Истории от комунистическа България

• 158 209
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 805
Гери, ти от кои си? От привилегированите или от тези недооценените?
Аз кво ви бъркам. Нали вие сте от оценените и високоплатените мега хипер специалисти.
Гордейте се и ликувайте.

# 2 806
Не знам за привилегированите, но преди т. нар. криза (която по случайност съвпадна с майчинството ми) при несравнимо по-ниски цени печелех около и над тази сума. От заплата + допълнителни проекти (моята професия позволява и на пет места да работиш, ако имаш ресурс и те канят).

Сега за същата работа, на същото място (с малко по-ограничени фриланс занимания, поради повечето семейни ангажименти) взимам половината.

# 2 807
3000 евро е също толкова нереалистична средна заплата за повечето европейски страни, колкото 2000 за София.
От опита и наблюденията си смятам, че адекватните числа се движат около 1200-1500 евро и 800 лв. Разбира се, това също са субективни числа, но във всеки случай по-близо до истината.
Аз кво ви казах?
2000лв. вземат само малко хора-някои от тях за кратко, други просто имат късмета да има работа в конкретния момент и те да имат капацитет да я поемат.

И само продължавайте да ми пеете как всичките тези дето вземат 2000лв. абсолютно винаги са най-кадърните и оценени супер -специалисти. Като Калинка Илиева например.
В администрацията има и такива заплати но те са за тези с вуйчо владика!

# 2 808
За културата и плюенето е така, Мецане, прави по-добро впечатление на други места - не ни е силна страна то. Но това, което ме дразни "на Запад", е че наистина всеки е вглъбен в своето его и свят и никой не обръща внимание на другия.

В България отношенията (все още) са по-различни. Може би щото съм млада и красива  Wink, не знам, но като се спъна на стълбите на трамвая, винаги се намира кой да ме хване, за да не се утрепя; а оня ден една жена ми навлезе в личното пространство на спирката и аз аха по западняшки образец да й се скарам Grinning - а то какво се оказа, на обувката ми се беше залепила някаква гадост - нещо като дълга лента скоч - и жената настъпи другия й край, за да ме отърве от нея.

Подобни неща не се случват на северозапад и определено биха ми липсвали там.

С две ръце се подписвам под това мнение, моите наблюдения са абсолютно същите.

Не знам за привилегированите, но преди т. нар. криза (която по случайност съвпадна с майчинството ми) при несравнимо по-ниски цени печелех около и над тази сума.

Ми така си е, но няма смисъл да превръщаме темата в "кой колко изкарва". ОК Гери, приеми, че масово в София хората работят за под 1000лв, щом това те прави щастлива и да приключим въпроса.Simple Smile

# 2 809
Ти може да си супер , оценен, специалист и високо платен без връзки и протекции   , но действителността на повечето хора е д-р-у-г-а и доста по-различна. И тази действителност ги кара да си стягат багажа, защото на запад на който му се работи му плащат без да гледат кой е вуйчо му или татко му...

Това е откровена неистина.
Ако си мислиш, че навън нямат вуйчовци, или няма бачкане за "жълти стотинки", живееш в сериозна заблуда.

# 2 810
  • Куциндрел
Гери, ти от кои си? От привилегированите или от тези недооценените?
Аз кво ви бъркам. Нали вие сте от оценените и високоплатените мега хипер специалисти.
Гордейте се и ликувайте.
Joy Joy Joy Joy
Ама верно ти има нещо. Thinking

# 2 811
3000 евро е също толкова нереалистична средна заплата за повечето европейски страни, колкото 2000 за София.
От опита и наблюденията си смятам, че адекватните числа се движат около 1200-1500 евро и 800 лв. Разбира се, това също са субективни числа, но във всеки случай по-близо до истината.
Аз кво ви казах?
2000лв. вземат само малко хора.
И всичките тези дето вземат 2000лв. абсолютно винаги са най-кадърните и оценени супер -специалисти. Като Калинка Илиева например.

Това е супер нелепо мнение.
1. 2000 лв е стартова заплата в не един бранш. На прима виста се сещам само за 3-4 души от близките ми приятели, които изкарват по-малко на месец.
2. Да твърдиш, че щом някой изкарва 2000+ то непременно е плод на връзки е ужасно назадничаво мислене.

# 2 812

И само продължавайте да ми пеете как всичките тези дето вземат 2000лв. абсолютно винаги са най-кадърните и оценени супер -специалисти. Като Калинка Илиева например.

В частните фирми много трудно може да има Калинки. Аз де да можех да пея, щях с пеене да си изкарвам хляба, ама не мога - рева като мечка:)
Еми кадърните и добри специалисти наистина изкарват, а ако не ги оценят, се местят в друга фирма и те така. Точно за разлика от комунизЪма, където и супер инженер да си, и некадърен инженер да си, все вземаш 200лв и то с тази разлика, че ако си супер инженер, ще вършиш работата и на некадърния, а той може да ти стане и началник. Сега има наистина свобода - кеф ти друга фирма, кеф ти друг град, кеф ти друга държава. Кеф ти да работиш за себе си, ако искаш - правиш си фирма и сам си изкарваш. Кеф ти да наемеш хора да ти работят, ако можеш да организираш бизнеса. Затова е демокрация и свобода - опции много!

# 2 813
Ти може да си супер , оценен, специалист и високо платен без връзки и протекции   , но действителността на повечето хора е д-р-у-г-а и доста по-различна. И тази действителност ги кара да си стягат багажа, защото на запад на който му се работи му плащат без да гледат кой е вуйчо му или татко му...

Това е откровена неистина.
Ако си мислиш, че навън нямат вуйчовци, или няма бачкане за "жълти стотинки", живееш в сериозна заблуда.
Как да няма. Има. Особено в южняшките страни е силно застъпена. НО Ние тук сме шампиони . Тук връзкарщината е развивана от векове за векове. Ония там са сукалчета в сравнение с нас...

Мецан и сие.-И в частните фирми има Калинки. По-рядко, но се случва. Защото и частните фирми зависят от държавата-къде за поръчки, къде за нещо друго, къде направо са си подраздерления на някой роднина-милиционер.

Гледам че ти е широко около врата и кеф ти тук кеф ти там...ама в живота не винаги нещата се движат така, както ти е кеф и икономиката не се движи от теб лично , та да си сигурен че вечно ще си на гребена на вълничката.

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 11:40 от Герри

# 2 814
Не е добре темата да се превръща в мерене за заплати, както каза Мецан, но освен в IT-бранша, къде има заплата нето >2000 лв., която да не е на висш мениджър?

Наистина ми е интересно да знам.

# 2 815
Истината е, че когато си инвестирал време и усилия в качествено образование, ще береш плодовете от това, без значение дали се намираш в България или другаде.

# 2 816
Ние тук сме шампиони . Тук връзкарщината е развивана от векове за векове. Ония там са сукалчета в сравнение с нас...

Напротив, точно това е едно от многото хубави неща на сегашното време по сравнение с комунизма, че връзките загубиха до голяма степен значението си.

Да, в държавната сфера си е така, не говорим за там, но в частните фирми дреме му на някого за връзките ти, ако не можеш да вършиш работа. А ако можеш, не ти трябват връзки.

На мен ми правиха две операции най-най-големите медицински светила в съответните области, без никакви връзки, абсолютно никакви. Нито един лекар не познавам, освен джи пи-то. Търсиш в нета кои са най-добрите специалисти за твоя проблем, хората си имат частни кабинети, отиваш на преглед, плащаш си - в пъти по-евтино, отколкото ще ти вземе лекар на Запад - и после отиваш да те оперира, въпросното светило, никакви връзки не ти трябват.

Аз съм сменил над 10 работни места и нито едното не ми е било с връзки. Освен на обувките си, други връзки нямам и сега не ми пречи! Докато през комунизма и телевизор, и салам не можеше да си купиш без връзки.

Гери, не говоря за себе си, не ми е широко около врата, говоря по принцип как виждам нещата, та дайте лично да не се обсъждаме един друг кой колко изкарвал и на кого му било широко и на кого тясно, защото не е красиво това.

# 2 817
Не е добре темата да се превръща в мерене за заплати, както каза Мецан, но освен в IT-бранша, къде има заплата нето >2000 лв., която да не е на висш мениджър?

Наистина ми е интересно да знам.

Финансови услуги, технически дисциплини... Има. Сещам се за познат, който работи като технолог в завод за производство на вино. Започна от заплата доста над 2000.

# 2 818
Истината е, че когато си инвестирал време и усилия в качествено образование, ще береш плодовете от това, без значение дали се намираш в България или другаде.

Ще набереш някоя дренка най-много....а не заплата от 2000 лв. плюс.

Аз съм сменил над 10 работни места и нито едното не ми е било с връзки. Освен на обувките си, други връзки нямам и сега не ми пречи! Докато през комунизма и телевизор, и салам не можеше да си купиш без връзки.
Естествено че нямаш. Теб, Мецане, само по заслуги те оценяват. Това го разбрах
  Още някой талантлив и оценен дето няма връзки, пък заплатата му над 2000лв ще се появи ли?

# 2 819
Точно снощи си говорихме с мъжа ми, че нямаме НИТО ЕДИН приятел или познат или роднина, който да работи в държавната администрация или на държавна работа. Много странна работа - как пък така се случи при нас.... Thinking  Ко ше праим кат ни трябват връзки - не знам!  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт