За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 566
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
  • sofia
Осите нападнаха гроздето и трябваше да се бере  Laughing
Ще го смъкнем в мазето. Само трябва да отбележа на календара, за да не го забравим.

# 226
Имам нужда от съвет - дъщеря ми е студентка и иска да и пращам готвена храна, може ли да се вакумира всичко и по колко време се вари ....а после колко издържа, помагайте моля  ooooh! Shocked

# 227
ам и не всичко може да се стерилизира, а някои неща искат  и доста време -месо, бобови.
Аз приключих (така поне си мисля) с пращането на буркани и храна, но ето какво правех, за да има 1 седмица готвено. После кара една седмица на полуфабрикати, или сам се научи да си готви доста неща.... и или си дойде, или изпратя по някого (във ФБ има такива групи пътуващи... които вземат и багаж от/до - обикновено до Студ град в София

Догато е готово яденето,  ако е от тенджера, готвено - пълня буркан както е вряло, , запечатвам буркана и обръщам на капачката. Завивам с нещо, да държи топлина по-дълго време , да може да се вакумира  добре. Така някои манджи (без бобови) издържат до 10 дни.
Когато е печено в тава - пълня пак буркани (мусака, ориз, нещо с картофи задушено там...) връткам в мв-то на 3-4 мин на макс буркана и пак запечатвам.
Супите както по-горе, но да се има предвид, че там при запечатването на буркана нишестето от фиде, ориз продължават да се отделят и става по-гъстичка. Моя си ги харесва гъсти, но пак казва ,ч е е разреждал понякога с вода.
Месо печено и кюфтета - готови, изпечени, замразени. Да си размразява когато иска. Кюфтета съм правила и в буркани, без лук, стерилизирам около час.
Друго което можеш да и направиш - месо, сварено в малки бурканчета (2 ч. долу горе се стерилизира само осолено е месото), да си отвори буркан и или да си изпече с ориз, с картофи (ако имат фурна) или да си направи на супа.... Лесни неща за готвене от студенти, в блога ми има цяла категория. 
Можеш да и направиш салата Ропотамо, която си е за наяждане; сарми да направиш и да стерилизираш също в буркани, консерви с риба, ако обича......

# 228
Много благодаря   bouquet

# 229
  • Балчик
Уж бях приключила със зимнината вече, ама днес ми донесоха три кофи домати. Та си направих сос чили и сега сгъстявам останалото за пици и спагети. Точно срещу утрешния празник, вместо да се приготвям, варя домати. Laughing

# 230
Джемма, сгъстяваш във фурната, нали?

Просто като констатация - така и не успях да намеря начин да набутам зелени пера от праз в буркан. Simple Smile Уж затворени, варени повече, по-малко, опитах и с аспирин - ми все има развалени. Някои по незнайни причини се запазват. Замразен сигурно ще стане (след бланширане), но при мен не е вариант.

# 231
  • Балчик
Не, на котлона.

# 232
Във фурната има опасност да загори отгоре, а на котлона пръска, когато се сгъсти много. Имам малка дозичка домати и чушки, вече са във вид на пюре. Пекох във фурната, минах през преса и утре ще добавя варени моркови и подправки. Ще видим къде ще сгъстявам Simple Smile окончателно.

# 233
Aз имам следната питанка. Зимата много обичам праз с лютеница -  ама от купената. С домашна не ми харесва. Та ако някой има идея как да докарам вкуса на купената -  да си направя 5-6 бурканчета. Иначе за протокола имам 40-50 кг изпечени чушки във фризера и  се стягам за почивните дни с лютеницата. Таз година малко по-малко,  дано да стигне  Laughing

# 234
Мама Съни, прочети какво съдържа купената лютеница, която харесваш. Какво ѝ е на домашната, какво точно не харесваш?
Дайте идея какво да направя няколко кг безвкусни воднисти домати. Или да не се занимавам с глупости? Още не съм ги обрала, но са блудкави и кисели.

# 235
 Оооо , обожавам домашна и правя всяка година огромно количество. Не ми се вързва вкуса за домашна лютеница с праз  - като салата. Та затова питам

# 236
  • София
Имам нужда от помощ. Донесоха ми 5-6 кг. червени чушки, но мънички, криви и слабички. Чудя се какво да направя с тях. Ако ги изпека, не съм сигурна, че ще ги обеля и ще остане нещо от тях. Да ли да не ги направя парени? Приемам идеи. 

# 237
Аз си режа такива за миш-маш и прибирам във фризера. Може да отделиш и за пълнене - тия които има как да се напълнят.

# 238
Имам нужда от помощ. Донесоха ми 5-6 кг. червени чушки, но мънички, криви и слабички. Чудя се какво да направя с тях. Ако ги изпека, не съм сигурна, че ще ги обеля и ще остане нещо от тях. Да ли да не ги направя парени? Приемам идеи. 
Пуканата мързелива туршия в буркани направи. Изчистват се, опукват се, във всеки буркан по една суп. лъж. сол и захар, по 3 до 5 с. л. оцет и олио, между редовете магданоз и чесън. Бурканът да е на топло, докато пълниш, после затваряш, обръщаш и готово. Хубаво е след това няколко дни да се обръщат по половин ден нагоре и надолу, но и без тази процедура става.
С такива чушки правих и лютеница, но първо пека във фурната с доматите заедно в тава със сол, захар и олио, после минавам всичко през пресата на робота, където се отделят люспите и семките, после добавям друго от рода на моркови и подправки. Идеята на тази лютеница е да се пасират зеленчуците след като се изпекат, но предпочетох да ги пресирам. Simple Smile

# 239

ползвам ги за направата на универсалната подправка, заедно с други зеленчуци, всичко има сега вече и е време за нея.
 мама_съни, преди години, когато харесва купена моите я пасирах -  Mr. Green огромната тава с лютеница, минавах с пасатора и тя ставаше една идея по-рядка, отколкот е в момента на изваряването. Но я харесваха точно такава - лееееко разтичаща се и хомогенна, да несе усеща ни чушка, ни патладжан... Вече обичат едросмляна  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт