Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 9

• 19 110
  • 92
  •   1
Отговори
# 75
По повод социалното майчинство.
Тези документи от къде се вземат:
- удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
- удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3;

Задължително ли е при работодателя, че нямам възможност да се свържа със счетоводителката? Можете ли да ми кажете какво точно е това второто?

Благодаря предварително  bouquet

# 76
Здравейте,
искам само да попитам дали има промяна за осигурителния праг от 325лв. мисля, че беше и ако да сега колко е?
Нашия общ доход със съпруга ни е 1270лв. детето ни е едно под 18г. Искам да знам дали има смисъл да се разкарвам да подавам документи или го надвишаваме и е излишно.
Благодаря предварително.

# 77
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Прагът е 350лв на човек на месец.
С тези 1270лв, ако сте само тримата го минавате.

# 78
Много ви моля, ако някой е подавал за тази помощ за бременни - 150лв или социални помощи - 100лв/месечно,  да ми пише лично.
Интересува ме този документи кой го издава - последния осигурител или трябва от всеки осигурител за последните 12месеца, при които съм била, да ми го даде.

удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3;

# 79
Прочетох първият пост и всички коментари в темата, но не съм сигурна, че съм разбрала всичко, така че да попитам компетентните:

Родих първото си дете на 12.11.2014г. С бащата нямаме сключен брак, но си живеем заедно. По документи ме осигуряват на 510 лв. Към момента на бебето има поставени само ваксини в родилното, но не и от личния лекар. Ако до края на януари подавам документи за помощта в СП, какво следва да направя?

Въпроси:
1.От работата ми трябва да взема бележка за доходите ми 12 месеца назад, т.е. от 01.2014 до 12.2014 вкл.?

2.Доходът ми какво включва: получените заплати + болничните + изплатените през декември 2014 г. първи майчински ?

3.Целият доход в този случай (без брак) ще деля на 2 (аз и бебето), нали?

4.Пари като еднократна помощ за дете (250 лв.), помощ за майка студентка (2880 лв.) не влизат в дохода, от който се изчислява дали мога/не мога да получавам детски?

5.Бележка за поставени ваксини ще ми е нужна ли и ако да - от болницата ли трябва да я търся ?

Мерси предварително на всеки, който откликне на питанките ми   bouquet и се извинявам, ако по назад в темите е питано подобно нещо, но с непрестанно ревящо бебе на ръце, ми е трудно да чета по-назад  Embarassed Peace

# 80
Здравейте, моля ви за малко разяснение ако имате информация какви са изискванията за получаване на месечна помощ за отглеждане на дете до 3 години по чл. 9 от ппзсп. Благодаря

# 81
Моля някой разбиращ от разяснение, защото получавам най-различна информация.
Винаги съм взимала детски, тъй като  отговаряме на изискванията. През Октомври мин. година трябваше да подам новата молба, подадох я тъй като нещата с доходите при нас нямаха промяна, продължих да си получавам детските. Но от Декември доходите ни значително се увеличиха и вече не отговаряме на изискванията. Въпросът ми е трябва ли да заявя това някъде и да ми бъдат спрени детските добавки? Според някои просто следващия път когато трябва да подам молба, не трябва да я подавам щом вече не отговарям на изскванията, а тези детски ще си ги получавам дотогава, тъй като са на база данните за период с ниски доходи. Благодаря предварително!

# 82
Моля някой разбиращ от разяснение, защото получавам най-различна информация.
Винаги съм взимала детски, тъй като  отговаряме на изискванията. През Октомври мин. година трябваше да подам новата молба, подадох я тъй като нещата с доходите при нас нямаха промяна, продължих да си получавам детските. Но от Декември доходите ни значително се увеличиха и вече не отговаряме на изискванията. Въпросът ми е трябва ли да заявя това някъде и да ми бъдат спрени детските добавки? Според някои просто следващия път когато трябва да подам молба, не трябва да я подавам щом вече не отговарям на изскванията, а тези детски ще си ги получавам дотогава, тъй като са на база данните за период с ниски доходи. Благодаря предварително!
Да, точно така е. В момента получавате детски надбавки за предишните доходи с които отговаряте на мин. доход.

# 83
  • Пловдив
ми е трябва ли да заявя това някъде и да ми бъдат спрени детските добавки?

Не,взимаш си ги докато ти изтече тази молба.

# 84
Извинявайте, но би трябвало да уведомите Агенцията за по-високите доходи. Ето цитат от Молба-декларация за детски помощи

Цитат
11.Известно ми е, че при промяна на обстоятелствата, при които е отпусната помощта, се задължавам да уведомя в 7-дневен срок дирекцията “Социално подпомагане”, изплатила помощта

http://pomosti.oneinform.com/wrr/wp-content/uploads/molba-do-zavarsvane.pdf

Доходите са обстоятелството за отпускане на помощ, нали?

# 85
  • София
Но периодът е минал и в него промяна де факто няма.

# 86
И аз смятам, че не е нужно да се уведомява АСП .

# 87
  • Пловдив
Но периодът е минал и в него промяна де факто няма.

Точно
Промяна на обстоятелство е да почине детето например

# 88
Съжалявам много за объркването. Бях убедена, че е така. Но в правилника пише друго. Съжалявам наистина  Blush

Последна редакция: ср, 18 фев 2015, 11:48 от Hrisi

# 89
  • Пловдив
Доходите въз основа,на които са отпуснати детските са за минал период.Затова при промяна на дохода СЕГА не се налага уведомяване на АСП

Общи условия

Активация на акаунт