30
Сори, обаче медицинските изследвания казват друго за пълната упойка и бебето.

# 31
Не знам дали е вредна, но щом всички лекари препоръчват спинала и навсякъде се използва предимно тя, значи има някакви предимства пред пълната. Доколкото знам тя се ползва повече при спешни случаи.  Peace

# 32
По принцип пълната упойка се смята за по-рискова,но за майката!На бебето какво ще му вреди???Цялата ми рода са доктори така,че знам какво говоря;) Има си анестезиолози,които правят изледвания и ако няма противопоказни резултати момичето може да си избира каква упойка иска без да се притеснява каква е тя

# 33
Ау, те медицинските знания се предават по роднинска линия, да.

# 34
  • София
Мисля, че не е въпрос на медицинско образование да знаеш за какво време преминава през кръвотока един медикамент, поставен във венозен път. Пише го в учебниците за 8ми клас, а понеже не пише за какво време се вади бебето при секцио, ще ви кажа... в най-експресния случай до 4тата минута.
Но хирурзите не могат да стартират, докато жената не е в анестезия, така че времето започва да тече, след знак даден от анестезиолозите, когато са готови.
Бебетата не са упоени, когато се родят, но определено са с по-труда адаптация, педиатрите винаги са нащрек при такива деца. Или поне в софийските здравни заведения е така, в които обикновено не се предлага избор на майката да подбере вида на анестезията, знаейки се, че спиналната е най-щадяща и нискорискова за майката и бебето.
Може би такива дискусии са нормални в провинцията, където няма практика все още да се правят регионални упойки при секцио, малко са анестезиолозите, които умеят да ги поставят и т.н., но в големите болници тук се е наложило вече като практика да се избягва интубация при оперативно раждане от години, за това на някои потребители в темата им е чудно какво толкова има да се коментира по темата, след като е ясно, коя е най-щадяща за майката и детето.
Аз лично препоръчвам да се доверите на своя анестезиолог, който според уменията, апаратурата и опита си ще ви предложи най-добротата и безопасна анестезия за вас и вашето дете.

# 35
    Не разбирам защо въобще вървят дълго такива теми - ясно е, че една част от потребителките  ще са "против", други - "за" всеки от предложените варианти, а авторката със сигурност няма да вземе решение по-лесно, прочитайки по тридесетина противоречащи си мнения, плюс нападки срещу несъгласните и тяхната рода до девето коляно... Решение по този въпрос се взема след четене на сериозна литература по въпроса, последвано от консултиране с поне двама специалисти, НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ от решението на въпроса.
    И за да не е спам - живеят край мен: един, раждан с форцепс, трима - с пълна упойка и сред тях най-негодната съм аз, раждана нормално  Mr. Green

# 36
   Това, което мога да кажа от собствен опит е абсолютно за спиналната упойка. Имам едно секцио с пълна упойка, без изобщо да ме питат и против волята ми. Първите часове след раждането са ми малко в мъгла, виене на свят, главоболие, но това са субективни симптоми. Второто сексио - спинална упойка, много съм доволна. Обездвижва се тялото от гърдите надолу, не се  усеща никаква болна, само бутане и дърпане докато извадят бебето. Чувствах се чудесно по време на раждането, чух и видях беба веднага, и бях в отлично съзнание целия ден. Не съм имала проблеми никакви с възстановяването. Лично за мен щом се налага секцио определено спиналната упойка е по-добрия вариант и за майката и за бебето.  Peace

# 37
По принцип пълната упойка се смята за по-рискова,но за майката!На бебето какво ще му вреди???
Пълната упойка по кръвен път достига до бебето, до колкото си спомням беше за средно 8 минути. С две думи,има риск, ако хирурзите се забавят, бебето да бъде приспано, да спаднат тоновете..........или по- лошо... Да не говорим, че все пак е препарат, който е дозиран за възрастен човек. Спиналната упойка не влиза в кръвния ток и не вреди на бебето.  Peace
Има си анестезиолози,които правят изледвания и ако няма противопоказни резултати момичето може да си избира каква упойка иска без да се притеснява каква е тя
Въпросните изследвания са тест за алергия. И те се правят от всички, не само от някои. Но... изследва се майката, не бебето. Не се знае то как би реагирало, ако упойката достигне до него, може да направи алергичен шок, нищо че майката е дала отрицателен резултат на теста за алергия преди секциото. Затова, докторите действат бързо  Peace
Това, че родата са доктори, не те прави доктор  Wink

# 38
Първото ми секцио беше с пълна упойка,а второто със спинална.
С две ръце съм за спиналната. Говорих си с  екипа,беше весело... имах прекрасно раждане.
Първото с пълната упойка беше ужасно едва излезнах от упойката 10 дни след това кашлях от интубацията,но най-страшното беше,че  бебето ми беше упоено, интубирано и тн.

# 39
  • София
Vitaminka  много добре е описала нещата!

А аз имам една операция с пълна упойка и две секциа със спинална- перфектно изпълнени, въпреки моят огромен меко казано страх + чупен гръбнак!!!!!! та операциите със спинална са чудесни и въобще няма място за паника и страх! Отделно,че при поставяне на упойката дори да развъртиш иглата вътре няма никакъв риск за човека!
Нека анестезиологът който Не може да поставя спинална да си прави пълните, но аз лично, ако добър анестезиолог, който поставя спинална ми каже АЗ да избирам каква упойка- пълна или спинална... то аз ще искам друг анестезиолог!

# 40
Според мен тези, които те оставят да "избираш", нямат опит със спиналните упойки, и искат да прехвърлят отговорността върху пациента. Освен това разчитат на страха на много жени, че ще ги "режат на живо".
Не мисля, че има опитен анестезиолог, който ще предпочете пациент под пълна упойка.

# 41
Аз пък смятам, че никой няма право да ме държи насила в съзнание с отворен корем, без значение каква е операцията. Това в случай, че здравословното състояние не налага едната или другата, тогава е ясно, че няма място за избор.

...Освен това разчитат на страха на много жени, че ще ги "режат на живо".

Не са ми споменавали такива неща, напротив, преди да избера много положително се изказаха за спиналната.

# 42
По същата логика мога да кажа, че никой няма да право да ме упои насила, щом има възможност и аз искам да бъда в съзнание.

# 43
Абсолютно! Peace

# 44
  • София
Все пак аз предпочитам по-щадящата упойка-спиналната. Peace нищо не съм усетила,спукахме се от смях и закачки,нито видях нещо от отворения корем,нито нищо..беше много гот,а и за десерт и бебето изплака и го видях и целунах и гушнах веднага и така. Grinning

Само при мисълта за: строен екип,който чака анестезиолога да даде старт да се вади скоростно бебето + екип от неонатолози и подготвен кувьоз за реанимация на бебето ме втриса,както и мисълта за интубация,изкуственото поддържане на дишането на родилката..после излизането от упойка...

Общи условия

Активация на акаунт