Истории от комунистическа България

• 158 570
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 085
  • волно калдъръмче
Е, то голяма жътва е била, докато се напълнят пчелните пити във всички новопостроени комунистически комплекси.

Е, сега не е будала, сега е свободен в демократична страна  Laughing

Да, сега мога да отида в магазина и да си купя всичко. И жилище мога да си купя, без да чакам Партията да ми го даде.
Браво, значи си построила комунизма и може да помогнеш и на бедните и нуждаещите се. Време е да вдигнат данъците. А защо не И да се помисли за нов обществен строй.

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 11:46 от Саморая

# 2 086
Саморая, усещаш ли се как дребнаво започваш да репликираш? Не се усещаш, видно е.

Нещо не схващам защо изобщо нещо е необходимо да се "урежда", независимо дали е много трудно или сравнително лесно?

# 2 087
  • волно калдъръмче
Абе всеки беше по някакъв начин уреден, това искам да ти кажа, не че във всяко отношение се е уреждал. Сега цъфтим и връзваме и без сезал.

Не репликирам, нито се заяждам. Откога нямам право на гледна точка?

До известно време се споделяха само спомени, вие намесихте новото време и демокрацията  Peace

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 10:50 от Саморая

# 2 088
Браво, значи си построила комунизма и може да помогнеш и на бедните и нуждаещите се. Време е да вдигнат данъците.

Да се вдигнат, ще работя повече. Ти колко пари даваш за бедните, като не ти стигат на теб? Или си от бедните, които смятат, че аз трябва да им подсигуря почивката.

# 2 089
  • София
Интересно, ако не беше соцът, как ли пък резко щяхме да се окажем като една Австрия или Дания, та да си мерим почивките и статуса с тях? Thinking Twisted Evil

като една Гърция защо да не сме ?
доста по-зЛе от нас , до вЛизанео в ЕС ,
до 2-та свет. война сме Лидер на БаЛканите ,
но сЛед комунистическия цирей , къде сме ?

Ама разбира се, че щяхме да сме Осмото чедо на света, щяха да ни дадат едно голямо парче от баницата план Маршал... Ама не ни искаха пустите му американци и англичани. И що така - още една бедна селска държавица за влачене на буксир.

# 2 090
  • волно калдъръмче
Браво, значи си построила комунизма и може да помогнеш и на бедните и нуждаещите се. Време е да вдигнат данъците.

Да се вдигнат, ще работя повече. Ти колко пари даваш за бедните, като не ти стигат на теб? Или си от бедните, които смятат, че аз трябва да им подсигуря почивката.
Като всички в този форум  Laughing и аз не съм от бедните, но ги познавам. Ти бедни хора никога ли не си виждала? Иначе и аз съм възпитана в последователност, целенасоченост и дръзновение и с работа не мож ме уплаши. Хеле пък като знам как се работеше по татово време  Laughing  Активното поколение, живяло по онова време, бая трябва да е загоряло за истински съзидателен труд.

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 11:06 от Саморая

# 2 091
  • София
И пак ли в темата за комунистическа България ще си пишем за Сибир и НКВД?
Все едно да обясняваме как Дубай е като Саудитска арабия. Tired

# 2 092
В домовете беше сурово, оскъдно и бедно, а по обществените и учрежденските места имаше пищна помпозност, светлина и простор. Домът не беше ценност, ценно беше общото социалистическо благо.
Да имаш дом по това време не беше нещо изключително. За справка NinoTino. Що плочи са изляли дядо ѝ и баща ѝ. Моите също, включително и на собствените си домове и вили.
Много обичам да се прави коментар, прескачайки от два различни поста, с цитат, изваден от контекста. Ако беше прочела малко по- внимателно, щеше да видиш, че визирам домовете на милиони  хора в СССР и т.н. комуналки, които не бяха дом , а затвор.
Коментарът ми беше отправен конкретно към Saule и нейната тъжна история. За мен руският соц е 'злото'- като тя го е дефинирала. Във всички други страни беше вариации и мутации.
По- напред бях писала и едно друго мое усещане. Как когато се прехвърлих от руско училище, в българско, се чувствах, че все едно отивам на гости, толкова спокойно и различно от догми.

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 11:22 от take a smile

# 2 093
Още нещо се сетих, като сана дума за инфраструктура. На улицата, където живеем малък град/, сме точно в центъра на града, в началото на улицата, която минава покрай къщи на българи, църква, смесени къщи и стига до гетото. Никога не е имало ни калдаръм, ни асфалт, ни камъни. Просто кал. Аз не помня, майка ми казва, че не помни да е имало няколга нещо, освен кал, в която и досега си затъваме. Асфалт стига само до първата къща, която тогава е принаделжала на голям комунист и свършва точно до ръба на имота му. Поръчал си асфалт на улицата - сложили му. Останалите за 45 години народна власт - както са си живели на центъра, така са си тапали в калта. Ние сме административно назначен "град",  близо до старата столица.  

# 2 094
Пак за НКВД, да, наложително е. Това са модели, защото както стана ясно, ние сме си имали също "Сибирчета". Малки, но еднакви по жестокост. Идеални за мащабите на България. Нали го минахме това.

