НВ-ВМХ, част 85 - тема за здравословното хранене и всичко, свързано със здравето

• 50 807
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
Здравейте,

Извинявам се за нахлуването в темата, но се надявам да можете да ме посъветвате.

Приятелят ми ще започне НВ-ВМХ, за да свали малко килца.
Аз от друга страна съм с тегло под нормата. Въпросът ми е дали в такъв случай може и аз да следвам този режим или има опасност да ми навреди.
Здравей Simple Smile първо ни кажи малко повече за себе си. Как се храниш сега? Спортуваш ли? Имаш ли някакви заболявания? Нормален менструален цикъл и хормони?
В най-общи линии този режим няма да ти навреди, но има шанс да си гладна, ако изключиш изцяло въглехидратите. Щом си с ниско тегло вероятно нямаш много запаси от мазнини в тялото, та е хубаво да балансираш с умерено количество въглехидрати и умерено мазнини.

# 361
Калориен излишък трябва тук  Peace Който с ВМ-НВД става по-лесно, в сравнение с други режими. Повече калории, в по-малък обем храна.
Но и аз не смятам, че в случая рязането на въглехидратите е особено добра идея. Нека ги има, но умерено.

# 362
Благодаря за съветите!

Като цяло съм здрава, хапвам добре и разнообразно. Винаги съм била слаба, още от дете. Хормони не съм изследвала, по принцип съм се замисляла да го направя, за да видя дали не е там причината за по-ниското тегло. Не мога да кажа, че спортувам, гледам просто да се движа повече.

Засега явно с приятеля ми ще минем на малко по-различни режими на хранене, тък като наистина запасът ми е от мазнини си е по-скоро символичен. Аз и нямам особено желание да си режа въглехидратите изцяло, тъй като си ги обичам.  Grinning

# 363
Здравейте,
hjkl;, аз при Крис Кресър четох доста за СИБО.
Моя приятелка я диагностицираха с дивертикулит. Препоръчали са й да избягва животинска храна, най-вече яйца и месо. Не съм чела нищо за това възпаление на дебелото черво и не знам какво да си мисля. Знам само, че тя реши от скоро драстично да стане веган, без да мине през вегетарианство. Яде доста зърнени и бобови храни, леща, боб, нахут и зеленчукови супи, като на обяд понякога изяжда по 3-4 филии пълнозърнест хляб. Размишлявам си дали такова количество фибри не могат да натоварят храносмилането и причинят раздразнение, ако вече има дивертикули.

На мен ми излезнаха кръвните изследвания. Според лекаря по телефона витамин Д ми е леко нисък, цитирам 24 при референтна стойност 30. Не знам за какви единици се говори. Според него ХДЛ и ЛДЛ са ми много добре, висок добър и нисък лош холестерол. Помолих да ми изпрати копие на изследването. На него няма означени единици или референтни стойности, не знам как да го разчитам. Триглицеридите например са ми 77. newsm78

Ще поръчвам витамин Д. Да гледам да е в комбинация с витамин К2, най-добре МК7. И магнезий също. Правилно ли съм запомнила?

# 364
  • SA
Да, Крис Кресьр има в сайта си чудесни статии за различни чревни нарушения. Напоследьк сьм му голям фен и аз.  Simple Smile
За дивертикулита твьрди, че храна с много фибри не само че не предпазва от образуването на дивертикули, а е самостоятелен рисков фактор за образуването на такива. Даже посочва скорошно проучване, в което авторите са достигнали до сьщия извод:
http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085%2811%2901509-5/abstract

А ето и една негова статия за различните видове фибри и тяхното значение:
http://chriskresser.com/myths-and-truths-about-fiber

hjkl; , за кетогенното хранене ( VLC много нисковьглехидратно, както го наричат напоследьк) - за него се смята, че ако се поддьржа за големи периоди от време, може да предизвика по-скоро загиване на част от чревната флора, вкл. и полезните бактерии, поради липса на храна за тях (фибри) , а не до бактериален сврьхрастеж. В случая обаче не става вьпрос за 10-20 дни кетоза, а за хора, които години наред поддьржат такава.

D_ana, триглицеридите ти са много хубави, както явно са ти и останалите показатели от мастния профил.
А за вит.Д - явно имаш нужда от допьлнителен прием, още повече, че идва зима ( ако си в северното полукьлбо, де  Embarassed).

# 365
  • София
Кам, изрови ми моля те негова статия за улцерозния колит, ако има писана де.

# 366
  • SA
Ани, от сайта му направо може да си изтеглиш една негова книга, в която специално разглежда храносмилателни проблеми от типа на IBS, IBD ( кьм него спада улцеративния колит), SIBO и др. В нея е обединил много информация по темата, вкл. препорьки, хранене и т.н.
Ето от тук:
http://my.chriskresser.com/ebook/gut-health/
Трябва само да си вьведеш мейла и ще я получиш.
Аз все още не сьм я чела подробно, но ми изглежда много интересна и информативна. Част от тази информация е включена и в другата му книга Your Personal Paleo Code - тази я има в нашата библиотека, не се предлага безплатно в сайта.

Между другото, Кресьр в младите си години пьтувал доста по света и при един престой в Индонезия се разболял от чревна паразитоза - амебна дизентерия. Лекували го с нужните лекарства, но цялото това заболяване предизвикало много тежки поражения на храносмилателния му тракт и напьлно нарушило чревната му флора. Години наред след това се чувствал ужасно, отслабнал много. Посетил поне 10-15 различни лекари в различни градове и никой не успял да му помогне да преодолее здравословните си проблеми. Така започнал да се интересува от алтернативни лечения, хранене и впоследствие завьршил и интегративна медицина. Предполагам, че и затова толкова много пише на тази тема, изпитал е проблемите лично.

# 367
  • София
Мерси, Кам. Hug

# 368
Ками Heart Eyes мерси и аз за книгата  bouquet. Даже я прочетох вече. И все пак според информацията в нея, аз явно се оказвам сред този малък процент хора които не се повлияват добре от прекомерна консумация на плодове и зеленчуци. Като чета как някои хора по половин килограм салата ядат, аз никога няма да мога да се похваля с това. Но нищо де, явно не ни е и нужно толкова много така или иначе.

Щях да се хваля и аз, че се подложих на теста който бяхте пуснали преди седмица, за стомашните проблеми колкото и да е абсурден. На мен ми излезе много зле – 28 число някакво, а вашите бяха 9, 11.

# 369
  • SA
ВикиHeart Eyes точно днес си мислех за теб.
Как си?
Е, чак пьк по половин килограм салата на ядене да се изяжда... то няма да остане място за сьществената храна.  Simple Smile
Аз напоследьк започнах всеки ден да си хапвам кисело зеле и туршия, в приготвянето на които станах направо спец.  hahaha Пак според Кресьр, било добре да се яде от тях по 1-2 с.л. на всяко ядене. Сега сьм сложила за ферментация и червено цвекло, а наскоро си свалих и една книга - Wild Fermentation, та и от нея ще почерпя идеи.

# 370
Ками   Heart Eyes в сряда ще имам повече подробности как съм, за сега съм без промяна. А точно тук в нашата тема някое от момичетата беше писала, че салатата ѝ била 700гр.

Ти си на кисело зеле, ние пък сме на твоята извара. Докато не се купуваше много много мляко из нас, сега по 8 литра на седмица – 4 за кисело мляко, 4 за извара. А ти ако имаш някоя хубава рецепта за туршия, давай. Че аз имам една дето уж за 24 часа става, обаче много кисела ми става. А и аспирин да няма. Захарта не ме бърка много, т.к. не вярвам повече от лъжица захар да ѝ трябва. Няма да ме обърка кой знае колко.

# 371
Привет!  Hug Включвам се набързо само, но нямам и какво съществено да допълня към писаното през последните дни. Бях за няколко дни в Швеция и се видях с УОСП! Hug И други неща правих, разбира се. Crazy

# 372
Момичета, какво ви е мнението за пробиотиците?

# 373
Смоуки, аз твърдо одобрявам пробиотиците, но нещата са доста индивидуални... От една страна, продават се най-различни марки, а далеч не всяка е качествена. (Обаче може и това да е индивидуално, например Линекс може би действа добре на някои.) От друга страна понякога е необходимо повечко време, за да подействат - поне 3-4 месеца. Нещата като цяло са "тъмна Индия" по отношение на чревната флора - все още се знае малко.

# 374
Благодаря, Шоки   bouquet

Като цяло откакто намалих въглените от всякакво естество, не съм имала стомашно-чревни проблеми, но сега реших да изпия една опаковка Лактофлор. Не знам, какво да очаквам всъщност, та затова реших да питам.

Общи условия

Активация на акаунт