Как протича нормалното раждане?

• 18 418
  • 83
  •   1
Отговори
Как протича нормалното раждане от влизането в болница до изписването? На термин ли се влиза в болница или като се спукат водите, или като започнат 1вите котракции? Какво правят в болницата? Колко часа протича нормалното раждане и по-добре ли е да се предприеме раждане със секцио? Четох всякакви теми за нормално и секцио и мнооого съм се наплашила.  #Crazy За нормалното четох че до 18 часа може да раждаш като през цялото време са болки, а болките били ужасни. Отделно като ти правят интимната прическа повечето бръснат на сухо, правят се някви клизми..... после 1 седмица  при кихане, кашляне може да се напишкаш малко, ходиш с някакви превръзки за родилки... звучи ужасно Sad а секциото е добра идея, но било стрес за детето, кърмата по- късно идвала (нещо такова беше) и болките идват след раждането, което означава че първата седмица ще е ужасно трудно сам да се грижиш за бебчето заради болките от раната... И не съм сигурна дали трябват превръзки след секцио или при самата операция те почистват...  Как е по-добре да се ражда? И в Майчин дом София добри ли са лекарите (ако раждам нормално без избор на екип) ?

# 1
Започвам да мисля, че се бъзикаш...

# 2
Оле, момиче, много уплашена звучиш! Naughty

Я се успокой малко! Hug
Раждането е нормален процес, векове наред милиони
жени са го правили. Ще се справиш и ти. Дали ще е секцио
трябва да го решиш с твоя лекар.

Ако е нормално, сценарият на протичането може да е много
различен. Някои ги боли малко, други - много. Никой не знае
как ще е при теб. От болката няма да умреш, спокойно! Peace

И малко за успокоение от моя личен опит. Първият път ме боля
3-4 часа, вторият път всичко приключи за час.

Мобилизираш се и се успокояваш, че ти предстои да поднесеш
на белия свят едно прекрасно създание, което ще те радва и ще
те прави щастлива. Цялата болка се забравя.

Ще се справиш и спри повече да четеш по тези въпроси.  Peace

# 3
По отношение на самото раждане, едва ли някой може да ти каже със сигурност как точно ще протече. Всяко раждане е различно. Настрой се положително и се запознай с основните етапи.
За подготовката - ако по принцип се обезкосмяваш, няма да правиш нищо по-разично от това, което по принцип правиш.
Ако не, имаш избор - да се довериш на акушерките или сама вкъщи. Не виждам причина да разчиташ на персонала. Нямам опит, но и ако видиш, че не те устройва, винаги можеш да кажеш да спре и да откажеш.

За клизмата - също нямам опит, в моята болница не отвориха дума. Аз по принцип бях решила да откажа, така че това не ме притесняваше. За нея също можеш да си я направиш вкъщи, там или да не правиш нищо.

С една дума - по страничните неща няма нищо задължително, не се притеснявай да откажеш категорично онова, което не желаеш.

За медицинските, пак би трябвало да искат твоето съгласие, освен в някакви супреспешн ситуции.

...а секциото е добра идея, но било стрес за детето, кърмата по- късно идвала (нещо такова беше) и болките идват след раждането, което означава че първата седмица ще е ужасно трудно сам да се грижиш за бебчето заради болките от раната...

Трудно можеш да се възстановиш и след вагинално раждане, както и лесно след секцио. Както казах нагоре, няма правила. Аз нямах никакъв проблем след секциото.

За Майчин дом - лежала съм там заради зацапване в 3-4 месец, след този случай заобикалям колкото се може по-далеч тази болница.

# 4
Ако всичко е наред, пробвай се нормално. Защото второто вече ще е хипер-лесно. Но второ секцио няма да е по-лесно, ще е общо взето същото.

И със секцио ще ходиш с превръзки за родилки. Не са страшни и не хапят. Носиш ги само примерно 3 дни в болницата. Няма да ти пука тогава.

Не е задължително да се напикаваш при кихане. А може и без раждане да се напикаваш, и то повече от една седмица.

И в двата случая е добре да очакваш, че поне месец хич няма да си на себе си.

В болница се влиза:
- при контракции на 5 -7 мин., продължаващи поне час, с тенденция да се усилват.
- при изтичане на води- веднага
- при преносване, 4 до 7 дни след термин постъпваш, ако искаш, планово в Патологична, но по-добре по-рано.

И при секцио ще има клизма и бръснене. Това ти е най-малката грижа, не се стряскай. И не чети блогове и сайтове, където го изкарват едва ли не "изнасилване".

Малко вероятно е да раждаш 18 часа, до 12 часа ще са те приключили.

Болките не са "зверски" през цялото време, а може да се спори, че изобщо не са "зверски", но са съчетани с умора, сгорещяване, усилие и дори само с идеята, че раждаш и от това се стягаш и боли повече.

Частна клиника- епидурална- спестяваш си много болки.

Раждането го водят акушерки почти докрая. Лекарят идва само за някои моменти.

Ми...лесно няма. Раждането обаче минава и заминава бързо, мисли за след това, създай си комфортна обстановка и се подготви за бебето, защото после идва и умора, и лоши настроения.

Носи си чорапи, ще ти изстинат краката, кръвта се изтегля от крайниците.