Сталин, Ленин, Брежнев, Андропов, Черненко - това бяха "светлите" примери и водачи, които разбира се, че ние следвахме.

"С такива "вождове" вървим към светлото бъдеще ??? на моралната чистота и справедливост? та те са обикновени криминални престъпници, както Главинчев, например...."

Скрит текст:
"Има разлика между комунисти като категория хора, и комунисти като "власт и упражняването и".
От друга страна, човешките качества, милостта и състраданието не са привилегия на комуниста, и забранени за всички останали. В този аспект, безкрайните опити на комунистите да монополизират "човешкото" само за лична и партийна употреба, са отблъскващи. Както и опитите да се представят състрадателни, хуманни човешки индивиди, само поради тези си характерови особености, като обезателни "комунисти". Те не са такива- а просто боядисали се с харесалата им се боя.
Комунизмът нанесе огромни икономически и обществени поражение в МАЩАБИ, невиждани в историята. Насаждането на "идеалите" на малка група фанатици над обществото, доведе до тирания и насилие, сравними само с касапницата наречена - "Френска Революция". Няма друга обществена реалност, от както съществува човешка история, която с такава злоба, ненавист, отмъстителност да убиваше собствения си народ-методично, ден след ден.

Моралния образ на комунистическите "водачи" от друга страна, едва ли нещо общо има с "идеалите" които проповядваха:

* Ленин бе полу-евреин, дребен еснаф, вероятно сифилитик, и маниак. Завърши като примитивно животно, 2 години бавно угасвайки. Вероятно отровен накрая от Сталин и кликата му ( вж. публикациите на Фелштински "Законните вождове").
* Троцки бе патологичен психо-тип, без морал, ценности. Основна цел в живота на евреина Троцки бе ликвидирането на старата Русия без оглед кой, за какво и как. Еротичните му писма към жена му скоро бяха публикувани. Тотално зависим от "удобства" на Троцки не му пукаше за нищо освен за собствения му задник.
* Сталин бе типичен азиатски маниак, морално ампутиран, с една единствена цел- безграничната власт. Престъпник от общото криминално право, и виновник за редица грабежи и експроприации в периода 1900-1914, вероятно и агент на царското Охранно Отделение. Животинското му отношение към собственото му семейство, към сина му от първия брак Яков , и жена му ( с над 10-12 аборта! данните скоро излязоха наяве от лекари, лекували Надежда Алилуева в Германия) доведоха нещата до самоубийство.
* Енукидзе бе патологичен педофил, Калинин- почитател на млади балерини, които самолично избираше, а после водеше по тайни квартири. Едно дете така се самоуби след "срещата"- но случая се потули. За "страстите" на Берия, ловящ ученички по улиците, се изписаха томове-има собствени признания от него самия, без да е упражнявано насилие над него изобщо- може да ги прочетете на страниците на покойния Яковлев, разпитите на Саркисов и др:
http://istmat.info/node/22175

С такива "вождове" вървим към светлото бъдеще ??? на моралната чистота и справедливост? та те са обикновени криминални престъпници, както Главинчев, например...."

# 2 095
  • София
Нищо не сме минали, някакви абсурдни твърдения си повтаряте. Виж по-горе за Саудитска арабия.

# 2 096
  • волно калдъръмче
Много обичам да се прави коментар, прескачайки от два различни поста, с цитат, изваден от контекста. Ако беше прочела малко по- внимателно, щеше да видиш, че визирам домовете на хиляди хора в СССР и т.н. комуналки, които не бяха дом , а затвор.

Редактирах го, извинявай  Peace

За протокола:
В Молдова и Грузия съм била през 80-те. В никакъв случай не мога да кажа, че е било затвор. Домовете им не се различаваха особено от нашите. Разликите се дължаха на специфичните културни традиции на региона и в никакъв случай не мога да кажа, че им е липсвал комфорт и домашен уют, различен от този в българския дом. Но вероятно ти имаш предвид други републики. За Арменците съм чувала, че са били много зле - без ток и канализация дори през 90-те. По това време от там дойде една сериозна емиграционна вълна, та са ми разказвали.

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 11:44 от Саморая

# 2 097
Koe e абсурдно?

Какво да видя за Саудитска Арабия/Дубай?

Искаш да кажеш, че тогава ние сме били ДУбай, а СССР Саудитска Арабия?  Rolling Eyes Това ли ти е сравнението?

Confused

И пак ли в темата за комунистическа България ще си пишем за Сибир и НКВД?
Все едно да обясняваме как Дубай е като Саудитска арабия. Tired

# 2 098
  • София
Ами да, като да сравняваш Сталин с Бай Тошо. Сравнявай го с Хитлер, иначе е смешно.

# 2 099
Елица - България- Дубай? Кое сега е абсурдно.
Защо да го сравнявам с Хитлер? Няма голяма разлика в отношението им към хората.
Но забележи, че Хитлер е осъден от собствената си страна и престъпленията срещу човечеството са признати. Германците дали така величаят Хитлер, както ние бай Тошо и светлият комунизъм. Разбираш ли къде е разликата.
Само в мащабите.

Общи условия

Активация на акаунт