Изгубена рецепта

  • 101 615
  • 249
  •   1
Отговори
# 15
  • DE
  • Мнения: 971
човече, с тези черпеха лелите нали?
Забиваха им борови иглички Mr. Green

# 16
# 17
  • Мнения: 18 839
Сещам се като име за ненаситната монахиня, но не помня рецепта, имате ли?

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 29 122
аз имам рецепта за "Жадна монахиня",голям хит беше в миналия век...правех я за малки домашни купони и винаги много се харесваше

# 19
  • Мнения: 303
bisunka Да не става въпрос за блага баница тя се прави или със сирене или с локум моята баба я нарича мързелива баница защото докато я омесиш ,докато втаса, опече после да се сиропира да поеме сиропа  #Crazy ,но наистина става много вкусна .

# 20
  • Мнения: 110
Ралица, вероятно е тази. Аз не съм яла с локум, само със сирене. Имаш ли рецептата?

Последна редакция: вт, 09 дек 2014, 18:44 от bisunka

# 21
  • Мнения: 47 352
човече, с тези черпеха лелите нали?
Забиваха им борови иглички Mr. Green

Да! Тези са точно на вид.

Но имаха разичен от прасковките вкус  Rolling Eyes

# 22
  • Мнения: 301
човече, с тези черпеха лелите нали?
Забиваха им борови иглички Mr. Green

Да! Тези са точно на вид.

Но имаха разичен от прасковките вкус  Rolling Eyes


Белтък, смлени орехи, боя. омесват се. Всичко беше на око. 1 белтък и смлените орехи за тесто, за да станат топчета или ягодки. Овалват се в кристална захар. мисля, че вътре захар не се слагаше. Просто терадката ми от време оно не е в мен. но,, много често ги приготвях. Черешките се забождаха с борови иглички, ягодите с чимшир.

# 23
  • Sofia
  • Мнения: 29 122
не се ли пекат?

# 24
  • Мнения: 301


Не, не се пекат.

# 25
  • DE
  • Мнения: 971
Ми те "прасковите" се пекат, черешките и ягодите не!
Имам един стар поомазнен кетап в които съм писала рецепти по време онó, 80 и нам си коя година.
Рая, после ще отворя и ще препиша рецептата.
Аз лично само веднъж съм го правила, че много не ми допадат сиропирани сладкиши-но не е лош.
---------------
Сега отворих тетрадката, пък на колко вида Дунапренена торта съм записала рецептите..
Помните ли- правеше се с пшенично нишесте и бяха едни такива шарени Mr. Green

Ненаситната монахиня

250мл кисело мляко
1ч.чзахар
1ч.л сода (в млякото)
1с.л канела
1ч.л какао
2ч.ч брашно
---------
Разбръркава се и се пече на умерена фурна
Залива се със сироп: 1чаша захар,  2 чаши вода
Маже се с крем:
1/2 пак. чисто масло
2 жълтъка
непълна чаша пудра захар
----
Поръсва се с орехи

Последна редакция: вт, 09 дек 2014, 22:24 от matze

# 26
  • Мнения: X


Някой от северния край спомня ли си как се прави сиропирана солена баница. Помня, че не беше с кори а баба ми месеше тесто, подобно на сиропиран тутманик се получаваше.  В моя край , югоизточна България, не беше позната. Майка ми беше от Северна България и от там беше донесла рецептата.




 Това е баницата от моя край /аз сега живея в Североизточна / - тази баница е от Северозапада .Нарича се Мързелива баница /защото се точи  Joy ,теглената не е мързелива/
 Има я във вариант и със орехи или с локум /тази версия е по -нова ,като дете помня само с орехи и със сирене /
   Ето рецепта

Мързелива трилистна баница

500 гр. брашно, 250 мл. лимонада, 3 яйца, мая колкото кибритена кутийка, щипка сол. За сиропа - 700 гр. захар,1 л. вода. За плънката 1 яйце и 100 гр. сирене Замесва се твърдо тесто и се оформя на 3 топчета или “олби”. След няколко минути се разточват с точилката. Всяка разточена олба се намазва с олио и се нареждат една върху друга. 100 грама сирене се разбърква с 1 яйце и сместа се разстила върху разточените кори. След това се навиват, като покривката, върху която са разстлани корите се повдига от единия край. навитите кори се опъват и се възсукват, след което се навиват в тавата, но между кръговете да има разстояние. Тестото леко се разплесква. е се оставя 10-15 минути да втасва. Проверява се дали е готово като се натисне и вдлъбнатинката се вдига веднага. Пече се до хубаво зачервяване около 45 минути. Баницата се оставя да престои една нощ. След това се попарва със захарния сироп от врящата вода със захар и се завива, докато попие сиропа. Накрая се поръсва с пудра захар.
  и още една
Мързелива баница