# 5
И със секцио ще ходиш с превръзки за родилки...

Аз пък за сефте чувам, нищо че имам дете на 10 години  Joy
Ползвах си най-обикновени нощни.

И при секцио ще има клизма и бръснене

Няма такова нещо. И при секцио, и при нормално може да е със или без, тя решава. В някои болници дори въобще не го предлагат.

...Защото второто вече ще е хипер-лесно...

За съжаление няма никакви гаранции.

# 6
Второто раждане със сигурност е по-бързо и се случва по различен механизъм на получаване на разкритие. Дали е по-лесно е друг въпрос, но е различно и наистина по-вероятно да е по-лесно, ако и по-болезнено. От много фактори зависи.

Носиш каквото си искаш, може и нощни превръзки.

Аз лично не бих посъветвала човек чак толкова да бяга от клизмата. Не е нещо бог знае какво, обаче в някои моменти е добре да е направена. Аз например се отказах да ходя в болница, където не правят.

Майчин Дом е друга тема, но не бих ходила там.

# 7
Аз лично не бих посъветвала човек чак толкова да бяга от клизмата. Не е нещо бог знае какво, обаче в някои моменти е добре да е направена. Аз например се отказах да ходя в болница, където не правят.

Именно това казвам - че е лично решение и избор, а не че винаги и задължително го има  Peace

# 8
Абе не е баш много лично, зависи на какъв екип ще попаднеш. В повечето случаи ще те издебнат и ще я направят, без да питат, ако ще и да им цитираш Хагската конвенция.

# 9
 hahaha
Да бе, точно така става.
Много ми е чудно как - ще те вържат ли?
Няма такива работи, не шашкайте момичето. Пък и винаги може да провери условията в конкретната болница и да избере онази, която отговаря на това, което иска, както ти си направила  Peace мен нито някой ме е бръснал - винаги съм гладка така или иначе, но и на мен ми казваха градски легенди, че идвала лошата акушерка дори при гладка кожа и пак онова със сухото ножче, ами никой не отвори дума, ни за бръснене, ни за клизма.

# 10
Пожелание избрах секцио поради това, че сестра ми роди седмица преди мен (беше за планирано секцио) , но получи болки , които тя описа като ужасни, не исках да ми се случи същото. Влезнах си предния ден в болницата , минах през клизма, бръснене за "всеки случай" но ти си толкова шашнат, а на мен лично ми беше интересно, че не обръщаш внимание на тези неща. След, като родиш се ползват  превръзки дори и памперси за по-лесно предвижване съм слагала, но това само 2/3 дни после си носиш обикновена превръзка, раната боли докато ти махнат конците след това се забравя, аз имам само 3 шева  Wink

# 11
hahaha
Да бе, точно така става.
Много ми е чудно как - ще те вържат ли?

Абе не точно те връзват, ама да кажем, че както си на стола за преглед, в стаята има три акушерки, двама с титла "професор" и някак не вървеше да проявявам фасони или да скоча от стола. Колкото и да съм печена и интелигентна, когато съм с нощница и без гащи, не съм толкова ербап. И като има професори в стаята. Все пак- малко уважение, така де...

Усещането за болка е субективно. Най-много май ги боли младичките и объркани.

# 12
Доста си се наплашила, което е нормално щом тепърва започваш да се информираш за раждането. В началото е нормално всичко да ти се струва страшно. Прочети тази тема, на мен много ми помогна да се настроя положително относно раждането, въпреки че винаги има известна доза страх. Също така пак от тази тема реших, че искам нормално раждане, защото преди време си мислех, че при секциото просто лягаш, оперират те, ставаш и си тръгваш  Embarassed http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=122253

# 13
Абе не точно те връзват, ама да кажем, че както си на стола за преглед, в стаята има три акушерки, двама с титла "професор" и някак не вървеше да проявявам фасони или да скоча от стола. Колкото и да съм печена и интелигентна, когато съм с нощница и без гащи, не съм толкова ербап. И като има професори в стаята. Все пак- малко уважение, така де...

Няма място за фасони. С интелигентни хора човек се разбира много лесно - ако наистина са интелигентни, ще те приемат за човек, с права.
А както ти си държала да има и си избираа болницата и по това, така тя може предварително да избере такава, в която няма. Хубаво е нещата да са уточнени предварително и да няма разсиквания при приемането.
Всъщност, тя авторката може и да иска, просто уточнявам, че има право на избор.

# 14
Момиче, успокой се .Не си мисли ,че болките са в първият момент на контракция до 5 см. на разкритие не е нищо страшно след това се засилва честотата на контракциите и силата на болката при мен към 9 имах 5 см разкритие и родих в 12:31 с три напъна не съм имала нито един шев явно съм се напъвала правилно. Носих лигнин 3 дни в болницата след това с нощни превръзки в къщи, нито клизма са ми правили ,нито са ме бръснали . Аз съм за нормалното раждане болката не се забравя според мен и възстановяването е много по-бързо. Да станеш майка не е лесно .Съвета ми е да си  избереш  добра болница която отговаря на твоята представа за раждане и да не се оставяш чужди страхове да те управляват ,леко и безпроблемно раждане.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт