Есен с песен и вали, АПРИЛчето расте, коремчето личи! - тема 6

• 26 060
  • 708
  •   1
Отговори
# 150
И пак към пловдивските мами - ще си търсите ли някакво яке/палто/пелерина? Моето палто още ми става, но подозирам, че след седмица-две няма да се закопчава. Виждали ли сте по магазините нещо подходящо?
Аз не съм пловдивска, ама ще си кажа ...  Wink Майка ми скоро ми донесе една страхотна чисто нова шуба от магазин втора употреба - с коланче в кръста, което може да се набира и да се отпуска колкото искаш. Имам си и едно спортно дебело яке, което има още доста материал да побере, така че да ви кажа /за тези, които не са против тези магазини/ за мен това е един много добър вариант за пазаруване на такива дрехи.  Peace
Оу, щях да ви казвам, че за болницата е важно дали бебето остава при теб през цялото време. Защото например тук в Окръжна вечерно време не са при майките /кому е нужно?!/, а в тази, в която раждах ги вземаха през около три часа само за смяна на памперс и сутрин в 5 за къпане.  Peace

# 151
Здравейте мами,от Пловдив съм.Наскоро една приятелка роди в Окръжна болница и остана много доволна от условията и грижите за нея и за бебето.Лично аз за сега съм се ориентирала към Селена.Имам много приятелки вече раждали там,и всяка е изключително доволна от професионализма и грижите и че си заслужава парите.

# 152
В Селена преди не е имало неонатология и са транспортирали бебетата с проблеми до Хирургиите. Сега имат оборудвано неонатологично отделение. За всяка блница и за всеки лекар може да се чуят и добри,и лоши коментари и впечатления, в зависимост кого и кога попиташ. Аз от Селена съм много доволна например. Карала съм стаж в Хирургиите на Пещерско шосе и във Втора градска. Там не бих желала да родя. Но пак казвам-това си е лично мнение,не го натрапвам на никого. Simple Smile

# 153
В Селена преди не е имало неонатология и са транспортирали бебетата с проблеми до Хирургиите. Сега имат оборудвано неонатологично отделение. За всяка блница и за всеки лекар може да се чуят и добри,и лоши коментари и впечатления, в зависимост кого и кога попиташ.
newsm10

# 154
Благодаря ви момичета  Hug много ме успокоявате   bouquet Днес не съм видяла до сега кръв. Това нали означава, че няма за какво да се притеснявам.
Аз ходя при Чачева в Надежда. И при нея се записва час доста по-рано. Аз сигурно съм един от най-доволните пациенти от тази болница, защото след годините борба за забременяване там стана от първото ин-витро, което ми се струваше почти невъзможно. Но няма да раждам там, защото София ми се пада далеч и не знам от седми месец нататък какво може да стане. Във  Варна ще си раждам, но още съм в голяма чуденка къде, по-скоро не го мисля още. Ако може всеки който има мнение за раждането във вана да си го изкаже- защо би или не би. Аз преди време много се бях запалила по това, но някой ме разубеди даже не си спомням кой и по какви причини. Виждам, че има момичета тук, които са раждали така и започвам пак да се замислям. И много бих искала да чуя вашето мнение по този въпрос.

# 155
Момичета, някой пил ли е Проспан по време на бременност и ако да, в каква дозировка? Днес ми изписаха (оказах се с бронхит:() и лекарката ми е написала 2 по 1 ч.л., но според фармацевта това е крайно недостатъчно за възрастен човек. Не знам дали се е презастраховала заради бременността и се чудя дали да пия по указанията на опаковката.
Проспана е хомеопатичен и няма проблем да се пие 3х5мл.

# 156
Ако може всеки който има мнение за раждането във вана да си го изкаже- защо би или не би. Аз преди време много се бях запалила по това, но някой ме разубеди даже не си спомням кой и по какви причини. Виждам, че има момичета тук, които са раждали така и започвам пак да се замислям. И много бих искала да чуя вашето мнение по този въпрос.

В София се предлага такова раждане на две места, доколкото разбрах - Тина Киркова и св.Лазар!
Във Варна не знам къде се предлага такъв вид раждане!
Ходих на една лекция за бременни и относно водното раждане акушер гинеколога,който изнасяше лекцията каза, че всичко с родилката ,бебето и самият родилен процес - всичко трябва да е безпроблемно,за да се осъществи такова раждане!
Нека тези,които са раждали така да споделят - и на мен ми е интересно!

# 157
Ако може всеки който има мнение за раждането във вана да си го изкаже- защо би или не би. Аз преди време много се бях запалила по това, но някой ме разубеди даже не си спомням кой и по какви причини. Виждам, че има момичета тук, които са раждали така и започвам пак да се замислям. И много бих искала да чуя вашето мнение по този въпрос.
Аз раждах сина си във вода, живот и здраве се надявам пак така да стане.

За мен предимствата на този начин са обезболяването, по-малкото натоварване за майката и за бебето, заради плавния преход и по-малката лекарска намеса. Родих леко, за около 2ч след постъпването в болницата, без епизиотиомия, с много малко разкъсвания, а бебето не беше никак малко - 4260г Simple Smile  Все пак е редно да отбележа, че обиколката на главичката е по-важна от теглото на бебето за лесното излизане. Но и да кажа, че не е задължително едро бебе да означава тежко раждане, както твърдят някои лекари. Т.е. като наближи края - не се плашете от размера, който ви кажат, ако бебето е над средното - първо, че може да не са измерили правилно, второ, че дори да е едро бебето наистина, не е ясно как ще мине раждането Wink

Минусите са - далеч не всяко раждане може да се осъществи във вана, т.е. трябва да са изпълнени различни условия и лекарят да прецени. В малко болници имат вана. Другото ми притеснение беше във връзка с хигиената във ваната - при нас въпросът се реши с това, че в болницата, където раждах бяха с надуваем басейн, върху който се слага специално покривало за еднократна употреба. В България все още не е особено познато водното раждане, поради което някои лекари изказват доста безумни неща по въпроса... Така че когато избереш лекар, при когото ще раждаш, говори с него да видиш дали с него ще може да осъществиш намеренията си, ако всичко друго е наред (дори и да не решиш за водно раждане, може да имаш други искания).

Относно раждането - за мен изискванията са бебето да е непрекъснато с мен след раждането, включително нощем, да уважават желанието ми за недаване на вода / адаптирано мляко, да не се прилагат рутинни медицински интервенции по време на раждането, да не къпят бебето след раждането, да ми го дадат на мен или на партньора ми веднага, ако всичко е наред, а не рутинно да ни разделят за няколко часа. Да се допускат партньорът и дула на раждането, да може мъжа ми и сина ми да идват да ни виждат с бебето, да не се налага да си защитавам вижданията, ако не съвпадат с тези на някоя акушерка.
Неонатологията ми е фактор, ако очаквам проблеми, в противен случай предпочитам да ми бъдат спазени гореизброените изисквания, а в случай на непредвидени обстоятелства, ако са над компетенцията на персонала там, ще настоявам на трансфер.

Мисля, че е добре всеки да си направи списъче - кои са му задължителните виждания, кои са хубави, но би минал и без тях и т.н. След което да прецени потенциалните болници спрямо своите собствени изисквания, вместо сляпо да взема предвид препоръките на останалите, защото най-добрата болница за един не е задължително да е най-добра за друг.

Момичета, някой пил ли е Проспан по време на бременност и ако да, в каква дозировка? Днес ми изписаха (оказах се с бронхит:() и лекарката ми е написала 2 по 1 ч.л., но според фармацевта това е крайно недостатъчно за възрастен човек. Не знам дали се е презастраховала заради бременността и се чудя дали да пия по указанията на опаковката.
В листовката поне не е споменато да е хомеопатичен, напротив - 1 ml сироп съдържа: 7 mg сух екстракт от листа на бръшлян (5-7.5:1). Аз не бих се наела да препоръчвам колко се пие, бих се доверила на лекаря за дозировката, след като съм се доверила за предписаното лекарство.

# 158
  • Под кленовите дървета
Водно раждане предлагат и в Мд и мисля и в на Мазнейкова клиниката.. мислих го и аз, но хигиената ме притеснява и няма да пробвам.
Проспана тук е забранен за хора под 12 години и не е безобиден.

# 159
Synni__ не съм се интересувала в подробности за раждане във вана във Варна, но ако въобще някъде го предлагат, то ще е в Майчин дом. В АГ и Окръжна болница със сигурност няма. Освен това, пак предварително казвам, че говоря само по смътни спомени, в някакво предаване или списание бях чела, че понеже в България се ражда задължително в легнало по гръб положение (мисля, че е по закон така), дори и да ти предложат раждане във вана, то ще е до момента в който дойде ред за напъните. Това за легналото по гръб положение го казаха и когато ходих в деня на отворени врати в Окръжна болница. Отново се извинявам, ако нещо от това което съм написала не е съвсем вярно.

# 160
Само в Майчин дом-Варна го предлагат. Ако го нямаше във Варна нямаше и да го мисля.

# 161
Освен това, пак предварително казвам, че говоря само по смътни спомени, в някакво предаване или списание бях чела, че понеже в България се ражда задължително в легнало по гръб положение (мисля, че е по закон така), дори и да ти предложат раждане във вана, то ще е до момента в който дойде ред за напъните. Това за легналото по гръб положение го казаха и когато ходих в деня на отворени врати в Окръжна болница.
Няма такъв закон. Раждането по гръб е просто най-удобно за медицинския персонал, затова повечето си държат на него, независимо, че често то не е нито най-удобно, нито най-добро за родилката, поради което се практикува все по-малко в повечето развити държави. Аз лично съм резервирана към болници с такива практики, още повече щом лъжат пациентите така откровено.

Аз родих във ваната, т.е. поеха бебето от водата, не съм излизала за напъните. Това е едно от нещата, които трябва предварително да се уговорят с лекаря - разбира се, в хода на раждането винаги може да възникнат промени, ако се наложи, но при нормално вървящ процес няма нужда да се излиза от ваната.

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 23:28 от ada_smiles

# 162

Съжалявам ,ако съм подвела някого, по-спомен го казах за Проспана - явно съм се заблудила!  Naughty

# 163
Добро утро,  момичета Simple Smile Не мога да смогна да ви изчета, но да се запиша и аз в новата тема   bouquet

Видях, че сте коментирали вдигането на тежко, на мен абсолютно ми забраниха вдигането на 20 кг ми дете. Кървенето в началото стана след като му изкарах една акумулаторна кола навън, качвах в в багажника на колата и други неща доста мъкнех напред, назад. Не е доказано, че е от това, но причина за кървенето нямаше -добре оформен сак, без отлепяне и никакви причини за кървене.  Пазете се и не подценявайте състоянието си. Аз поне си изпатих от това.

Сега отивам пак да чета, че съм доста страници назад Simple Smile

# 164
  • Пловдив
Относно болницата - аз съм с две ръце за Окръжна - Пловдив. Едно, че лекаря ми е от тази болница и започнах да си ходя там, а не в другия му кабинет на преглед и ми става познато, и спокойно, другото - мнения на познати/приятелки, които са раждали там и са много доволни.
metlichina за Селената съм чувала, че в оборудването куцали (при усложнения) и ако се случи нещо такова - карат бебоците в Окръжна, Хирургиите и тнт. Това, че съм го чувала, не знам на колко процента е истина и дали все още е така.
А за Весела на скоро чух и аз.. за първи път. Даже бях изненадана, че съм минавала от там много пъти и не съм забелязала, че съществува.

Да , и аз като разпитвам,основно моите познати в последните години са раждали в Окръжна или Хирургиите,За Селена и аз знам ,че ако нещо се обърка в повечето случаи ги препращат в Окръжна.А относно Весела,аз раждах там,но преди 10г,сега като гледам в сайта им доста промени има,и се чудя пак за нея, защото ми е много близко.Четох ,че и там има отворени врати ,не ми пречи да отскоча по-нататъка да проверя.

Общи условия

Активация на акаунт