Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 42 142
  • 778
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Ами не знам кой орган, но се предполага, че когато има правила за нещо си, то трябва да има и някой, който да контролира тяхното прилагане. ДЗ са подчинени на Общината, която приема и правилата за прием в тях, така че някоя от дирекциите на СО трябва да има и контролна функция.

# 31
  • СОФИЯ
Ами не знам кой орган, но се предполага, че когато има правила за нещо си, то трябва да има и някой, който да контролира тяхното прилагане. ДЗ са подчинени на Общината, която приема и правилата за прием в тях, така че някоя от дирекциите на СО трябва да има и контролна функция.

Така е, дирекция "Образование" за градините и дирекция "Здравеопазване" за яслите. Те осъществяват контрол. Въпросът е доколко ефективен. Не е възможно да няма нито едно нарушение. Проверките имат само дисциплиниращ ефект за в бъдеще. Напр. ОДЗ № 2 значително намали приема по т.2.2.4.

# 32
  • София
Записвам се и аз да ви следа, защото ни предстои кандидатстване догодина Simple Smile

# 33
# 34
Аз да питам. Съпруга ми е от София.    Малко преди да си купим жилище той си поднови личната карта на стария адрес, защото му изтече. След като взехме апартамента не му се сменяше пак л.к. и все още се води на стария при родителите си, а аз на новия. Сега по новите правила  да го пращам ли да си сменя картата?

# 35
  • София
Аз да питам. Съпруга ми е от София.    Малко преди да си купим жилище той си поднови личната карта на стария адрес, защото му изтече. След като взехме апартамента не му се сменяше пак л.к. и все още се води на стария при родителите си, а аз на новия. Сега по новите правила  да го пращам ли да си сменя картата?

Достатъчно е един от вас да има постоянен адрес в София, за да имате 3т.
И вече, ако градината е избрала допълнителен критерий за местожителство в района на градината, трябва да имат адрес в района, за да ви се начисли 0.1 по този допълнителен критерий.

# 36
Благодаря. Ние и двамата сме с постоянен адрес в София, просто на различни места. Иначе моя постоянен адрес е настоящ и за яслата, в която се опитваме да влезем.

# 37
Адресът ми по ЛК е в София.Адресът, на който живея е в София, но е различен от този по ЛК. ДЗ се намира в района, в който ми е настоящият адрес. Имам документ за настоящ адрес. В този случай имам 3 т. за постоянен и ще имам ли и 0,1 т. по ДК за местоживеене в района на ДЗ?

# 38
  • София
Запис да ви следя Simple Smile че предстой борба и от рано почвам да се настройвам....

# 39
И аз се записвам да Ви следя. Доколкото разбрах ще  се получава допълнителна точка за постоянен адрес и 0.1 за настоящ адрес като ДК!

# 40
  • София
Прочетох страничките назад....и аз не съм кореняк, но съм завършила тук, омъжена съм тук за софиянец и съответно живея, работя и родих тук и ще отговаряме на въведения критерии и не мисля, че наистина е редно да се свързва с "кореняци" или не....нито мисля, че ще промени нещо, всеки който е планирал да има дете се ориентира да смени личната карта, защото после и детето се води по карта на майката, та дори няма и за това конкретно да го направи. Както и да е...после сме много обидени ако в чужбина ни третират зле, ние тука по градове си се дискриминираме...

аз имам едно питане......работя в университет, преподавател съм и съм чувала от колеги, че са получавали по 0,1 т. отгоре, че работят в сферата на образованието, но като четох сега критериите нямаше такова нещо. Пише само за преподаватели в общински училища...та се чудя дали преди е имало такъв критерии, а вече не или все пак ние се вписваме някак към тези училища? Честно казано само на това се надявах да имам малко бонус и шанс, че иначе сме си с 8,1 и сме за никъде, че не работим и в района на живеене поне.

# 41
  • София
Мисля, че ДК4 никога не е важал за ВУЗове.
Това е от сайта
Цитат
С решение на Работната група от 28.06.2012 г. (виж Протокол 42/28.06.2012 г.), ползващи предимство по ДК4 за прием през 2013/2014 г. са работещите на трудов договор в общинските училища, най-малко 6 месеца преди класиране и не са в период на предизвестие.
Можете да получите 1т. по К3 ако сте студент, но не използвате 1т. по К2.
Можете да получите 0,1т по ДК5 ако градината е в района на местоработата ви и градината е приела този критерий.

# 42
Тъй като и аз работя във ВУЗ, поразпитах малко за този критерий. Мой колега се е възползвал от него с първото му детенце, но след това критерият е оспорван в съда и е отпаднал, така че колегата е имаше голям проблем с второто дете. Първо го приеха в друга градина, което е доста неудобно за родителите и мисля, че чак във втора група успяха да се класират и децата да са в една и съща градина.
Не мога да разбера защо са оспорвали този критерий, все пак това е първа стъпка от образованието. От друга страна има ДК за сферата на здравеопазването, не знам по каква логика. Според мен ако отпада критерий за един вид работа, трябва да отпадне и за всички останали. Поне да сме с равни шансове и жребият да си каже думата.

# 43
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
gigi-gagi, критерия беше оспорван и отпадна, защото ДГ са общински структури, а ВУЗ-овете не са такива - те са автономни, а много от тях и частни. Същия критерий не важи и за педагогическия персонал на частни ДГ и училища. За служители на здравеопазването критерия важи само за т. нар. "чисти ясли" в системата се водят СДЯ, защото те пък са към здравното министерство.

И тези критерии са нищени предните години ... Също имаше мнения да отпаднат, но останаха като бяха доста добре аргументирани ... Имаше доста разпалени дискусии ... вкл. даване на примери как в почти всяка сфера къде регламентирано, къде нерагламентирано, работещите в същата имат предимство при използването й - за пример се сещам за безплатните карти за ГТ на служителите там и членовете на семействата им; за това как нерегламентирано например, но колега лекар влиза без записан час за преглед при друг и т.н.
Ясно е, че всеки, който сега за пръв път се сблъсква със системата за кандидатстване, ще задава въпросите нищени тук с години ... И това е хубаво, защото нещата започнаха да се прецезират: напр. ДК4 важеше и ако детето има работещи баба и дядо в ДГ и за територията на цяла София, сега е сведен до родител и то поне последните 6 месеца да е работил там (защото често се хващаха баби за лелки и работеха по 2-3 месеца докато мине класирането и напускаха) - даваше 3т. ... даже не съм гледала наскоро дали този критерии още съществува ...

Последна редакция: пн, 22 дек 2014, 08:55 от Почти безобидн@

# 44
  • СОФИЯ
За бабите не беше ДК, а К4 и след решение на ВАС не съществува.

Общи условия

Активация на акаунт