около 1 кг. брашно, 250 гр. прясно мляко, 4 яйца, мая колкото кибритена кутийка, 150 гр. сирене, 1 яйце, 700 гр. захар, литър вода.Замесва се тестото и се разделя на 6 топчета. Оставят се да престоят в брашно. Разточват се и се намазват с олио или по-добре в прясна свинска мас, две по две. Отгоре им се разстила плънка от яйце и сирене. Навиват се и се възсукват. След това се режат на парченца с дебелина 2 см., които се нареждат едно до друго обърнати нагоре в тавата. Баницата се пече до златисто, а на следващия ден се залива с врящ захарен сироп.
/Тези са точно от Койнаре /родното ми градче /
   Не се сърди човече ,черешките ги помня от детската градина с тях украсяваха домашните торти и със зайчета и гъбки /те бяха от захар и краве масло.
  Черешките са от смелени орехи + смлени бисквити тип Чаени + 1 пакетче краве масло +пудра захар  
Рецептата е
  
  
1 пакет обикновени бисквити 1 пакетче размекнато краве масло 1 и 1/2 чаша смлени орехи 1 ч.ч. пудра захар 2 ванилии малко червена боя за сладки

Бисквитите се смилат на ситно,всичко се смесва добре и се прави на топчета.Не се пече.За дръжки на черешките се поставят борови игли.

  Между Жадната Монахиня и Ненаситната Монахиня има разлика
 ако искате ще потърся рецептите и ще ги напиша
 Жадната е от Северозапада и е блат / тип пандишпанов но с бакпулвер / полят със разтопено краве масло + какао и захар и украсен с отделени белтъци на сняг.
  Ненаситната е без яйца и блата е  с какао доколкото помня ,от рецептите на свекърва ми е и е от Североизточна България /Разград/.
  Дано съм била полезна .
 
  Редакция да допълня .
 Това е рецептата на сладкиша от моето детство - Жадната монахиня  http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B8%D0%BD%D1%8F
 Тази тук прилича на сладкиша от тефтера на свекърва ми  /като намеря моя с преписаната рецепта ще я напиша /
  Ненаситна монахиня  http://kakvosegotvidnes.com/free-recipe/keksove/nenasitnata-mona … html#.VIdgUsn9XrQ
 Сладкиша е без яйца - - с кисело мляко ,сода и какао / прилича на любимото ми Негърче
 
 

Последна редакция: вт, 09 дек 2014, 22:46 от Анонимен

# 27
  • Мнения: 303
bisunka вече ме изпревариха с рецептата дано е тази баницата. yulmana много хубави обяснения си дала  smile3501 За баницата точно така и баба ми я прави както и аз тук в Пловдив много й се чудят .

# 28
  • DE
  • Мнения: 971
Жадната калугерка

5 яйца
1 1/2 чаша брашно
1 1/2 чаша захар
1 бакпулвер

В намазана тавичка се изсипва половината от сместа
Поръсва се с 1/2 чаша счукани орехи и се изсипва останала смес
Пече се на умерена фурна
След като изтине се залива със сироп:
1 1/2 чаша захар
2 чаши вода
1 пак. масло
2-3 с.л какао

----------------------
yulmana , да, почти са подобни рецептите. И моята тетрадка е Разградска Laughing

# 29
  • Мнения: X
Е аз съм родом от Северозапада и понастоящем живуща в Североизтока Grinning
  Аз пък търся рецепта на едни кошнички  без пълнеж с орехова ядка само - но не сухи и ронливи ,а мекички - май съдържат краве масло ,златисто жълтички и се топяха в устата . Една приятелка на баба ми ги правеше за почерпка ,като  си ходя все я питам за рецептата -казва ,че не я помнела - по -скоро не си дава рецептите.  Същата жена ми правеше торта за рождени дни с белтъчен крем - но не спадаше и беше много вкусна ,моят както  и да го направя спада и не стои така плътен.
 

Общи условия

Активация на акаунт