***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 104 647
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Ех усещам, че мъката тепърва започва...
А между другото от същия продавач преди една година пак с федекс, същите стойности ми дойдоха и двете пратки на адреса.. Не знам каква е била тази щастлива случайност да не отидат на митница newsm78

# 706
  • София
Случва се макар и рядко куриерска пратка да не бъде оставена за митница, обикновено когато е обявена на такава ниска стойност и не е била проверена от компетно лице. В куриерските складове обикновено има дежурни митничари и те се опитват да прегледат колкото може повече пратки. Те няма да пуснат така пратка, дори и да е на ниска стойност, защото им е ясно, че в 90% от случаите не е вярна.

# 707
Ами да, именно. А и сайтът е читав много и се учудвам, че така стана. Пуснах си нещата към Федекс, те да се оправят и ще видим..

# 708
  • София
Привет, дами!
Днес пак ме "зарадваха" от БГ пощи - отново имам задържана пратка на Митница София.  #2gunfire
Имат нови бланки на уведомленията и в тях не изискват EORI номер за освобождаване на пратката. Срока за деклариране пред митниците е удължен на 90 дни, но пък БГ пощи пишат, че ако не се вземе до 20 дни след пристигане, я връщат обратно на подателя...  Joy
Изпратих по мейл копия от поръчката, плащането и една декларация за БГ пощи. Надявам се този път да не ми вземат никакви такси, понеже реално платената сума е малка. Стойността на стоката е 15,62 USD или 28,21 лв (под законовия праг от 30 лв за мито и ДДС).  hahaha
Ще пиша, когато казуса има продължение...  Peace

# 709
  • София
Междувременно получих актуална информация за работата с пощенски пратки. Ще я включа задължително в новата тема утре-други ден, но ето я и тук:

ОТ 01-07-2016 г. е в сила НОВА ИНСТРУКЦИЯ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ И „БЪЛГАРСКИ ПОЩИ“ЕАД
http://customs.bg/bg/pubs/6715

Според новата инструкция:

До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Получава се от пощенския клон по адреса, посочен на пратката, освен в случаите, когато е задържана за митнически контрол. Тогава се получава от митницата без да се заплаща ДДС или мито.

Над 30,00 лв (15 Евро)
Дължи се ДДС 20% от общата стойност на стоката и доставката.
Ако пратката надвишава 300 лв (150 евро) се заплаща и мито, ако е определено по митническа тарифа за конкретната стока. Има доста стоки, за които ставката е 0%, независимо от тяхната стойност. Например за телефони и друга техника митото е 0%.
Попълва се митническа декларация и се изисква се ЕОРИ номер в случай, че освобождавате пратката си сами или чрез представител, различен от БГ Пощи..
Пратката се получава от съответната митница, посочена на пощенското известие.
Носи се лична карта, копие от PayPal или друго плащане (банково извлечение) или фактура, копие от поръчка и пощенското известие.
ДДС и мито се заплащат на каса в банката, квитанцията отпада.
Плаща се и пощенска такса 3,50 лв.

Според новата инструкция БГ Пощи могат да ви представляват на митница, като подадат от ваше име митническата декларация и заплатят всички такси. (Отнася се за пратки на стойност до 1000 Евро).
"В случай, че получателят на пощенска пратка желае да се възползва от новата услуга „Митническо представителство”, е необходимо същият да предостави на място, да изпрати по факс, e-mail или по пощата необходимите документи за освобождаването на пратката, посочени в „писмото-покана” на митническите органи и “декларация-съгласие” за представянето му от "Български пощи" ЕАД пред митническите органи на Република България."
При ползването на тази услуга не е нужно клиента да има ЕОРИ номер и да попълва митническа декларация. БГ Пощи освобождават с техния ЕОРИ и те съответно си попълват декларацията.
Повече информация за услугата на БГ Пощи http://www.bgpost.bg/bg/news/1076

В СЛУЧАЙ ЧЕ НЯМА ДА ПОЛЗВАТЕ УСЛУГАТА НА БГ ПОЩИ И ИСКАТЕ ДА ОСВОБОДИТЕ ПРАТКАТА СИ САМИ:

Трябва да си извадите ЕОРИ номер, ако нямате постоянен и да отидете в офис на митнически брокер да ви попълнят митническа декларация. За митническа декларация с 1 вид стока (1 тарифен номер) се заплаща около 12,00-15,00 лв според цените на фирмата, където ви я попълват.
ЕОРИ номер се вади с лична карта от митницата, най-често в деловодството. Безплатно е.
Може да се извади еднократен ЕОРИ номер, който става веднага или постоянен, за който трябва да се върнете на следващия ден или след няколко часа.

# 710
  • Sofia
   Ros@linda, благодаря за систематизирано представената информация. Hug bouquet

# 711
  • София
Аз имам развитие по моя казус... Днес се обадих и разбрах, че БГ пощи ще ми освободят пратката от митницата и утре ще я получа в пощенския клон. Дължа им само пощенска такса от 3,50 лв.  Hug

Полезна информация
На новата бланка за известието е отбелязан телефон за контакти и e-mail, където може да се изпратят документите. Гърба на бланката представлява т.нар. "Декларация - Съгласие", която се попълва, ако желаете БГ пощи да ви представляват пред Митниците.
Аз я попълних и я снимах, изпратих я заедно с копие от онлайн банкирането и поръчката от AliExpress. В текста на съобщението допълних и номера на известието, понеже ми казаха, че им е необходим.

Ros@linda, и аз ти благодаря за подробната информация.  bouquet

# 712
Аз живея в едно селце, а пратки са миз адържани на митница Хасково. Получих покана, но тя нама нищо за  попълване на гърба, нито тел. или мейл за връзка. И според изреденото отпред е нужно ЕОРИ. Дали ще мога да опълномощя пощите дистанционно, от село? За плащането скрийншот от онлайн банкирането дали ще свърши работа?

# 713
  • София
Аз живея в едно селце, а пратки са миз адържани на митница Хасково. Получих покана, но тя нама нищо за  попълване на гърба, нито тел. или мейл за връзка. И според изреденото отпред е нужно ЕОРИ. Дали ще мога да опълномощя пощите дистанционно, от село? За плащането скрийншот от онлайн банкирането дали ще свърши работа?
Явно са ви изпратили от старите бланки, но все пак, ако има телефон на тях, може да се обадите за съдействие и информация. Услугата "Митническо представителство" е валидна от 1 юли и може да ви свърши работа. Аз също изпратих скрийншот от онлайн банкирането и ми го приеха без проблем!
Ето от тук може да се свали "Декларация - Съгласие" - http://www.bgpost.bg/bg/414
Аз я принтирах, попълних на ръка и я сканирах, за да я изпратя по e-mail. Ако искате и Вие може да направите същото... Желая Ви успех!  Peace

Последна редакция: чт, 14 юли 2016, 18:55 от eleonita

# 714
Да, явно е старата. От нета изрових телефони, звъннах в пощата,където са задържаните пратки. Жената все за мито ми говореше(при положение,че всяка пратка е под 100$), явно не беше запозната точно кое как. Каза утре сутрин да звънна и да търся друга нейна колежка, която днес се връща от София от обучение. Та, ще видим утре какво ще се разберем.

# 715
Аз се притеснявам опълномощяването как ще стане, без майка ми да напуска селото(на нейно име са пратките).

# 716
  • София
Мисля, че с попълването на тази декларация всичко ще е наред. Аз не съм ходила до митниците, получих си пратката в моя пощенски клон.  Peace

# 717
  • София
На мен пък  ми казаха, че не може да ми я доставят в пощенския клон, можело само до адреса ми срещу заплащане.

# 718
  • Sofia
На мен пък  ми казаха, че не може да ми я доставят в пощенския клон, можело само до адреса ми срещу заплащане.

Да, но eleonita не е плащала ДДС, защото пратката ѝ е била погрешно задържана на митницата – може и това да е причината да са ѝ я доставили до локалния пощенски клон. Peace

# 719
  • here and now
Спред мен, ако не я намерят у дома пак ще може да си я вземе от пощенския клон.

Общи условия

Активация на акаунт