Истории от комунистическа България

• 158 536
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 205
  • София
но не са били достатъчно класни за гранд дамите от темата, но да не прекаляваме с припадъците.
о , не моето семейство само два пъти е ходиЛо на море по байТошево - единият път преди аз да се родя ,
хората окоЛо нас също ,
Лично аз твърдя , че за повече от 2 млн. на сезон е нямало места за спане и много ми се ще да видя статистика на броя ЛегЛа по морето вкЛ. ония бунгала само с Легла и крушка на тавана ....

Как става тоя номер, хем едва успели да идат веднъж през соца на море - масово явление в темата, обаче детайлно запознати с условията в станциите и бунгалата? Thinking

# 2 206
А човекът най-вероятно е смятал, че служи достойно на страната си, освен че беше напълно безобиден, за разлика от истинските диктатори.

Напълно безобиден?

Абе направо Пухчо.....душичка...
Раздавал на хората салам без пари, почивки на килограм и екскурзии до Париж... Joy Joy Joy

Господи.....моля те, прибери си вересиите!!!!!

# 2 207
# 2 208
  • София - Рим и обратно
Оф, айде моля ви се, с тия догми, точно по комунистически звучите.
Вчера, сред безбройните (и вече отегчителни) безкрайни репортажи за Берлинската стена, ми направи голямо впечатление един човечец, служил в разузнавателно бюро по времето на Стената. Подслушвал човекът, ходел на работа всеки божи ден през целия си трудов стаж и подлушвал, защото това му била работата. И смятал, че служи честно и почтено на страната си. А сега е бил сочен от сънародниците си като престъпник. Впрочем той е вършел точно същото, което правели и колегите му от западната страна на Стената, и което вършат и до ден днешен във всички западни страни - слушат Врага. Но те са достойни граждани, а той - престъпник. Двоен аршин ли е, или какво?
Много мразя като някой се прави на по-католик от папата. Това правят почти всички новоизлюпени "демократи" явно по цял свят.
Айде сега съскайте на воля, позволено е, и демократично Laughing.

# 2 209
Оф, айде моля ви се, с тия догми, точно по комунистически звучите.
Вчера, сред безбройните (и вече отегчителни) безкрайни репортажи за Берлинската стена, ми направи голямо впечатление един човечец, служил в разузнавателно бюро по времето на Стената. Подслушвал човекът, ходел на работа всеки божи ден през целия си трудов стаж и подлушвал, защото това му била работата. И смятал, че служи честно и почтено на страната си. А сега е бил сочен от сънародниците си като престъпник.
Престъпник е, защото е работил "предател" на СССР.
А какво "смята" един предател е последното нещо, което германците ги интересува.
Честно и почтено е служил на "окупаторите си" . Как са пропуснали да му дадат медал?
В беге нямаше да пропуснат... Sick

# 2 210
Кое са догми, Кафе? Какво значи догма?
Ето ти по-горе материал. Без грам анализ. Прочети го.
Всичките тези изроди са продължили да функционират и да деребействат до края на режима, когато вече е бил "по-мек"  Rolling Eyes

Не говорим за хора, които са изпълнявали службата си. Говорим за репресивния апарат и ръководителите му. Да убиваш и да малтретираш хора психически и физически не е служба, моля ви се.
Айде и аз да ви се помоля.

Около 20% от населението на Източна Германия напуска страната в годините преди построяването на Берлинската стена.
Сметни колко на брой хора са това и се попитай защо са избягали.
5 000 са преминали успешно през времето на съществуването и, а стотици са били избити при опит да преминат.
Това не са отегчителни факти.

# 2 211
При всички тези социологически проучвания е важно съотношението между двете групи.
Двата милиона, които заминаха в чужбина благодарение на свободата да пътуват, да работят и да учат където пожелаят, ще ги питаме ли от коя група са? Малко ме съмнява да ги влече отново зад телената ограда.
NinoTino, не се връзвай. И на "бай Тошо", както нежно го наричат някои, историята няма да прости. Нито ще простим и забравим ние.

# 2 212
http://desebg.com/2011-01-06-11-55-07/2049-2014-11-09-14-09-00

Днес има годишнина, длъжни сме да я отбележим в темата. В линка има видео, което знам, че дълбоко ще се оцени от точните хора.

25 години от падането на Берлинската стена.
Честит празник! Тази дата е една от най-важните през изминалия век. Да видим какво ще ни донесе този.

# 2 213
http://desebg.com/2011-01-06-11-55-07/2049-2014-11-09-14-09-00

Днес има годишнина, длъжни сме да я отбележим в темата. В линка има видео, което знам, че дълбоко ще се оцени от точните хора.

25 години от падането на Берлинската стена.
Честит празник! Тази дата е една от най-важните през изминалия век. Да видим какво ще ни донесе този.

Честит да ви е Wink

Ще донесе още по-голяма разруха, още по-голяма корупция и още по-дълбока бедност.

# 2 214
При всички тези социологически проучвания е важно съотношението между двете групи.
Двата милиона, които заминаха в чужбина благодарение на свободата да пътуват, да работят и да учат където пожелаят, ще ги питаме ли от коя група са? Малко ме съмнява да ги влече отново зад телената ограда.
Една част от тези 2 милиона биха се върнали отново в България, ако обстановката тук в момента им се струваше малко по-привлекателна. А 25 години по-късно продължават да заминават. За тези 25 години сякаш имаше известен период на надежда и доволство около 2005-2008 г. Когато удари кризата нещата отново се омазаха.

# 2 215
За тези 25 години сякаш имаше известен период на надежда и доволство около 2005-2008 г. Когато удари кризата нещата отново се омазаха.
Криза удари и на запад. Мои познати се върнаха от Испания и Италия. Едни комшии си дойдоха от Кипър.
Но пък други заминаха за Германия....

# 2 216
.........
Това е много хубаво. Само, че всички знаем, че съм пропуснала следващия абзац - за тези, които правят няколко оборота назад. В крайна сметка целта на държавата /каквото и управление и строй да има/ е повече от хората да са доволни.
Би ли пояснила? Че не разбирам алегорията за оборотите   Blush
Ами доста хора по време на соца достигнаха едно ниво на живот /не задължително само в материален аспект, а по-скоро като светоусещане: "Аз съм равен с повечето от хората около мен."/, което родителите им не са имали и децата им няма да имат. Колелото за тях се завъртя назад. Както други в същото време напреднаха много. Има ги и двете явления.
Тези, които са дръпнали напред имат много по-голям шанс да са доволни, от тези, които са изостанали /или така се усещат/. При всички тези социологически проучвания е важно съотношението между двете групи.
Ясно, благодаря Hug
Равенството за мен никога не е било каузс. Винаги съм усещала дискриминацията и деленето на 'наш'те' и ваш'те'.
Когато попаднах обаче, в 'другия свят', осъзнах колко голяма пропаст има в цялостното ми формиране като човек от соц-а и тези, които не бяха расли в диктатура.
Положителната страна от всичко това е, че съм се научила много да търпя и да си навеждам главата. Което ми помогна да мина през трудностите тук.
Една част от тези 2 милиона биха се върнали отново в България, ако обстановката тук в момента им се струваше малко по-привлекателна. А 25 години по-късно продължават да заминават. За тези 25 години сякаш имаше известен период на надежда и доволство около 2005-2008 г. Когато удари кризата нещата отново се омазаха.
Аз искам да се върна. България е в сърцето ми и съм неизлечим родолюбец. Но за сега просто не виждам такава реална перспектива.  Cry
Всичко , което правя тук е винаги с мисъл за България и предавам българското на детето си- да знае от къде е и да уважава България.
Здравейте, искам да споделя този клип, който дава интересна гледна точка за Соца преди и след.
http://www.economist.com/blogs/prospero/2014/10/colossal-wreck?z … ebe173f4f0f060a07

Хубава седмица! Simple Smile
Клипът ме разтърси. Какъв къртовски труд са положили хиляди хора, че и жени имаше на снимките. Без каски, с голи ръце.
Много тъжно , много безславно.....Ех..не можеше ли да превърнем дефекта в ефект???

Пари можеше да печели сега България (да, страната, не някой кльопч) с подобен монумент. Всичко е въпрос на мениджмънт. Или съм наивка......

# 2 217
Разруха и корупция, защото позволихме същите ( или децата и внуците им) да ни управляват...Защото не отворихме досиетата още в началото и позволихме промяната да бъде просто пребоядисване.
Снощи гледах филм, не помня по коя телевизия, за събитията около падането на Берлинската стена. Направи ми впечатление -  един човек каза, че народа още на втория ден е завардил архивите на ЩАЗИ, за да не изчезнат и един от първите закони, които са приели е за недопускането на агенти на ръководни постове.
Докато у нас агентите на ДС  така и не бяха отбити от държавното цоцане... Mr. Green Само  сред кандидатите за настоящия парламент имаше над 100 бивши агенти. Mr. Green Хич няма и да отварям дума за онези, чийто досиета пък са изчезнали удобно....

# 2 218
За тези 25 години сякаш имаше известен период на надежда и доволство около 2005-2008 г. Когато удари кризата нещата отново се омазаха.
Криза удари и на запад. Мои познати се върнаха от Испания и Италия. Едни комшии си дойдоха от Кипър.
Но пък други заминаха за Германия....

2004-2008 просто имаше имотен балон. Много пари се изсипаха и в България, не само при купувачите, но и при хората, които след това се занимаваха с проектиране, строителство, счетоводство, правните въпроси и т.н. Изведнъж всичко спря, после парите свършиха и си дойдохме пак на обичайното положение.

# 2 219

Общи условия

Активация на акаунт