Истории от комунистическа България

• 158 158
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 525
а ние ?
а ние предлагаме няколко пъти да станем 16 република - най-безгръбначните комунисти ,
най-големите мижитурки сред комунистите са нашите ,
направо ме е срам от тези безмозъчни хора без капка достойнство ...

# 3 526
А като започне да се чества вътрешния преврат, наричан гръмко " Падането на комунистическия режим" на 10 ти ноември ми става много смешно. То излиза, че едва ли не е имало революция тогава, а ние кротко си седяхме по къщите и гледахме по телевизията увисналото чене на Живков, докато съпартийците му мило го уведомиха на Пленума, че го освобождават. Вътрешен, партиен преврат, защото така им беше удобно. Държавата беше фалирала, крахът на целият комунистически строй в соцлагера ясен. Другарите просто сдадоха политическата власт, за да вземат икономическата, да изнесат куфарчетата и да си направят задграничните дружества, най-вече във Виена.А ние, редовите граждани, се огледахме, ослушахме и чак като видяхме, че не иде влак, излязохме на улицата, да се борим за демокрация.
Ей това е най-жалкото в цялата работа, другарите и преди си бяха добре, ама сега са още по добре-крупни бизнесмени. Има ли някой наказан? Не само не ги осъдиха, но им оставиха всички придобивки. Тези, които сте от София, нали знаете кои живеят на Оборище, Велико Търново,  на най-хубавите места в града...

# 3 527
По време на комунизма имаше РСВ и Кореком.....
А спомняте ли си как се купуваха банани за Нова Година?

# 3 528
По повод бананите се сетих как моя възрастна позната редовно въздиша как на ъгъл до тях, имало специализиран магазин за бонбони. И сега все въздиша " Ето ти демокрация, няма го вече магазина за бонбони". И през ум не й минава, че магазинът за бонбони го няма, защото бонбони под път и над път, и то хиляди видове.

# 3 529
По празниците бях с баба ми и тя ми разказва за една култова простотия от времето на соц-а.
Данък "Ергенство".  Не вярвах, че може да има чак такива неща.  ooooh!
Ако има някой, който не го е чувал - плащало се данък всяка година или, ако двойка няма деца след 1 година брак, или, ако след определена възраст нямаш деца, независимо дали си сключил брак или не.
Страшно гадно ми стана като се замислих за хората, които не са можели да имат с години деца, а са искали. И всяка година ги наказваш, за това че не могат да си родят бебе. Отврат! Naughty

# 3 530
А ще повярваш ли, ако ти кажа, че скоро пак може да го има този данък? Shocked
Патриотичният фронт са внесли предложение, данъкът да бъде върнат за неженени лица над 30 години, също така и за бездетни семейства. Най-отвратителното, което прочетох е, че към предложението е добавено, хората с репродуктивни проблеми да бъдат хоспитализирани и лекувани безплатно. Не, че има нещо лошо да бъдат лекувани безплатно, но ми прозвуча един вид, все едно ще ги събират от къщите и ще ги вкарват в болница принудително. Как можеш да хоспитализираш някого?! Сега очаквам и газовите камери да върнат...

# 3 531
Патриотичният фронт са внесли предложение, данъкът да бъде върнат за неженени лица над 30 години, също така и за бездетни семейства.
Щях да напиша същото

# 3 532
  • Пазете Гор
Семейното подоходно облагане е вариант на ергенски данък - хората с деца плащат по-малък данък. Или казано другояче - тези без деца плащат по-висок. Не мисля, че това решение - за ергенския данък - взето от комунистическата власт е престъпно, лошо или лишено от логика. Масова практика по света е.

То илюстрира косвено нещо друго, много по-важно - че демографската криза в частта й с ниска раждаемост у нас е започнала далеч преди промените 1989. Ергенският данък е част от мерките, предприети тогава.

# 3 533
Патриотичният фронт са внесли предложение, данъкът да бъде върнат за неженени лица над 30 години, също така и за бездетни семейства.
Щях да напиша същото
Е, това е отвратително! Не мога да си представя, че в 21. век ще наложат такъв данък.... Пак ще се сменя тогава правителството според мен. Shocked

# 3 534
е , това е  просто някакво предложение
все пак няма половинвековна диктатура на ПФ ...

# 3 535
  • Пазете Гор
Няма да го направят толкова глупаво. Просто тези с деца ще плащат по-малко.

# 3 536
Няма да го направят толкова глупаво. Просто тези с деца ще плащат по-малко.

това е съвсем различно -
да стимулираш този с многото деца от това да наказваш групата , която няма или не иска да се жени ....

# 3 537
  • Пазете Гор
Нека е различно. Резултатът е, че бездетните плащат повече данъци.

# 3 538
  • София
Не ги "наказва", просто плащат повече данъци от тези с деца.

# 3 539
Семейното подоходно облагане е вариант на ергенски данък - хората с деца плащат по-малък данък. Или казано другояче - тези без деца плащат по-висок.
Не съм съгласна, защото двете имат различна философия. Ергенският данък е вид санкция, а семейното облагане съществува от съображения за социална справедливост. Ако държавата взима един и същи данък от ергена и от родителя, който сам издържа две деца примерно, ще обрече вторите на мизерия. Целта не е да се накаже първия, а да се държи сметка за реалната ситуация и разполагаем доход на втория, и то на базата на конкретни критерии - брой деца, партньор, който не работи и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт