Брекети - къде, какви, за колко? - тема 5

• 139 047
  • 811
  •   1
Отговори
# 360
Искам да ви попитам защо горни и долни брекети се слагат отделно при едни специалисти, а при други едновременно? Това, че се слагат по различно време удължава ли лечението ?
Моите долни брекети ги слагам 5 месеца след горните, но по тях няма кой знае каква естетична работа, освен от към напасване на челюстите, което естествено не е малко. Долните се слагат по-късно защото не им трябва толкова време колкото за горната  челюст или за удобство на пациента? И последно трудно ли се свиква с долните спрямо горните :д

# 361
  • Sofia
Смятам, че се решава индивидуално, според проблема. При мен първоначално ми казаха, че ще сложим първо долната дъга, но след направения анализ се оказа, че ще се започне с горната.

Дъгите така се поставят, че в крайна сметка лечението да приключи по едно и също време. Ако ти сложат и двете дъги едновременно и се окаже, че едната е поставена твърде рано, то просто ортодонта месеци наред няма да прави корекции там, като само ще ти се затруднява почистването на зъбите.

Друг момент е това, че долните и горните брекети може си пречат едни на други и по този начин да не е възможно да се поставят едновременно или да се налага зъбите да се повдигнат с временни пломби, което намалява комфорта докато свикнеш.

Редно е да се поставят и двете дъги, когато това е възможно - т.е. освободено е място, без да се създава излишен дискомфорт.

Аз лично нямах никакъв проблем с поставянето на долните брекети. Не мисля, че ми е било по-дискомфортно - тук пак си зависи от твоя конкретен случай Simple Smile

# 362
Спомням си, че при теб, Лекси, имаше варианти с вадене на ретиниран зъб, липсващи зъби. Не съм сигурна за подробностите, затова писах за броя на зъбите. Peace

Да, да - така беше, но и при двамата ортодонти щяха да се вадят едни и същи зъби. Аз имам хирург, ходя при него, така че цената на ваденето не я слагам в сумата за ортодонтското лечение.
3600 лв. е цената за самолигиращи брекети на горна и долна челюст в Юниордент (като материалите струват около 800 лв., лепенето на една челюст - също някъде толкова). 7000 лв. беше в клиника Валор, като там не ми стана ясно с какви брекети работят (не стигнахме до обсъждане), но доколкото виждам от сайта им - май са с метална лигатура/ластици.

# 363
  • София
Спомням си, че при теб, Лекси, имаше варианти с вадене на ретиниран зъб, липсващи зъби. Не съм сигурна за подробностите, затова писах за броя на зъбите. Peace

Да, да - така беше, но и при двамата ортодонти щяха да се вадят едни и същи зъби. Аз имам хирург, ходя при него, така че цената на ваденето не я слагам в сумата за ортодонтското лечение.
3600 лв. е цената за самолигиращи брекети на горна и долна челюст в Юниордент (като материалите струват около 800 лв., лепенето на една челюст - също някъде толкова). 7000 лв. беше в клиника Валор, като там не ми стана ясно с какви брекети работят (не стигнахме до обсъждане), но доколкото виждам от сайта им - май са с метална лигатура/ластици.

С това трябваше да започнеш - проф. Мутафчийски се изживява като господ и обявява абсурдни цени. #2gunfire
Според мен не си заслужава да се дават толкова пари.

# 364
Аз май бях споменавала, но беше по-назад или в предишна тема. Мислех, че ще се сетите и без друго - не знам дали има някъде другаде в България такива цени.  Mr. Green

# 365
Здравейте и от мен ... тези лееекинко позакъснялите, които на 32 решиха да си сложат брекети.  Embarassed
Колко точно съм нова в темата ще е съвсем очевидно след малко и въпреки че се опитах доста да почета назад, сигурно ще има повтарящи се въпроси, за което се извинявам!
Да започна с това, че когато родителите избират лечение за децата, товарът пада върху тях, но когато "децата" си ги слагат сами е доста кофти. Да ти се прииска да си на 10 пак. Не помня дори колко седмици се ровя вече (някои теми са от 2009 г.), но не мога да реша, при кого да започна лечение. Аз живея в София, така че тук ще ми е най-удобно. От всичко споделено като че ли ми се набиха имената на д-р Хасара, д-р Иванова, д-р Алагьозова. При д-р Хасара бях. Разговорът протече добре и парите ми се сториха сравнително нормални - 4500 лв. за 2 челюсти. Брекетите са естетични - сапфир. Занимавам се с маркетинг и резервации и срещите с партньори са ежедневие, така че наистина се старая да са по-малко видими.
Та въпросът ми е - допадат ли ви тези имена? Не очаквам дълги повествования, просто 2 думи, от тези, на които им се занимава.
Благодаря предварително! Радвам се, че ви има, защото ме гонят някакви страхове и виртуалната подкрепа не е хич малка.
За поддръжка и хигиена ще чета по-късно, въпреки че сред вас има почти професионалисти и имам предварителен а-ла julian списък.  Laughing

# 366
Здравейте  Hug На дъщеря ми ще слагат брекети  в понеделник. Проблемът ни е, че нямаме три зародиша на постоянни зъби. След лечението с брекети, ще се поставят место-пазители и след навършване на 18 год. ще трябва да се постави имплант или мост, и аз не знам. Има ли някой с подобен проблем? Дъщеря ми е на 11 год., и аз май се притеснявам повече от нея. Докторката ни е Грета Йорданова в София, но също така извършва прегледи и в Плевен. Има ли някой с мнения за нея?

# 367
Здравейте  Hug На дъщеря ми ще слагат брекети  в понеделник. Проблемът ни е, че нямаме три зародиша на постоянни зъби. След лечението с брекети, ще се поставят место-пазители и след навършване на 18 год. ще трябва да се постави имплант или мост, и аз не знам. Има ли някой с подобен проблем? Дъщеря ми е на 11 год., и аз май се притеснявам повече от нея. Докторката ни е Грета Йорданова в София, но също така извършва прегледи и в Плевен. Има ли някой с мнения за нея?
Аз съм такъв случай, на мен ми липсват  3 зародиша горе и един долу... Като долу все още ми е млечният зъб.. На 20 години съм.

# 368
И какво е лечението при теб? Сходно ли е с нашето? Чувала съм за липса на 1, ама на толкова много зародиша  newsm78

# 369
  • TX
Здравейте  Hug На дъщеря ми ще слагат брекети  в понеделник. Проблемът ни е, че нямаме три зародиша на постоянни зъби. След лечението с брекети, ще се поставят место-пазители и след навършване на 18 год. ще трябва да се постави имплант или мост, и аз не знам. Има ли някой с подобен проблем? Дъщеря ми е на 11 год., и аз май се притеснявам повече от нея. Докторката ни е Грета Йорданова в София, но също така извършва прегледи и в Плевен. Има ли някой с мнения за нея?
и трите ми деца имат липси на зъби, при сина ми 1 резец (2-ри зъб) при едната ми дъщеря, която в момента е с местопазител 1 пети зъб, а при другата 2 бр. пети зъби, на които все още млечните стоят и са със здрави корени. За резеца, на сина вероятно ще е с имплант, но след 20 години, защото дотогава челюстта расте.

# 370
И какво е лечението при теб? Сходно ли е с нашето? Чувала съм за липса на 1, ама на толкова много зародиша  newsm78
Къде си описала как протича вашето, явно съм пропуснала...Кои зъби липсват?

# 371
Отгоре вдясно липсват зародиши на 4 и 5 зъб, отляво - на 5ти. Трети постоянен, от дясно, е изкарал на мястото на четвърти. Целта на брекетите, поне така ни обясни ортодонта, е да избута този трети зъб на мястото си и да осигури място на липсващите зъби, като след свалянето им ще се поставят местопазители. За капак отдолу едното зъбче не е изкарало и на панорамната снимка се вижда, че стои леко диагонално. Там ще ни поставят два пръстена на крайните зъби, свързани с телчица. Извинявам се за обясненията, но не съм веща в понятията. Дано дъщеря ми свикни с брекетите и да не я боли, това ме притеснява. И после, тези местопазители, какво представляват, все пак ще ги носи доста време, докато сложим имплант или мост, и аз не знам Simple Smile А, и отгоре ще се постави допълнително апаратче, за допълнителна опора.

# 372
Отгоре вдясно липсват зародиши на 4 и 5 зъб, отляво - на 5ти. Трети постоянен, от дясно, е изкарал на мястото на четвърти. Целта на брекетите, поне така ни обясни ортодонта, е да избута този трети зъб на мястото си и да осигури място на липсващите зъби, като след свалянето им ще се поставят местопазители. За капак отдолу едното зъбче не е изкарало и на панорамната снимка се вижда, че стои леко диагонално. Там ще ни поставят два пръстена на крайните зъби, свързани с телчица. Извинявам се за обясненията, но не съм веща в понятията. Дано дъщеря ми свикни с брекетите и да не я боли, това ме притеснява. И после, тези местопазители, какво представляват, все пак ще ги носи доста време, докато сложим имплант или мост, и аз не знам Simple Smile А, и отгоре ще се постави допълнително апаратче, за допълнителна опора.
Последен въпрос преди да ти отговоря, има ли мъдреци или зародиши на такива?

# 373
Да, отдолу се виждат зародиши, но само ги спомена, когато ни обясняваше по снимката.

# 374
Да, отдолу се виждат зародиши, но само ги спомена, когато ни обясняваше по снимката.
Горе съм с липсващ втори и двата пети зъба. Долу няма да коментирам, понеже горе е по-сложното... Горе понеже си имам и мъдреци, местата на петите ще ги събираме.(А и три импланта или моста ми се струва просто като инквизиция...)
Мястото на втория обаче го отваряме, защото кучешкият се беше настанил почти на него, на празното място съответно и при мен варианта е имплант или мост. За момента варианта с мост не ми изглежда обещаващ, а и не мога да седя половин година без зъб, докато стане време да се "облече" пънчето, също и самата процедура ме плаши...Спряла съм се на адхезивен мост..Общо взето това е при мен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт