Истории от комунистическа България

• 157 998
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 045
Нино, мерси, ще си ги запазя

На военното освен строевата подготовка и стрелбата обикаляхме полянките с взводния
30 луди тинки и един дреносък лейтенант, дето си мислеше, че ще спи по цял ден, а ние го накарахме да ни учи на карате, по цял ден тренирахме

Автоматите ни бяха седалки в мократа от роса трева

Върнахме се заредени с енергия, свеж въздух и много пиринска красота, отново в сивата, мръсна и грозна София, за да учим отново като гламави по десетина часа на ден, за да изкараме така важните тогава шестици

# 3 046
  • София
Я разкажете по-вече за военното обучение. Много ме беше яд, че не можах да отида на такова.

в гимназията имахме часове по начално военно обучение в 10-ти клас. при нас имаше един пенсиониран полковник, леко изкукал. качвал се е на стол, за да видим по-добре идеално изгладения ръб на панталоните му. учехме се да разглобяваме и сглобяваме автомат Калашников.

на "военно" се ходеше лятото след 10-ти клас. от моята гимназия ходиха на лагер на Говедарци. аз лично се скатах. казваха, че било голяма мизерия като битови условия, но иначе голяма веселба.

# 3 047
  • Куциндрел
Баща ми има плочи на Бийтълс и други модерни по негово време групи, носени от дядо ми от чужбина. Има и уредба, както той я нарича, грамофон и магнитофон. Събирал си е приятелите да ги слушат тези плочи. Баща ми е набор 51-ви.
Майка ми каза, че големи танци са хвърляли на Бони М.
След всичките тези лични разкази се замислям, че явно е зависело къде живееш и кои са ти родителите/роднините. Защото едни са можели, а други не.

# 3 048
Зависи и по кое точно време си ги слушал. Режимът не е бил еднакво стегнат.
Да не говорим, че са го използвали за разчистване на сметки.

# 3 049
  • Куциндрел
Значи, баща ми е 51-ви набор. Тази уредба му е от средношколските години, да кажем 65-та - 70-та година. Не знам колко е бил стегнат режима тогава.

# 3 050
Малко е по-голям от моя баща, който също е слушал Бийтълс свободно на магнитофон (имам работещ Simple Smile ), но преди това е имало натиск над други хора. Може и за няколко месеца да е бил този натиск, но хората помнят.

# 3 051
  Бони М идваха у нас, аз си спомням.  Голямо нещо беше. Имаха интервю при Кеворк.

Моето военно беше на Рибарица, където иначе е красота, но голяма мизерия, то нечовешко. Все пак ние сме вече големи женки, трябват някакви условия, поне топла вода, а то ич. Едни кенефи съм запомнила, да ги беше видял оня чеха, не инсталация щеше да направи, ами не знам какво.
  Имахме и ние един луд полковник, все се караше на една мацка, че под кепето и се подават косите.  И една нощ ни събудиха на тревога, че ни нападали американците... Абе нещо му хлопаше на тоя човек.
 Имаше и едни млади командирчета, които злоупотребяваха, така да го кажа с мацките, разбира се по доброволност, но все пак.
  Постоянно се носеха слухове, че ни сипвали бром в чая, което не знам дали беше истина, но аз не го пиех, разбрала-недоразбрала.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 12:46 от Iris04

# 3 052
а Балкантон издаваше плочи със западна музика още от 70-те години. през 80-те пък си имаше и си слушахме абсолютно всичко, което и на Запад.
Хайде да не се лъжем, защото много добре знам какво имаше и какво нямаше на официалния пазар през 80-те. Нещата, които аз слушах, ги НЯМАШЕ. Когато за първи път влязох в музикален магазин извън социалистическия блок, щях да припадна от разнообразието. Тогава за първи път си купих оригинални касетки с любимите групи.

# 3 053

Ето, тука е истината. Peace
Много от преследваните и потърпевши от властта са били в лични вражди с някой силен на деня.
Не просто защото са слушали някаква музика.

# 3 054
Значи, баща ми е 51-ви набор. Тази уредба му е от средношколските години, да кажем 65-та - 70-та година. Не знам колко е бил стегнат режима тогава.

В тези години да имаш такава уредба е все едно сега да имаш нова кола от поне среден клас. Да не говорим, че ги и нямаше в свободна продажба, но и цената им беше най-малко 10-15 заплати на обикновен човек, а може би и повече.

# 3 055
Баща ми има плочи на Бийтълс и други модерни по негово време групи, носени от дядо ми от чужбина. Има и уредба, както той я нарича, грамофон и магнитофон. Събирал си е приятелите да ги слушат тези плочи. Баща ми е набор 51-ви.
Майка ми каза, че големи танци са хвърляли на Бони М.
След всичките тези лични разкази се замислям, че явно е зависело къде живееш и кои са ти родителите/роднините. Защото едни са можели, а други не.
Не казвам, че някой ми е пречел да слушам музика. Проблем беше да се снабдиш с желаните записи, защото ги нямаше. Ние в частност нямахме и грамофон/касетофон дълго време, но това, защото парите все не стигаха.

# 3 056
В тези години да имаш такава уредба е все едно сега да имаш нова кола от поне среден клас. Да не говорим, че ги и нямаше в свободна продажба, но и цената им беше най-малко 10-15 заплати на обикновен човек, а може би и повече.
Точно така е. За простолюдието-  грамофони Респром и полски магнетофони Грундиг (това е немския Грундиг, колкото полският фиат е FIAT), и то пак вторите не се продаваха под път и над път.

Иначе за музиката - различно, общо взето след последното затягане около Пражката пролет всеки си е слушал квото иска. Но не е да можело да се купи от магазина, към края на 70-те -началото на 80-те почна да се появява по-така музика в изданията на Балкантон (не искам да мисля какъв е бил случаят с плащането на правата Grinning)
Пръв такива песни по радиото пускаше Спространов, пращаше му ги бившата му съпруга Джудит от UK.

През 80-те вече се гледаше със сравнително лошо око само на тежкия метъл, но пак си се слушаше в домашна обстановка. Попмузиката беше напълно достъпна.

Обаче ще изнамеря следобед на другия компютър един СССР комсомолски документ, в който Блек Сабат се обвиняват в сатанизъм и т.н. Grinning То си е хумор, сатира и забава.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 13:01 от Параход

# 3 057
  • Куциндрел

Тази уредба е носена от чужбина, както и плочите му, както и пианото му, както и колата му, както и доста неща.
Просто дядо ми е бил главен механик на БМФ. Пътувал е често и явно добре си е опекал работата.
Писах вече за него.

# 3 058
 О, скъпи бяха много касетофоните. Ние сме се събирали специално у дете, което има касетофон, та да слушаме разни неща, и то неиздавани, разбира се, а донесени от някого - тираджия, дете на някого. Къде ще има да се продават свободно записи на Пърпъл, ЕйСи ДиСи, Кис - за тия разправяха че били есесовци Grinning и т.н.

Плочите на Балкантон си ги спомням - Абба, Карел Гот, Бони М, май Смоуки... но никакъв рок, никакъв пънк, нищо по-така. Най-много някое диско.

Трябва да потърся издателски данни на Балкантон и ще видим..

# 3 059
Плочите на Балкантон си ги спомням - Абба, Карел Гот, Бони М, май Смоуки... но никакъв рок, никакъв пънк, нищо по-така. Най-много някое диско.
Пънк и метъл - не, но плочи на Бийтълс излизаха - по-късно, разбира се.
Спомням си първото слушане на Hotel California на Ийгълс, точно в такава сборна плоча на "Музикална стълбица", щях да падна. И досега това ми е любимото парче. От 1976 г., плочата разбира се излезе малко по-късно - може би около 80-та.

Общи условия

Активация на акаунт