Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 43 179
  • 778
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Хмм сега като влезнах в системата и като видях в критериите виждам, че при нас - К1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община – 3 т. 3 Адрес в София са отбелязани 3-те точки, но точките на детето си остават 8,1, а не трябва ли с тази 1 точки да станат 9,1? Или аз нещо не разбирам.

...

В момента сте с 3 т. за постоянен адрес в Сф, по 1 т. за работещ родител, т. е. общо 2 и 3 т. за първо желание. Хипотетично, по новите правила правила само при настоящ адрес в Сф, без постоянен, ще станат 2+2+3, т. е. общо 7  Peace

# 121
  • София
в календара е обявен 23 февруари за обявяване на свободни места за 2012, 2013 и 2014 за учебната 2015/2016.
за по-големите деца не намерих дата за обявяване на свободни места за 2015/2016, има само за текущи класирания.
нещо различно ли е при тях?
не участват ли в голямото класиране през май?

Бамба,

Сега видях с календара, че за набор 2008, 2009, 2010 през март ще обяват свободни места за учебната 2015/2016 г.

Хмм сега като влезнах в системата и като видях в критериите виждам, че при нас - К1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община – 3 т. 3 Адрес в София са отбелязани 3-те точки, но точките на детето си остават 8,1, а не трябва ли с тази 1 точки да станат 9,1? Или аз нещо не разбирам.

в календара е обявен 23 февруари за обявяване на свободни места за 2012, 2013 и 2014 за учебната 2015/2016.
за по-големите деца не намерих дата за обявяване на свободни места за 2015/2016, има само за текущи класирания.
нещо различно ли е при тях?
не участват ли в голямото класиране през май?

Мисля, че всички са на това голямо класиране.

Новите промени влизат в сила от първото голямо класиране за следващата кампания, т.е. от м.май. А точките според мен би тр да се променят в профилите след обявяване на свободните места за това класиране. Тогава тр да възстановят и евентуално използвани 3 т. за първо желание.

Много ти благодаря. И аз това си помислих след това, но все пак да попитам.

P.S. Къде мога да пусна оплакване до СО дирекция образование, че директор на ОДЗ ми е отказал прием през октомври/ноември на детете по т.2.2.4, а сега виждам, че е приел такива деца.

# 122
Ако се гледа само единия адрес, то дали ако постоянния и настоящия са в един район и има такъм ДК от съответното одз, точкитъе ще са 8.1 или 8? Това също не ми е ясно. На въпроси от този род , любезно ми отговориха да съм била прочела таблицата с критериите, само дето тя не дава отговор.

# 123
  • София
Ако се гледа само единия адрес, то дали ако постоянния и настоящия са в един район и има такъм ДК от съответното одз, точкитъе ще са 8.1 или 8? Това също не ми е ясно. На въпроси от този род , любезно ми отговориха да съм била прочела таблицата с критериите, само дето тя не дава отговор.

Зависи дали критерият е зададен от конкретно ДЗ, виж в страницата на градината дали го има за съответния набор (детските градини си сменят критериите през гг.-те, като не се променят за предишните набори)  Peace

# 124
  • СОФИЯ
...
P.S. Къде мога да пусна оплакване до СО дирекция образование, че директор на ОДЗ ми е отказал прием през октомври/ноември на детете по т.2.2.4, а сега виждам, че е приел такива деца.
Ул. "Оборище" № 44

# 125
  • София
...
Ул. "Оборище" № 44

Мерси. Сега пуснах мейл на директорката, а ако не ми отговор ще пратя и писмо по пощата. Яко избеснях, защото се обадих в ОДЗ-то да говоря с директорката да ни приеме по документи, но тя отново категорично ме отряза с думите "приели сме мнооого деца и сме над капацитета"  #Cussing out #Cussing out #Cussing out  #2gunfire #2gunfire

# 126
  • София
Яко избеснях, защото се обадих в ОДЗ-то да говоря с директорката да ни приеме по документи, но тя отново категорично ме отряза с думите "приели сме мнооого деца и сме над капацитета"  #Cussing out #Cussing out #Cussing out  #2gunfire #2gunfire
Просто не сте 'правилните' болни... За съжаление...

# 127
  • София
Яко избеснях, защото се обадих в ОДЗ-то да говоря с директорката да ни приеме по документи, но тя отново категорично ме отряза с думите "приели сме мнооого деца и сме над капацитета"  #Cussing out #Cussing out #Cussing out  #2gunfire #2gunfire
Просто не сте 'правилните' болни... За съжаление...

Дамм,

Но не е познала......ако трябва ще пиша по всички институции, ако трябва пратя господари на ефира, но няма да оставя така нещата....писна ми все да има "преебани" заради връзкари.

# 128
Следя всичко, ще се опитам накратко да се разпиша относно нещата, които запомних:
При разлика между настоящия и постоянния адрес вероятно все пак ще се дава подточка за местоживеене и на хората с настоящ адрес в София. И считам за редно да се дава. Оттам нататък пък, естествено че такава ще се дава и на хората с постоянен и настоящ адрес в два различни района на София (абсурдно ми се струва подточката да се начислява ако настоящият адрес е в София, а постоянния не е, и да не се начислява ако постоянният адрес е също в София). Въобще, когато има известно припокриване между основни и допълнителни критерии, наистина внимателно трябва да се съобразява как промени в единия ще се отразят и на другия.
Последното ме навежда на мисълта за предимството за майки – детски учителки. След отмяната на предимството от 3т. („бабешките точки”), си мислех, че такива майки получават поне 0,1 т. от допълнителния критерий за „столичното обарзование”. Като разгледах обаче – явно не, явно по този ДК предимство получават само учители в училищата. Без въобще да ме засяга пряко, но ми изглежда нелогично работещите в училища да ползват предимство, а тези в детски градини – не. Понеже е обсъждано и тук, а, доколкото си спомням, и на работна група, като цяло се подкрепя идеята: майки – детски учителки да получават предимство при връщане от майчинство за градината, където работят. Дали не може (ще е лесно осъществимо софтуерно и ще се постигне почти същият ефект) майките-учителки в градини да се включат към допълнителния критерий за работещите в столичното образование? Така или иначе, ще се възползват от това предимство най-вече след връщане от майчинство, а и в повечето случаи ще кандидатстват за градината, където работят.
Една мама имаше питане относно местата за ясла за 2014 набор в район Младост. Към момента за деца от 2014 набор кандидатури могат да се редят само за СДЯ и само ако детето е навършило 10 месеца. В Младост СДЯ няма – всичко е ОДЗ. Когато официално пуснат местата в края на февруари, тогава ще могат да се подреждат кандидатури, като това ще е възможно за целия набор, независило от месеца на раждане на детето.
Алекс, успех с разобличаването на директорката! Наистина е много дразнещо, когато теб те пращат за зелен хайвер, а ясно виждаш, как при други им се разрешава. Много хубаво си направила, че вчера си пуснала мейл до директорката. Опитвай се колкото се може повече по такива въпроси да комуникираш писмено – ще ти остане диря и доказателства. Имаме случай на познати, имаха си всички документи по 2.2.4, а директорката се опитваше нещо да усуква, тогава таткото беше казал, че входира официално документите и държи да получи писмен отказ. Това я беше стреснало и беше приела детето.

# 129
  • София

Алекс, успех с разобличаването на директорката! Наистина е много дразнещо, когато теб те пращат за зелен хайвер, а ясно виждаш, как при други им се разрешава. Много хубаво си направила, че вчера си пуснала мейл до директорката. Опитвай се колкото се може повече по такива въпроси да комуникираш писмено – ще ти остане диря и доказателства. Имаме случай на познати, имаха си всички документи по 2.2.4, а директорката се опитваше нещо да усуква, тогава таткото беше казал, че входира официално документите и държи да получи писмен отказ. Това я беше стреснало и беше приела детето.

Мерси,

Ами при мен няма как да стане, защото тя тогава категорично отказа да ги приеме, а вчера се обадих по телефона.
Освен и ние другата седмица да отидем с ММ и да искаме писменно да ни откаже приема на детето и в този случай, ще имаме и писменно доказателство.
А иначе документите са официални и не са лъжа, като на повечето приети в това ОДЗ по тази точка.
Другото, което е че имам и доста конкретни лица, но не искам да ги намесвам тъй като се познаваме и някак не искам да им правя и на тях мръсно, защото те като имат връзки са ги използвали, а аз като нямам си е мой проблем.

P.S. Хмм сега ми даде идея и ние да отидем и да го направим това - да поискаме писмен отказ за приема по т.2.2.4

Последна редакция: чт, 08 яну 2015, 11:20 от ®˙·٠• АлЕкС •٠·˙®

# 130
  • София
Благодаря за подаденото инфо Simple Smile Малко ми е объркано това с адресите, но така или иначе аз съм с един и същ постоянен и настоящ та не би трябвало да се объркам.

