За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 526
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Ние от две седмици сме сложили киселото зеле.

# 331
Темпест, виненият оцет е мътен, моят също е такъв, но си го ползвам за салати. Парцалите вероятно са оцетна гъба. И аз си заложих разни червени вина за оцет, като добавях оцет. В началото мерих някакви количества, после така на око. Имам едно шише - и то така с марля, изобщо не помня какъв оцет съм добавяла. Опитах го, но по-скоро е като кисело вино. Ще взема да му добавя от домашния ябълков оцет и от оцетната гъба, пък да видим дали ще има разлика след месец, примерно. Simple Smile
Надявам се Пеп-4о да се включи с мнение.
Аз днес ще сложа 4 зелки за кисело зеле, все ще стане за Коледа. Simple Smile

# 332
Момичета дайте съвет,опитах да правя домашен оцет от домашно червено вино,стой вече 3 месеца и днес го прецедих,мирише на оцет ,стоя с марля,но е много мътен и на вкус не е толкова кисел,някъде пишеше че се слага на 5 л.вино -700 мл.оцет и готово,имаше утайка ,а отгоре плуваха едни розово червени парцали,какво да го правя,да го хвърлям ли,не знам дали като вино е било пресичано с някакъв консервант,а и не смея да питам ,че баща ми го е правил и да не се обиди,че виното му е на оцет,има претенции ,че прави мн. хубаво вино но понякога не се получава,както и да е,какво да го правя????най вероятно има някакъв стабилизатор. Sad

Има жив оцет но повечето е пастьоризиран. Може би оцета ти е трябвало да е друг. Био някой примерно.

# 333
Момичета дайте съвет,опитах да правя домашен оцет от домашно червено вино,стой вече 3 месеца и днес го прецедих,мирише на оцет ,стоя с марля,но е много мътен и на вкус не е толкова кисел,някъде пишеше че се слага на 5 л.вино -700 мл.оцет и готово,имаше утайка ,а отгоре плуваха едни розово червени парцали,какво да го правя,да го хвърлям ли,не знам дали като вино е било пресичано с някакъв консервант,а и не смея да питам ,че баща ми го е правил и да не се обиди,че виното му е на оцет,има претенции ,че прави мн. хубаво вино но понякога не се получава,както и да е,какво да го правя????най вероятно има някакъв стабилизатор. Sad
Ако имаш къде да го държиш, не го изхвърляй! Тези парцали вероятно са наченките на оцетната гъба. И при нас понякога е като мътен, но после се утаява/обикновено когато доливаме вино/. Сега имаме оцетна гъба достатъчно количество и е бистър. От началото /близо 20г/ до днес никога не сме слагали оцет, а само вкиснало или такова, което е на дъното на бурето или пък е станало вече новото вино и старото не го пият.

# 334
Оцетната гъба в буркан с капачка ли се съхранява за следващата година? Чудя се дали трябва да има кислород при съхранението. Може би да не запечатвам?
Сложих от гъбата и ябълковия оцет към виното, което още не е станало на оцет. А ябълковият оцет е киселичък, беше се избистрил в бидончето и гъбата беше паднала на дъното. При пресипването пак стана мътен, но пък е вкусен. Като се утаи, ще пресипя в друга бутилка този, който ползвам.

# 335
Аз имам едно бидонче, което никога не пресушавам, а само допълвам с вино, което не се пие вече.М?нение за гъбата не мога да кажа как се съхранява без вино/оцет.
Преди да допълним си изваждам една, две бутилки и така докато стане новият.

# 336
Оцетната гъба в буркан с капачка ли се съхранява за следващата година? Чудя се дали трябва да има кислород при съхранението. Може би да не запечатвам?
Сложих от гъбата и ябълковия оцет към виното, което още не е станало на оцет. А ябълковият оцет е киселичък, беше се избистрил в бидончето и гъбата беше паднала на дъното. При пресипването пак стана мътен, но пък е вкусен. Като се утаи, ще пресипя в друга бутилка този, който ползвам.

гъбата ни стои в 5л. бутилка, тази, която е в повече, тя си върви с малко течност, не е на сухо. Преди слагах в буркан и запечатвах. 
За оцет от вкиснало вино нищо не казвам. Стоев е на принципа, че хубав оцет се получава от хубаво вино и от такова го прави, червен и бистър е,  гъбата си стои долу, с маркуч вади от тубата. но на него съм само ползвател и нищо не знам повече  Mr. Green

# 337
Вкиснало вино не е развалено, а просто кисело вино, което никой не пие.
Обикновено на събирания с приятели всеки носи по бутилка и после остават. Не се пие в нас чуждо вино, щото нашето е по хубаво. Може и да не е така, ама....Та това вино отива за оцет в нас.
Както момичето е писало по горе, така и аз мога да кажа, че баща ми никога не може да направи хубаво вино/той не пие, а се пише само за винар,че дава и съвети?
Останалото напролет вино го слага за оцет. Не знам това вино как може да се нарече: вкиснало или хубаво? За баща ми  е супер, за авантаджиите също, но за ценителите и разбирачите едва ли!

# 338
Благодаря, момичета! Гъбата я сложих в компотен буркан и допълних с оцет. Не ми се изхвърля, та ще постои. Simple Smile

# 339
Благодаря, момичета,няма да го изхвърлям ,въпреки че съм го процедила ,ще добавя още вино и да стой ,пък ще видим bouquet

# 340
Здравейте, пуснах отделна тема, но да попитам и тук. На 31.10 сложих сурова туршия в стъклен буркан. Претаквах я редовно, вчерая опитах и видях, че е станала, а саламурата е побеляла. Купих натриев бензоат и мисля да го сложа, за да спра ферментацията. Как се прави това и каква е дозата? А като го сложа мога ли да продължа да я държа на балкона, защото топлото време ще продължи още една седмица поне.

# 341
Здравейте, пуснах отделна тема, но да попитам и тук. На 31.10 сложих сурова туршия в стъклен буркан. Претаквах я редовно, вчерая опитах и видях, че е станала, а саламурата е побеляла. Купих натриев бензоат и мисля да го сложа, за да спра ферментацията. Как се прави това и каква е дозата? А като го сложа мога ли да продължа да я държа на балкона, защото топлото време ще продължи още една седмица поне.
По добре си купи калиев сорбат/за същото/. Саламурата ще се избистри и ще спре ферментацията.На опаковката е указано как се използва.

# 342
Здравейте домакини!
Минавам само да прочета, много харесвам тази тема.  bouquet chef

# 343
  • Sofia
Какво да ви кажа, от есента не съм писала.
Ама като се повреди фризера, докато го оправим мина около седмица, та се наложи да правя консерви месо и риба, защото не може да се изяде толкова бързо Simple Smile
Не спазвах точни рецепти, но се получиха добре на вкус.
За варенето месото го варих по 3 часа, а рибата - 2,5.

# 344
Здравейте,правих ягодов сироп миналото лято и явно съм прекалила та остана ,ако остане за другата зима ще му стане ли нещо,или да го изпием през лятото и сега отново да си направя,тъкмо ягодите излязоха

Общи условия

Активация на акаунт