Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 44 028
  • 778
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря за новата тема  bouquet
Тонини, това са си текущи класирания, има ги постоянно, но места за тях няма.
Аз, макар и с постоянен адрес тук, смятам за почти нелепо, че такова нещо е минало. А относно парите от данъците и това в коя община отиват - парите от данъците на наемодателя (софийския) не отиват ли в София? Все като собственик плаща данъци , нали така, дори и да дава под наем на сиво. Сега с новата промяна, ще почнат и новите схеми, макар че, аз не бих си дала постоянния адрес на кой да е, в краен случай бих дала на много близки. Но предполагам ще почне да се търгува с това. Иначе хазяите надали ще искат наистина 100 човека на адреса им, които при това ще си седят на тоя адрес поне до изтичането на личните им карти. Та, в тоя смисъл можеби все пак ще се намалят врътките с адресите, но надали. Така или иначе, както казах и преди, го намирам за дискриминация. От цялата работа май най ше спечелят общините от издаване на нови лични карти.
Имам въпрос - трябва ли постоянния адрес да е в района, за който кандидатстваме или просто да е в София, а настоящия да е например в желания район и с него да си върви допълнителната 0.1 точка? Обърках се нещо...

# 16
  • в 1001-та нощ
catty m  Hug благодаря  Heart Eyes Вероятно е имало информация някъде, че е готов и скоро ще го качат   Peace

nikitto, не погледнах как е формулиран текста в правилата за прием, но навсякъде се коментира "постоянен адрес в София", а не в района на детското заведение  Peace

# 17
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Постоянен адрес носи 3т., а ако ДГ е приела ДК за адрес - това носи още 0,1т.

И пак в кръга на шегата да попитам: 17 години съм живяла на друго място; от 19 години съм в София; имам постоянен адрес; децата ми са раждани тук. Та, в тази връзка - към селяните ли да се причислявам? Децата ми и те ли? А техните деца вече ще са "софиянчета" ли? Колко поколения раждани в София отпускате, за да се класират хората в графата "кореняк софиянец"?

Спрете вече с този критерии. Ще си извадят нови карти хората и ще се види на голямото класиране, че е ... малко безсмислен. При тези процеси на глобализация и свободно предвижване из света ... да се говори за "кореняци" е просто ... Да - разбира се, че когато се плащат данъците в съответната община, трябва да има предимство и за това не съм против критерия, а против аргумента "кореняци сме и имаме право". С какво един "кореняк" допринася повече за общината, ако живее в 50-годишната панелка на мама и тати, и е безработен, от човек дошъл преди 20 години примерно в София и имащ 2-3 апартамента, и работи? Само с това, че е "кореняк" ли?

Когато има каквито и де е критерии, винаги ще има дискриминация - самото им наличие я предполага. На един ще му пречат критериите за породени, защото неговите деца са родени през 5 години примерно, на друг ще му пречат социалните критерии, защото видиш ли, за да си стигнал до тях не си положил усилия да се развиваш и подредиш живота, на трети "в очите" му ще бъркат критериите за близнаци и многодетни , защото видиш ли като си си позволил да родиш близнаци или повече от 1-2 деца значи трябва да си помислил и за частните им ДГ ... Еле, пък комбинацията "некореняк", с породени деца като през втората бременност са се оказали близнаци - за закляймяване са си тези направо Simple Smile ... Всеки гледа от собствената си камбанария ...

Последна редакция: пт, 19 дек 2014, 08:04 от Почти безобидн@

# 18
  • В сърцето на моите съкровища...:)
Благодаря за темата!
Включвам се да следя новите промени в критериите.

# 19
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Благодаря за темата!
Включвам се да следя новите промени в критериите.

Ох, и аз за това се включвам ..., а и вече съм (смея да твърдя) разучила от опит системата ... и да помагаме с каквото можем ... Ама, често се питам - защо ли? Ти MISHANA13, v_spasova, аз ... пък и други списващи в темата ... milasara ... и ти, къде се буташ (с най-най-добри чувства) да правиш тема  Joy  Ние сме от "многоточковците" (с негативен привкус на думата) ... Ей, като сме си позволили да имаме по 3 деца, да сме мислили ... Я, да връщаме веднага по едно, та белким станем като нормалните хора с по 1-2 ...

Леле, вече ме избива на лигавщина ..., но това е от негативизма, който лъха, когато се започнат да се "обсъждат" критериите. Извинете  Embarassed Темата от замислена като взаимопомощ започва да става безсмислена и безполезна, когато започнат нападки ... тъжно е ...

Ще се включа пак най-вероятно чак през април-май, когато ще мога да помогна на дами с реални въпроси, редене на ДГ и др. ... Сега не виждам смисъл, ако продължава такова безсмислено чесане на ... "клавиатури" ...

# 20
  • СОФИЯ
catty m  Hug благодаря  Heart Eyes Вероятно е имало информация някъде, че е готов и скоро ще го качат   Peace
 ...
Аз писах в старата тема, вече е заключена и затова копирам така

Цитат на: мама САННЯ в чт, 04 дек 2014, 12:11
Цитат на: tonniny в чт, 04 дек 2014, 10:29
Цитат на: milka22 в чт, 04 дек 2014, 00:06
http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/novi-pravila-zatiagat-ko … abavachki-6028267

Дано да стане, само дето отново в стил бг вестници статията е написана с краката си - ако не четеш внимателно, ще останеш с впечатление, че това СА нови правила, а не предложения. А кой ги е предложил така и не става ясно. Не става ясно и дали ще бъдат взети изобщо под внимание.

Предложенията за класирани и незаписани, както и за записани и не започнали да посещават са на СНБМ. Разглеждани са на РГ, имаше някакви предложения за промяна във формулировките, какво е стигнало в крайна сметка до СОС нямам идея. Знам, че в понеделник са обсъждани на комисия в СОС и са гласувани. Остава да минат и през самия СОС, вероятно ще.
Това обаче не е вярно:
"Родителите, които са с постоянен адрес в София, ще получават 3 т., а кандидатите, които живеят и работят в столицата, но са с настоящ адрес, ще получават по 2 т. Това предложение е направено от столичани, като мотивът е, че те плащат данъците." Имаше такива предложения, но не се приеха дори на РГ.
Утре има заседание на РГ.
Днес на РГ разбрах, че на комисията в СОС действително е било обсъждано такова предложение за различни точки по постоянен и настоящ адрес. Изненадах се, защото в Протокола от заседанието на РГ от 03.09.14 г., които е качен в ИСОДЗ, пише други работи. На това заседание аз не съм присъствала. В крайна сметка трябва да се изчака решението на самия СОС.
Днес заседанието беше по-кратко от обикновено. Същественото, обсъждаха се последни промени в календара за 2015 г., който скоро ще бъде качен в ИСОДЗ. Около 03.03 и 22.09, когато се събират повече празнични дни, ще има по една седмица без текущо класиране, защото в противен случай срокът за записване става много кратък.
23.02.15 г. - обявяване на свободните места
08.05.15 г. - първо голямо класиране.

Имаше малко молби. Един куриозен случай с дете няколко пъти класирано през ИСОДЗ. Майката го записва, а бащата идва и го отписва, з иска майката да си стои вкъщи. Ще се сезира Закрила на детето, за да се изясни волята на родителите и въпросът да се реши в интерес на детето.

# 21
Благодаря за темичката

# 22
Много дълго осмисляхме критериите преди да напишем официалното си писмо съответните институции. В началото залитнахме също към адресната регистрация, но истината е, че проблем има не в това дали имаш постоянен или настоящ адрес, а в това кой от тях къде и как използваш. В липсата на контрол върху заявените критерии!!!
Според нас по-редно е да се дадат повече точки, когато постоянната /настоящата адресна регистрация е една за всички членове на семейството). Може да има разлика за постоянен или настоящ адрес, но с 0,1 т.
Ако в едно семейство двамата родители имат постоянен адрес в различни общини, а на практика живеят в трета.............ползват едната за ДГ, другата за винетка в зона и т.н.
Ясно е, че има хора, на които им е удобно ДГ да е близо до вкъщи, до работата, до баба и дядо, но има и хора, които са инвестирали в жилище и реално живеят в него, то е съобразено с това да е близо до бабите и дядовците (за да си помагат взаимно) и единия от родителите работи в същата община, пък по-голямото  дете в семейството учи също там. Тогава какво??? Истината е, че правилата са направени, за да са удобни!!!
А места има......
В Кремиковци има места за една цяла група, не е като да няма, но нито живеем, нито работим, нито учим, нито ни е на път както се казва.

Последна редакция: пт, 19 дек 2014, 10:33 от dbs

# 23
Ако в едно семейство двамата родители имат постоянен адрес в различни общини, а на практика живеят в трета.............ползват едната за ДГ, другата за винетка в зона и т.н.
Да, има го това и може да бъде дразнещо в редица случаи.

....... проблем има не в това дали имаш постоянен или настоящ адрес, а в това кой от тях къде и как използваш. В липсата на контрол върху заявените критерии!!!
Според нас по-редно е да се дадат повече точки, когато постоянната /настоящата адресна регистрация е една за всички членове на семейството). Може да има разлика за постоянен или настоящ адрес, но с 0,1 т.

Веднага обаче ми хрумва, че така се дискриминират пък децата на разделените родители. И ако родителите никога не са имали брак, иди ги хвани дали просто ползват различни адресни регистрации за различни ползи или реално са разделени и живеят на различни адреси. Недоказуемо и непроследимо е.  Peace

# 24
  • гр. София
Благодаря за темата   bouquet

# 25
За всички членове на семейството!!! Ако хората живеят на семейни начала и биха искали да имат съответните точки то тогава ще трябва да обявят, че живеят на едно място: всички с постоянен, или 2/3 с постоянен и един с настоящ - примерно) или, или....
А ако майката/таткото е сам родител с деца, то тогава те са си семейството и си ползват адреса на съответния възрастен. Иначе просто си избират кой и къде да запише детето според потребностите.
Не съм наясно с различните казуси, но ми изглежда сравнително логично. Има самотни майки (с непризнати деца), има съвместно съжителство (според разбиранията на хората или с цел получаване на помощи и т.н.), има разведени, има починал родител, има.....
Все пак изхождам от по- масовия случай, а той е официален брак или съвместно съжителство според разбиранията на хората, че не им е нужно да се обременяват законово.
Има семейства, в които родителите са с различен постоянен адрес в която и да е община, но живеят в друга - трета, нямат пари за жилище, плащат наем, за да живеят самостоятелно и искат детето им да ходи на ДГ там където живеят - но те ще имат по-малко точки, защото ще са с настояща адресна регистрация, независимо, че постоянния им адрес е в същия град!?! Това също е несправедливо!

Последна редакция: пт, 19 дек 2014, 11:07 от dbs

# 26
  • София
Ние сме от "многоточковците" (с негативен привкус на думата) ... Ей, като сме си позволили да имаме по 3 деца, да сме мислили ... Я, да връщаме веднага по едно, та белким станем като нормалните хора с по 1-2 ...
Ако ще връщаш, може да помогна? Тамън съм загряла вече Simple Smile

За постоянен и настоящ - може да има хазаи, които биха отказали да разрешат постоянен адрес на наемателите.
Но към момента за градините е достатъчно да имаш адрес където и да е в Сф. Все ще намериш познат/колега/роднина, който да услужи, ако си много на зор.
Т.е. не знам тази промяна доколко ще помогне да има диференциране на опашките и намаляване на граничните групи.
Предполагам е ясно на всички, че местата няма да се увеличат с подобна промяна, дори да бъде гласувана.

# 27
Dbs, аз замисъла ти го разбирам, разбирам и от какво е провокиран.
Искам да кажа обаче, че това е предпоставка да има известна група хора „несправедливо прецакани”.  Нали от тази 0,1т. (която ти предлагаш  за еднакъв адрес), не могат да бъдат лишени децата на разделените родители, които няма как да бъдат с еднакъв адрес?
Ако родителите имат или са имали брак – лесно. Щом са едно семейство, може да се докаже на един адрес ли се водят или на различни. При официален развод може да се проследи на кого е присъдено детето за отглеждане и така.
Ако обаче не са имали брак? Съответно раздялата им не е официализирана документално по някакъв начин? Как ще разграничиш кои са се разделили и наистина живеят отделно и кои са си на семейни начала, но ползват различни регистрации за различни цели и ползи (нещото, което искаш да "накажеш" с по-малко точки)? Как може да се докаже кой какъв е?

# 28

Пак опираме до фрапиращата липса на контрол и до това, че да нарушаваш правилата е норма на поведение, а не нещо, което подлежи на санкция.
Интересно ми е, ако се направи инцидентна проверка, не за една ДГ, за една група в ДГ. Сезират се съответните органи какво ще се окаже.
Колко от хората заявили адресна регистрация наистина ще живеят там, колко от хората наистина ще работят там и колко от децата по 2.2.4. наистина ще имат посочените заболявания.
Какво ще стане, ако децата на заявилите и "доказали" съответните критерии бъдат лишени от правото да посещават ДГ ?

А за несправедливото прецакване.........ние справедливо ли сме прецакани?
Точките не бива да се уеднаквяват, а да се диференцират максимално, поне така си мисля.

Последна редакция: пт, 19 дек 2014, 11:34 от dbs

# 29
  • СОФИЯ
Кой орган да направи подобна проверка?
И това сме го дъвкали многократно. До момента няма офиц констатирано нито едно нарушение, което е и статистически невъзможно, няма и санкциониран директор.

Общи условия

Активация на акаунт