Истории от комунистическа България

• 157 667
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 825
  • Sofia
Цитираната по-горе книга "Два пищова и едно куцо магаре" и на мен ми беше любима, но авторът не е Недялко Йорданов, а Неделчо Драганов.

# 3 826
Ако сте пропуснали филма "Горяни", също си струва да се изгледа:

https://www.youtube.com/watch?v=2Snwv053Uik

За Горянското съпротивително движение в България по време на комунистическия режим, което също е от липсващите в комунистическата интерпретация на историята в учебниците.

# 3 827
Цитираната по-горе книга "Два пищова и едно куцо магаре" и на мен ми беше любима, но авторът не е Недялко Йорданов, а Неделчо Драганов.

Направо да паднеш. Чукнах в Гугъла и наистина така излиза, че е Неделчо Драганов. Наистина чел съм я преди 40 години и отдавна съм я загубил, но бях напълно сигурен, че е от Н. Йорданов. Да не би да става дума за друга книга? Тази, дето съм чел, беше с главни герои Любо и Минчо Гаргата, дето искали да съберат пари за два пищова и едно куцо магаре, защото куцото е по-евтино, и да обиколят света и бяха посъбрали парици, но веднъж пуснали топли мекици в техния град и един Пройчо, кръчмарско копеле, си купил и ядял сладко-сладко. Те не издържали и изхарчили всичките си пари за мекици. После обаче се умъкват тайно на един френски кораб и така пътуват, като даже, представете си, научават френски по време на престоя си и се бият със сина на капитана. Този син, Мишел, имал много хубава сестра Роза, която искала да го спре и му казала - "Мишел, ньо фе па са!" Дълги години се чудех какво ли значело това, докато чак наскоро понаучих малко и разбрах, че значело "Мишел, не прави това". Та стигат чак до пирамидите в Египет и ала-бала, но на този Любо баща му бил виден комунист, когото вкарали в затвора, а после в следващата книга "Сребърната тромба" те участват в разбиването на затвора и освобождаването на бащата на този Любо. И понеже Недялко Йорданов има такова пък стихотворение, затова някак си ми е останало в главата, че и книгата е от него:

Разбиват вратата!
Напира тълпата
и бавно отслабва на мама ръката
и хуквам напред през гора от крака
и вдига ме нечия мъжка ръка
и виждам:
каскети, бомбета, калпаци,
и бели забрадки и черни мустаци
и после:
Вратата!
Вратата!
Вратата!
Вратата я няма!
Къде е вратата?
И ето ги – бледи, смутени и живи
излизат
и влизат в прегръдки щастливи.
И „Таткоо!“
крещя,
и море от ръце
ме носи натам като леко перце,
като корабче синьо към родния бряг,
към страшно бодливия татков мустак.

# 3 828
  • На земята, която е всъщност звезда.
Яна Язова също. Един съсипан, без време отнет живот, в името на какво?

Ужасна история.  Cry

И нали нямаше престъпност в Бг по времето на соца, как така е убита в дома си в центъра на София и убиецът никога не е разкрит?

# 3 829
Една от мега-глупостите тогава. Сега ми изглежда още по-голяма гротеска:

# 3 830
Една от мега-глупостите тогава. Сега ми изглежда още по-голяма гротеска:

Пфуу, гнусотия комунистическа!

# 3 831
Хипитата и "битълсите" не са били популярни и сред "здравомислещите" западняци.

http://outdatedbydesign.blogspot.com/2014/01/1968-religious-anti … e-propaganda.html

# 3 832

http://outdatedbydesign.blogspot.com/2014/01/1968-religious-anti … e-propaganda.html

То и в статията си го пише. Peace
Но Ана-Бел, дето не е била родена тогава, трябва да се произнесе по въпроса. Sunglasses

# 3 833
слухтенето и доносничеството са много гнусни комунистически практики ,
нека видим как полицията на Запад се е изказвала по тези въпроси ....

# 3 834

То и в статията си го пише. Peace
Но Ана-Бел, дето не е била родена тогава, трябва да се произнесе по въпроса. Sunglasses

Естествено, че как иначе, къде без мен. Peace Ох, добре, че не съм била родена тогава, нямаше да го понеса и без това семейството ми беше от "народните врагове", та си представям как щях да се чувствам.

Последна редакция: нд, 05 юли 2015, 10:26 от Anna-Bell

# 3 835

Това, че някой изнася факти не го прави про-комунист. Защо трябва да представяш горното като контра-аргумент на казаното от Чек? Не разбирам. 

# 3 836

Това, че някой изнася факти не го прави про-комунист. Защо трябва да представяш горното като контра-аргумент на казаното от Чек? Не разбирам.  

Това срещу мен ли беше? Никаква връзка няма. Слухтенето и доносничеството не са патент на комунистите.

# 3 837

Това срещу мен ли беше? Никаква връзка няма. Слухтенето и доносничеството не са патент на комунистите.

Без да е лична нападка към теб, доносничество има навсякъде- да, но не се сещам друг да го е издигал в пиедестал така, както комунистите - по-конкретно с творбата "Павлик Морозов".  Да беше бащата масов убиец / изнасилвач някакъв /  насилник в семейството си, че да го мразиш лично и да го предадеш на полицията, това мога да разбера. Но че бащата е писал фалшиви бележки на богати селяни, с които същите да си спасят живота (не имуществото) и ти да осъдиш баща си на смърт, и това да се прокламира като достойно поведение в детска книга..... Та това беше именно детска книга, която цели да покаже на децата, че е необходимо и правилно да доносничиш срещу родителя си, ако случайно този родител кривне от лозунгите.....  Cry

# 3 838
милиционерите по комунистическо са наричани с презрителното ''ушевите''- защото основното , с което се занимават е слухтенето и доносничеството - постингът по-горе е идеално доказателство ,
да, и по-възрастните на Запад не са харесвали хипитата , но дали е имало такива доноси-доклади ?

# 3 839
Честно казано, на мен написаното за хипитата ми прозвуча страшно смешно. Егати смотания речник и формулировка на мисълта!

Общи условия

Активация на акаунт