Да попитам в една от близките ми ОДЗ-та на сайта има критерии написан по следния начин:
"Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование"
така написан критерия ми звучи, че и аз като университетски преподавател се вписвам  newsm78 newsm78 newsm78 така ли е или греша.....в другите ОДЗ-та си го пише, че е само за преподаватели в общински училища. Може би на място трябва да се попита, че да не вземат да ме декласират ако си сложа 0,1т. за това, но и това не ми е много ясно...как отиваш на място...предварително ли се уговаряш и при кого отиваш.....то с това малко дете ще ми се изсмеят ако отида де.....ама....

# 131
  • СОФИЯ
...
Последното ме навежда на мисълта за предимството за майки – детски учителки. След отмяната на предимството от 3т. („бабешките точки”), си мислех, че такива майки получават поне 0,1 т. от допълнителния критерий за „столичното обарзование”. Като разгледах обаче – явно не, явно по този ДК предимство получават само учители в училищата. Без въобще да ме засяга пряко, но ми изглежда нелогично работещите в училища да ползват предимство, а тези в детски градини – не. Понеже е обсъждано и тук, а, доколкото си спомням, и на работна група, като цяло се подкрепя идеята: майки – детски учителки да получават предимство при връщане от майчинство за градината, където работят. Дали не може (ще е лесно осъществимо софтуерно и ще се постигне почти същият ефект) майките-учителки в градини да се включат към допълнителния критерий за работещите в столичното образование? Така или иначе, ще се възползват от това предимство най-вече след връщане от майчинство, а и в повечето случаи ще кандидатстват за градината, където работят.
   ...
Идеята не е да се създава нов критерий с точки, а приемът да е директен. Целта е да се стимулират младите кадри в с-мата, които са малко. Някъде бях мернала някаква статистика и по спомен са под 5% от персонала. На последната РГ се възприе становището на СНБМ това предимство да бъде стеснено само до конкретното ДЗ, в което работи служителят. Имаше предложения да важи за всички ДЗ в СФ. Не ми се искаше да го пиша тук поне преди да качат този протокол, защото за постоянен/настоящ адрес бях искрено изненадана, че е изпратено като предложение до СОС. Та дано с този пост не дърпам дявола за опашката де  Grinning

ето от един предишен протокол, но на последната РГ формулировката е друга. Предполагам, че по-нататък ще мине и през СОС.
"Г-жа Лили Василева представя заявление от ОДЗ № 68 за прием на 2 деца, родени 2012г. Майките са учителки в ОДЗ № 68, завръщащи се от майчинство.
Решение на РГ: Има подкрепа за приемането им.
Г-жа С. Балева – Ако за всеки работещ в детските заведения, който се завръща от майчинство, се разглежда на работна група, няма да остане време за работа по други проблеми. Предлагам да вземем решение децата да се приемат на място с решение на педагогическия съвет.
Работната група подкрепи това предложение.
Г-жа Л. Заркова - Нека го оформим като решение.
Решение на РГ: Децата на служители, завръщащи се след отпуск по майчинство, да се приемат с решение на педагогическия съвет, което да се отразява в ИСОДЗ, съгласно решение по Протокол № 52/ 10.06.2014г."

Последна редакция: чт, 08 яну 2015, 11:40 от мама САННЯ

# 132
  • София
"Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование"
Това беше старата формулировка на критерия.
Но после се уточнаваха и прецизираха нещата и сега това е актуалното:
Детето има поне един родител, който работи на трудов договор в общинските училища най-малко 6 месеца преди класиране и не е в период на предизвестие.

Университетите не са към общината, те са си отделно. Т.е. този критерий не може да се ползва от служители в университет.

# 133
  • СОФИЯ
Деца с8.1 точки имат ли някакъв шанс за прием въобще?на класирането май месец ,бяха много надолу в подреждането.

# 134
  • София
Деца с8.1 точки имат ли някакъв шанс за прием въобще?на класирането май месец ,бяха много надолу в подреждането.

lacuna coil,

Зависи. Района, Децата преди тези с 8,1 колко са и с по колко точки са.
В нашият район с 8.1 точки никакъв шанс за прием, тъй като има доста с 8.2 и повече

Общи условия

Активация на акаунт