За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 562
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
браво на теб! На мен утре ми е лютеница ден и маринованите 100 чушки  Cry

# 256
  • sofia
Вчера хванах всички и заворихме доста домати.
Едни нападали праскови- айде още 10-15 буркана.
Пепчо, нещо взе да кипи гроздовия сок, почнал да се газира и взех, че го затворих и стерилизирах.
Има още грозде да се бере и ще пробвам на по-студено време дали ще стане.

# 257
  • София
Ама те нали са пържени и киснати после в марината.Аз тези първите искам да затворя в буркани  newsm78

правих пържени така, но рибки на мамини миналото лято и много харесаха, Марината загрята, топла, чушките от тенджерата пържени, в маринатата - да постоят 2-3 мин. и веднага прехвърлям чушките в буркана, на дъното на който за всеки случай има стрит аспирин - 1 на 600 мл буркан, доливам до горе с марината (не ги тъпча), запечатвам и обръщам. И пак завивам топли. Може и да държат без аспирин, но ме страх и мразя да хвърлям нещо, дето съм му се потила.  Peace Утре си отивам и пак са поръчали да им правя, техните рибки не лютят.
😙 мерси много утре ще творя😀

# 258
  • SHOOT ME 10 $
Здравейте!За пукани рибки, чорбаджийски и всякакви други ,смело действайте по този вариант на Пеп4о Изпробвах го две години вече. Няма равен!!

Цитат
За 1 буркан (0.8л.) са необходими:
1 равна с.л. сол
1 с.л. с връх захар
1 с.л. олио или зехтин
80 мл оцет
3-4 скилидки чесън, ако са големи - срязани на 2-3
5-6 зърна черен  пипер
целина, магданоз - едро нарязани

Всичко това се поставя в бурканите.
В съд се завира вода, която трябва да се поддържа много  гореща.
Приготвя се място, на което ще се обръщат бурканите - старо одеало, или дебели кърпи и още една дебела завивка,  с която да се покриват отгоре и да ги държи повече време топли.

* С горещите, опукани чушки се пълнят приготвените буркани, доливат се до ръбчето с  вода, затваря се веднага буркана (ако е компотен минавам и ръбчето на капачката с гърба на ножа) и обръща  върху капачката.  Завива  се с покривката и оставя така на топло, докато изстинат - поне 8ч.
Ако има време и възможност - между тях се поставя по още стръкче подправка и скилидки чесън.
Тук  ще добавя нещо, което аз го знам и правя, но се оказа, че трябва да го спомена Simple Smile)) има възможност да се увеличи количеството оцет, ако обичаме по-киселичко, или намали захарта, ако не обичаме сладникави туршии.
За това, респект и уважение!!!!!

# 259
Ние рибки и чорбаджийски не гледаме, но правя същото с големите чушки. Вкусно е явно с каквато и да е чушка. Simple Smile И понеже са по-сочни, не се налага доливане на вода. А също олиото и оцетът са по три лъжици, макар в книжката да пише пет (много ми се вижда).

# 260
3 дена правих лютеница на фурна и резултата е 14 големи буркана по 720 мл и два малки по 380. Не е много като брой количество, но все пак са големи  Simple Smile Имам замразени печени и изчистени чушки за още една доза, та другата седмица май отново с това ще се занимавам. Страхотна е, но аз я промених за нашия вкус - сложих само чушки, домати, патладжан, морков, сол, захар и черен пипер, малко олио. Продуктите ми бяха на око. Белих доматите обаче, чушките в 2 от дозите рязах на половини и като се свариха отделих люспите, а последната доза я направих с печени и обелени чушки. Доволна съм от резултата и от себе си, особено като гледам детето как щедро си маже и на всяка филия ме хвали каква страхотна лютеница съм направила Sunglasses

# 261
  • SHOOT ME 10 $
Днес правих тази

Бърза,вкусна, туршия
   (нетрайна)

Цитат
5кг.зеленчуци,предимно зелени домати се нарязват за консумация.
МАРИНАТА:1каф.чаша мед,1каф.чаша захар,1каф.чаша сол,1каф.чаша олио 0.500гр.оцет,0.600гр.вода,бахар,даф.лист- след като заври сместа,се заливат зеленчуците и след 2-3 дни е готова за консумация. Прибавя се и 1 глава чесън –белени скилидки
.
Божествена е!(и аз ,като Селма)

# 262
Момичета дайте идея какво да правя с голямо количество ябълки?
 Да похваля пеп-чо с лютеницата, стана страхотна!

# 263
Днес правих тази

Бърза,вкусна, туршия
   (нетрайна)

Цитат
5кг.зеленчуци,предимно зелени домати се нарязват за консумация.
МАРИНАТА:1каф.чаша мед,1каф.чаша захар,1каф.чаша сол,1каф.чаша олио 0.500гр.оцет,0.600гр.вода,бахар,даф.лист- след като заври сместа,се заливат зеленчуците и след 2-3 дни е готова за консумация. Прибавя се и 1 глава чесън –белени скилидки
.
Божествена е!(и аз ,като Селма)
Предполагам, че ако се сложи в буркани и се заварят 20 мин., ще стане за зимата?

Ябълки - домашен оцет, конфитюр, а ние тази година се пробваме с тях и с крушите за ракия.

# 264
  • SHOOT ME 10 $
alys
Цитат
Предполагам, че ако се сложи в буркани и се заварят 20 мин., ще стане за зимата?
20мин. мисля ,че са много. Аз я пресичам с малко натриев бензоат и издържа по-дълго.Но може и така да се пробва newsm10
Ето така изглежда сега

Последна редакция: вт, 22 сеп 2015, 18:06 от midkoo

# 265
Здравейте, днес съм тръгнала да обикалям темите в търсене на туршии за бидончета. Имам три бидончета от по 20 литра и си търся три различни рецепти. Май успях да избера, но за едната от тях не съм сигурна дали ще се стане като не е в буркан.

Въпросът ми е за пълнените камби. Изчетох десетки рецепти - печени, парени, пържени, но нямам представа дали стават за бидон. Някой правил ли е? И коя от всичките видове рецепти за пълнени камби е подходяща за биночето ми според вас Simple Smile Предполагам си личи, че ми е за първи път  Blush

# 266
а защо не гинаправиш в буркани, ето на Илианка камбите от преди няколко дни http://ilrai.blogspot.bg/2015/09/blog-post_19.html

аз приключих с лютеницата

Скрит текст:

доматен сос за пици , спагети.... подобни

Скрит текст:

доматен сок без стерилизиране - с прахче  салицилова киселина

Скрит текст:

доматен сок стерилизиран в бутилките

Скрит текст:

и натурални стерилизирани домати

Скрит текст:

сушилнята напълни още няколко пакета със сушени домати

Скрит текст:

бъзовия сок и някаква смес с глог си прави мъж ми пък

Скрит текст:

печените мариновани чушки (100-те чушки) също са прибрани, но не снимах

и накрая положението беше така   Laughing Laughing

# 267
а защо не гинаправиш в буркани, ето на Илианка камбите от преди няколко дни http://ilrai.blogspot.bg/2015/09/blog-post_19.html

Пепчо, нямам нито един буркан, досега не съм слагала никакви зимнини, пък и ММ с такъв мерак ги купи и донесе тези бидончета, че сърце не ми дава да го разочаровам като ги оставя празни. А и той държи единия да е с пълнени камби, че някога, някъде бил опитвал такива и били ... чудо.  Ще направя единия с пълнени камби, ще сложа аспирин и дано да издържат 3-4 месеца.

А доматения ти сос за пици изглежда страхотно  Simple Smile

# 268
  • София
AЗ пътьом с въпрос за ябълките-също имам огромно количество, нападали и екологични чисти,:) Конфитър и компот не е опция, сокове се правят за прясна консумация, оцет(е трябва да имам с бидони)
Та  конкретния въпрос е -посварих ги с малко захар, намачках ги и ги стерилизирах иколо 7 мин-искам да ги ползвам за кисели за бебе зимата .Дали е достатъчна обработката или да ги доварявам ?

Същото го тренирах с круши, но без никаква захар.

# 269
Конфитюрите обикновено ги стерилизирам 20 мин. и не се развалят. Като се има предвид, че може да се затворят и горещи без стерилизиран, трябва да са ОК 7 мин.
Не разбрах за оцета. От нашите паднали ябълки заложих доста оцет - сега тече втората фаза от ферментацията. От прочетеното разбрах, че той се самоконсервира, т.е. може да трае повечко, надявам се няколко години. Имам неизядени конфитюри и затова следващите ябълки ги заложихме за ракия. Иначе каквото и да се направи, то ще е или нещо в буркан, или за сладкиш, но там отиват малко на фона на падащите и развалящи се ябълки. Добър вариант е това със слагането в буркан за дете. А и винаги можеш да ги ползваш за сладкиш.

Общи условия

Активация на акаунт