Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 489
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 860
  • нейде там, където ....
В сайта на МОН е в подменю "Проекти на документи"
http://www.mon.bg/?go=page&pageId=381&subpageId=63
Има дадени координати за бележки, становища и предложения по наличните проекти. Както и срокове за изпращането им.
Последният проект на учебни планове са минали с дата за предложенията- 31.08.2015 г. Но те са за помощни училища, за училища за деца с увреден слух и общообразователни за деца с нарушено зрение. Според мен плановете за общите училища по новия закон ще ги чакаме да се появят също там. Сигурно би могло да се попита в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание" кога се очаква да се публикуват.

Там го търся от вчера, но не го намирам или не го търся под правилното име.

# 1 861
Просто до сега търсиш, вероятно, нещо, което още не е излязло- подзаконови нормативни актове към новия закон.
Там трябва да се следи и ако някой много желае да знае кога ще стане това точно, може да се обърне към съответната дирекция и да запита.

# 1 862
Някъде мярнах, че ще качат проектите на страницата на МОН в началото на следващата седмица, вероятно в понеделник.

# 1 863
  • София
Според интервюто на Кастрева ще публикуват стандартите в началото на следващата седмица и тогава ще ги видим.
Има вече цяла тема за удължаването на учебната година с анкета http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=880407.45;topicrefid=20 и въобще не съм изненадана, че преобладава "НЕ".

Преобладава с над 4 ПЪТИ повече...

# 1 864
  • София
Rumen_S,  напълно споделям написаното.

# 1 865
Копирам си поста от темата за удължаване на учебната година и предлагам да пренесем дискусията за образователните стандарти там, за да не пишем едно и също на две места.
НАРЕДБА
ЗА ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНАТА ПОДГОТОВКА - проект

Приложения към наредбата

Бележки, становища и предложения по проекта на наредбата могат да бъдат изпращани към дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” на e-mail: a.tringov@mon.bg до 09 ноември 2015 г. (включително).

НАРЕДБА ЗА УЧЕБНИЯ ПЛАН - проект

Приложения към наредбата

Бележки, становища и предложения по проекта на наредбата могат да бъдат изпращани към дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” на e-mail: s.kantcheva@mon.bg до 09 ноември 2015 г. (включително).
Знам, че темата е за удължаването на учебната година, но мисля че е по-добре всички проекти на образователните стандарти да се обсъждат на едно място, за да не " тичаме" от тема в тема.

Последна редакция: вт, 27 окт 2015, 11:08 от Анонимен

# 1 866
  • София
Напълно съм съгласна, Дидева,
нека да обсъждаме всичко само на едно място.

# 1 867
# 1 868
  • София

Ей, ма то таз' история много сложна била... изисква 2 пъти повече часове от часовете по физика (добре де, близо), или химия, или биология... които са едни такива лесни, леки, всички деца ги възприемат от раз, никаква нужда от затвърждаване.
По-интересно ми е за чий... ще се изучава всичката тази математика, без изобщо да се споменава за какво служи? Щото то математиката не е самоцелно развиваща се наука, произлязла е от нещо... и докато има хора - познавам такива - които се интересуват от математиката заради самата математика и намират въпросите на хидродинамиката или разпространението на взрив като крайно досадни думички, закарфичени зорлан към уравненията, тези хора, вярвайте ми, са много, много, много малко. Повечето са по-скоро като преподавателя ми по математични методи... който казваше "когато един математик срещне дадено уравнение, той първо ще се хвърли да изследва дали то изобщо има решение и после - дали е единствено. Аз знам, че уравнението има решение - дошло е от природата, т.е. решението го има - искам само да го намеря".  Mr. Green Ама не, ние ще се опитваме да запалим любов у младежите към уравненията, без изобщо да им споменем къде и защо те се използват...  Rolling Eyes
Дет' се казва, да махнат и математиката от горния курс - в този си вид е по-скоро излишна и натоварваща - да махнат и българския, щото граматиката до тогава без друго е изучена, пък как се прилага без друго повечето деца няма и да научат, и да турят 2 години изучаване на писане на смс-и и игра на paintbrush. Убедена съм, че всички 11 и 12-класници ще заподскачат от кеф - добре де, по-голямата част от тях - а както знаем, те са гласоподаватели.

# 1 869
Премахнали са информатиката. Shocked
Нея кога ще я изучават. На 20 години ли!?
Досега бяхме едни от първите не само на Балканите, но и в света, но явно няма нужди от информатици в тази държава.

# 1 870
  • София
Тази държава няма нужда изобщо от мислещи и знаещи хора. Peace Това е целта на всички реформи- да се произвеждат полуграмотни , лесно управляеми дебили  #2gunfire

# 1 871
  • София
ох, моля, стига вече с тези глупости! Хайде, сега, световната конспирация!

# 1 872
Ми не знам дали е чак световна конспирация, но наистина мирише на това, което и в цитираната статия се казва - че това е опит да се спрат младите да не учат в чуждестранни университети. Както и да се налее вода в мелницата на индустрията на частните уроци, която още повече ще процъфти.

Обаче снощи по новините на БНТ пък друго казаха, че се увеличавали часовете по език и физика и биология, та не ми се връзва нещо.

Ако наистина намалят часовете по първи чужд език на 2 седмично, това е на практика ликвидиране на ЕГ. Само името им ще остане езикови. Какви езикови с 2 часа език седмично?! Толкова има и в кварталните училища.

Поне ще отпадне истерията на НВО тогава, защото никой няма да се натиска за "езиковите", какви езикови, като език няма да се научава.

# 1 873
  • sofia

Ако наистина намалят часовете по първи чужд език на 2 седмично, това е на практика ликвидиране на ЕГ. Само името им ще остане езикови. Какви езикови с 2 часа език седмично?! Толкова има и в кварталните училища.

Ти погледна ли табличките "сега" и "после" от линковете на Дидева и ерна?
Просто задължителните часове са преместени в избираемите и който иска да учи езика ще го избере като ЗИП.
Анализирайте първоизточника, не преразкази от медиите.

# 1 874

Ти погледна ли табличките "сега" и "после" от линковете на Дидева и ерна?
Просто задължителните часове са преместени в избираемите и който иска да учи езика ще го избере като ЗИП.
Анализирайте първоизточника, не преразкази от медиите.

хайде да не си говорим глупости, ученика няма право да избира... ако се събере група (Кастрева говореше за 12 човека), пък молба, разглеждане от педагогически съвет, пък после директор, пък после РИО... ха, и ако някой каже не какво правим? или пък ако се съберат само 10 човека??? ученика има избор само ако е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за училището да осигури еди-какъв си предмет при положение, че се събере определена бройка ученици... а и това не отговаря на въпроса какво правим с останалите...

Общи условия

Активация на акаунт