Истории от комунистическа България

• 158 066
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 970
  • Куциндрел
Чайки има и сега, скоро си купих. Мисля, че мернах и някъде дъвки Идеал, но не посмях да си купя.
Едновремешните Идеал дъвки имаха вкус на веро. Crazy
Баща ми около 90-91 година беше отишъл малко на гурбет в Австрия. Беше ми пратил кутия с дъвки. Тогава за първи път видя дъвка Орбит. Mr. Green Такова дъвкане му хвърлих, че от тогава не обичам дъвки.

# 2 971
  • Varna
Шоколад "Крава " се казваше този голям шоколад за който по горе спомена Татко Мецан. На картинката имаше една крава в бяло и черно до колкото си спомням. По едно време пуснаха и Аерошоколад. Продаваха ги в хлебарницата. Отивах за хляб а очите ми оставаха в тези два шоколада......Иначе марципан на корем имаше, да. Обаче това гадното нещо не се ядеше.

Лъжеха ни, че Колата била лекарство и много горчи.....................Обаче на мене ми горчеше" Алтая" И Колата я гледах с блеснали очи както двата споменати по горе шоколада. Дълго време бяха мечта за мен тези вкусотии.

# 2 972
  • София
О, да. Аерошоколадът беше онзи шоколад, любимия хепи соц.
Иначе Карамел Му много обичах.

Но баба ми ми правеше течен шоколад в къщи със сухо мляко и ми разказваше как едно време за Великден и Коледа, големите сладкарски къщи правят от шоколад какво ли не, даже имало цели къщи от шоколад.

# 2 973
Карамел Му и сега съм виждала, и Лакта - също. Не мога да се сетя жените какво ликьорче пиеха? Беше някакво супер модерно, но не се сещам името.

# 2 974
  • София
Бадемов ликьор или Пиня Колада?

# 2 975
  • Varna
Бадемов аперетив се казваше тоя ликьор май. А ей, от тоя карамел като си го хапвахме и от станиола момиченцата си правихме пръстени Laughing

нарочно поствам тази снимка, защото по мое време беше точно тази красУтЪ.

# 2 976
Карамел Му и сега съм виждала, и Лакта - също. Не мога да се сетя жените какво ликьорче пиеха? Беше някакво супер модерно, но не се сещам името.
Бадемов аперитив.
А като му долееш водка и става "априлски душ"-направо туш!
Само при изписването на горното ми става лошо... Sick

# 2 977
  • София, Младост
Бадемов ликьор или Пиня Колада?

Бадемов аператив

# 2 978
Той винаги успяваше да се измъкне като обвиняваше мен за липсата на бонбоните. Пък аз топях сестра ми защото тя никога не отнасяше мъмрене, защото беше любимката на баба ми...

Това ми напомня на една сентенция, с която громяха капитализъма навремето: homo homini lupus est

Човек за човека е вълк:) А пък в соц-обществото било както е казал Горки - "човек, това звучи гордо!"

Във връзка с темата не сме говорили май за литературата по онова време.
Та в онова време много обичах романите на Андрей Гуляшки за Авакум Захов. Западни криминалета много трудно се намираха, а пък тези на Гуляшки наистина не са лоши, само дето е изплагиатствал основната идея от Конан-Дойл - вместо Холмс и доктор Уотсън, Гуляшки създава Авакум и доктор, макар и ветеринарен, Анастаси Буков. Захов също като Холмс само като види един човек, по пътя на логиката и наблюдателността, може да ти каже какво е правил през последните часове, каква му е професията, с коя жена е излизал и т.н.Wink не знам британците как не са го осъдили за плагиат:)

Та Захов, т.е. Гуляшки, перифразира Горки и казва, че неговата максима е - "Човек, това звучи гордо, но от човек може всичко да се очаква!"

И Богомил Райнов ми беше любим с романите за Емил Боев. А за Винету, не знам Бойко Борисов кога го е чел, но я нямаше тази книга, беше абсурд да се намери или прочете от някъде! Спомням си, че като дойде демокрацията и излезе Винету, вече бях на 20 години, обаче си купих всичките томове и ги изчетох. Разбира се, нищо общо нямаше с тръпката, която щях да изпитам да ги прочета на 13 годишна възраст! На 20г едвам ги прочетох, то бива наивитет и смешки:) но в пети-шести клас направо си умирах за Карл Май, а нямаше! Нито Майн Рид.

Но имаше пък Петър Бобев - този човек, ако беше в голяма страна, щеше да е световно известен. Ми той има една книга за динозаврите, "Драконът от Луалаба", много много преди Джурасик парк! А Спилбърг стана милардер от филма, а Петър Бобев никой не го е чувал. Страхотно пише, и в тази книга има динозаври, има всякакви приключения, има и научни факти, въобще всичките му книги са страхотни и ако се филмира някоя от тях, филмът би имал успеха на Джурасик, ама на - българин, соц.-писател и никой не го знае.

# 2 979
Благодаря, че ме подсетихте. Като знам как се събираха майка с колежки на бадемов аперитив и зачервяваха бузки...

# 2 980
Бадемовият аператив беше голям дефицит и го нямаше по магазините! Не можеше ей така да отидеш и да си го купиш. От Варна сме ходили до Добрич специално за бадемов аператив! и за луканка, щото във Варна нямаше...

# 2 981
За Винету не излъчваха ли филм или се лъжа?

# 2 982
  • Blondeville
А ти ще се влюбиш ли в нея? Хайде, успех. Peace

Само ако изкарва повече от 2К на месец.
ИТ жените са малко странни, имай го предвид.

Aaаа, много сме си добре  в IT- то, не сме толкова странни чак Crossing Arms (Не съм програмист, но съм в тази сфера)

Не мога да смогна да изчета темата, ей, сутринта отварям на 99+ и си викам "революция"  Laughing

# 2 983
  • Varna
Azzy,
ми напомни и за течния шоколад. Като поотраснах се научих да правя и аз Laughing
А, това лято намерих в село Баните-Родопите от тези чайки с белият пълнеж и си купих да пробвам дали вкусът им е като от едно време Laughing Надявах се наистина да са по вкусни Laughing

# 2 984
За Винету не излъчваха ли филм или се лъжа?
    И сериал за деца имаше, и пълнометражен (бях забравила тази дума) филм. С Пиер Брис в главната роля.
     А помните ли домашната вишновка? А десертите "Карнавал"  Heart Eyes?

Общи условия

Активация на акаунт