Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 42 275
  • 778
  •   1
Отговори
# 405
Така като гледам листите на чакащите за яслени групи набор 2013 като ориентир, нямаме големи шансове в Оборище  Cry

Мога ли да попитам къде се виждат листите за чакащи?

Благодаря Embarassed

# 406
  • София
Така като гледам листите на чакащите за яслени групи набор 2013 като ориентир, нямаме големи шансове в Оборище  Cry

Мога ли да попитам къде се виждат листите за чакащи?

Благодаря Embarassed

Отваряш на страницата за конкретното ДЗ и има линкове (по набори) за последните класирания и линк ЧАКАЩИ.

# 407
  • София
...
Обръщаме внимание и на друг сериозен въпрос, който отново остава извън фокуса на общественото внимание и обсъждания. Още през 2008 г. беше създадена разпоредбата на чл. 10б от ЗСПД. Чл. 10б. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.04.2009 г.; изм., бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Семейства, на които детето (децата) не може да бъде записано в общинска детска градина, имат право на помощ в размер на 100 лв. месечно за всяко дете на възраст от 3 до 6 години. Помощите са за сметка на държавния бюджет. Министърът на финансите издава наредба за реда за получаване и изразходване на помощите. Тази разпоредба беше създадена във връзка с огромния недостиг на места за децата в детските градини и ясли в големите градове. Само в столицата над 13 000 деца от кандидатствалите през ИСОДЗ са без място в детско заведение. От създаването си през 2008 г. до настоящия момент тази разпоредба е неработеща и не се прилага. Съществува в закона, но не са предприети никакви действия за реалното й приложение. За повече от 6 години не е издадена дори наредба от министъра на финансите за получаване и изразходване на тази помощ. Недопустимо е определени права да са създадени, включително и за изпълнение на ратифицираната от Р. България Конвенция за правата на детето, а реалното им осъществяване да е препятствано от бездействие на държавни органи.
...

За повече инфо

# 408
  • София
Миласара и Алекс - благодаря за инфото    bouquet

Алекс - ние сме набор 2014 г. и ще се борим за първа яслена група. Предполагам, че вие сте за втора яслена  Wink Иначе в Оборище само в 3 ОДЗ-та има яслени групи (по една за набор), май, така че изборът не е голям  Sad

Ясноо. Стискам палци да Ви приемат. Ние миналата година се борихме за първа яслена. И в най близкото ни ОДЗ (62-ро) бяха обявили 8 места и просто нямахме никакъв шанс.

# 409
Алекс, и на мен 62-ро ми е най-близо, но дали ще стане  newsm12
Стискам ти палци и на теб  Hug

# 410
  • Пловдив
Като не особено запозната с детските градини и ясли( от скоро чета темата, предната също) да попитам и поискам съвет. Големия ми син- роден ноември 2012 досега не е посещавал ясла. В системата съм го записала като навърши годинка, но не са ни приели досега.Чудя се къде има по- голям шанс сега да го приемат- в ЦДГ или ОДЗ? Живеем в Редута

# 411
Спящата, чудесно е, че отново сте се погрижили да подхванете въпроса за субсидирането на семейства с некласирани дечица. От една страна - все пак ще бъде някаква компенсация. От друга страна - сигурна съм, че някои семейства даже сами ще предпочетат да си ползват субсидията и да посещават частна градина (има хора, за които примерно 500 лв такса е много, но 500-100=400 лв. е приемлива стойност и т.н.) и това ще допринесе за някакво облекчаване на положението с местата. Сега остава да стискаме палци за реакцията на отговорните лица по етажите на властта и да пожелаем успех на начинанието.

# 412
  • София
Като не особено запозната с детските градини и ясли( от скоро чета темата, предната също) да попитам и поискам съвет. Големия ми син- роден ноември 2012 досега не е посещавал ясла. В системата съм го записала като навърши годинка, но не са ни приели досега.Чудя се къде има по- голям шанс сега да го приемат- в ЦДГ или ОДЗ? Живеем в Редута
skeila , изчакай да видиш какви места ще пуснат. Но си имай едно на ум, че градините в Редута (55 ЦДГ Веселина, 55 ЦДГ Веселина 2) са доста желани и се пълнят с деца от чистите ясли. За там мисля, че шансове ви не са особено големи, освен ако не събирате повече точки. Пак зависи колко места и колко чакащи ще има де, но с 8т. там трудно влизат деца.

В 67-мо ОДЗ пускат различно места.  Имаше година, когато пуснаха места за 2 групи.
И вече другите градини са ви по-далече и вие трябва да прецените къде ще се насочите.

# 413
  • Пловдив
Сега сме с 8.1. Незнам дали дават точка за още едно дете с разлика <2год. Това на място в градината ли мога да го разбера? Или автоматично системата ще ми го сметне? Бях се насочила към ЦДГ Веселина и аз, защото ми е на 5мин. Още един въпрос: когато пуснат да се виждат местата, какъв е критерия, по който бих могла да разбера къде имаме по- големи шансове? Броя ли?
Редактирам се: ако правилно съм разбрала- гледам първо брой св. места, после брой чакащи с повече точки от на сина ми и преценям къде имаме шанс?

# 414
  • София
Сега сме с 8.1. Незнам дали дават точка за още едно дете с разлика <2год. Това на място в градината ли мога да го разбера? Или автоматично системата ще ми го сметне? Бях се насочила към ЦДГ Веселина и аз, защото ми е на 5мин. Още един въпрос: когато пуснат да се виждат местата, какъв е критерия, по който бих могла да разбера къде имаме по- големи шансове? Броя ли?
Редактирам се: ако правилно съм разбрала- гледам първо брой св. места, после брой чакащи с повече точки от на сина ми и преценям къде имаме шанс?

Скейла,

За второ дете, първото носи точка за второто като дойде време за ясла градина.
Ако в съответна ясла/градина има повече деца с 8.2 те първо ще се класират и ако остане за другите.

# 415
  • София
За второ дете, първото носи точка за второто като дойде време за ясла градина.

... ако е приет този критерий в градината.
Също така може да се окаже, че второто дава точка на първото (true story)

# 416
  • София
За тази учебна година 55-та е била избрала критерия за породени деца - виж на страницата на градината. Така че добави и малкото към профила на семейството и системата ще начисли точката за породени.
Разгледай и другите критерии - за месторабота в района или работа в общинско училище и ако отговаряте на тези условия, отбележи инфото в системата.

Сега, има го момента, че градините имат право да си сменят допълнителните критерии в началото на всяка нова учебна година. Демек - като обявят местата другата седмица, ще се види и дали някоя градина не е решила да добави/махне допълнителен критерий.

И да - гледаш свободните места, гледаш колко децата имат повече точки от вас и се ориентираш къде ще имате шанс.

# 417
  • Пловдив
Много благодаря момичета   bouquet

# 418
Здравейте
Критерият за живеене в "района на детската градина" общ критерий ли е или всяка детска градина го преценява.
Питам, защото при попълване в общия профил, за него ми се добави 0.1 точки, но градината, която съм харесала, каза, че за тях този критерий на важи.
Т.е. те длъжни ли са го приемат или точките ми намаляват, ако подам за тази детскат градина?

# 419
  • София
Здравейте
Критерият за живеене в "района на детската градина" общ критерий ли е или всяка детска градина го преценява.
Питам, защото при попълване в общия профил, за него ми се добави 0.1 точки, но градината, която съм харесала, каза, че за тях този критерий на важи.
Т.е. те длъжни ли са го приемат или точките ми намаляват, ако подам за тази детскат градина?

Ако подадеш за тази където този критерий не е приет ти падат точките с 0,1

Общи условия

Активация на акаунт