Коледа 2014 - тема 3

• 40 708
  • 212
  •   1
Отговори
# 120
И аз съм готова със сладките Simple Smile Още не са подредени, но има време Simple Smile

# 121
Момичета, искам да направя арменските сладки разточени на правоъгълници и като пучрички, трябва ли да им слагам още брашно newsm78
Големи красоти продължавате да качвате  bouquet

# 122
Здравейте! Може ли някой да сподели рецепта за коледни кравайчета. Искам да направя за сурвакницата на сина ми. Миналата година пробвах една рецепта, но не ми хареса. Моля споделете, ако някой е правил, в което не се съмнявам, като гледам какви красоти и вкусотии споделяте тук.

# 123
Здравейте! Може ли някой да сподели рецепта за коледни кравайчета. Искам да направя за сурвакницата на сина ми. Миналата година пробвах една рецепта, но не ми хареса. Моля споделете, ако някой е правил, в което не се съмнявам, като гледам какви красоти и вкусотии споделяте тук.
Аз правя постно само с мая, брашно вода и сол. после малко олио- варя ги и след това ги пека със сусам. Но има и много други рецепти с кисело мляко и яйце Peace

# 124
"Хрупкави и много вкусни крекери" -така ги е нарекла Лабрекс
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.300
Не пише дали са с фини овесени ядки или обикновени.

Момичета, правя ги с фини, според мен, овесени ядки. Купувам отдавна от лидълските, последните са в жълто пликче, сега погледнах. Но рецептата дава възможност за импровизации, така че не се учудвам, че и с добавка трици са станали.
armeria, у нас не се задържат, бързо ги изхрупкваме (най-вече аз) и, като те четох, си помислих, че дори не знам омекват ли, хрупкави ли остават, ако ги държи човек по-дълго време. newsm78

# 125
  • Sofia
Последно от вчера

# 126
  • В светлината на слънцето
Айде и от мен лек отчет. Коледният триптих е вече завършен. Включва детски коледен адвент календар със задачки-закачки (работи със страшна сила още от 1 декември), медено село и носталгична елха с рисувани меденки, хартиени играчки и нанизи от пуканки и люти чушлета.

Скрит текст:

Тук са всичките снимки
http://lulumba.snimka.bg/children/koleden-kalendar-2014.844932.34471119
Проблемът е, че със сладките съм до под кривата круша.  Thinking Не съм ги снимала още, защото са по кутии, но за разлика от друга година, когато стават стотици, сега са малко - и като количество, и като видове. До този момент съм направила: меденки по стара търновска рецепта, варненски сладки топчета (малко приличат на рохличките, но са с орехи и какао), локумки, бадемови сладки (ей това ми е откритието на сезона, няма такава вкуснотия - рецептата е стара градска софийска, някъде от началото на века). Чакат ме за печене виненки, сусамови сладки по харманлийска много стара рецепта и едни софийски сладки с вишновка, която поради липса ще заменя с друг ароматен алкохол. Тези трябва да пекна довечера, след като се прибера от работа. А утре евентуално, ако имам време и сили най-вече, ще направя и две солени рецепти - сирени соленки от стара градска рецепта и едни бабини соленки. Всичките рецепти са много стари, от началото на миналия век някъде и от разни краища на страната.
Довечера, ако ми остане време за комп, ще кача рецептата на бадемовите сладки, защото мнооого си заслужава. Peace Варненските топки са горе-долу. Обаче ги пробвах в самото начало, а трябва да престоят. Може би като отлежат стават по-хубави, още не знам. Grinning
И се извинявам за дългия пост, но от служебния комп, нямам много опции. Confused  

Последна редакция: вт, 23 дек 2014, 12:08 от lulumba

# 127
  • Бургас
Аз правя едни гевречета с пепеляна вода.
1 чаена чаша пепеляна вода
1 ч. чаша олио
1 и 1/2 ч.ч захар
1 ч. л. амонячна сода
1 кг брашно /приблизително/
сусам за поръсване.
Пепел. вода се приготвя като 1/2 л вода ври, прибавя се 1 шепа пресята дървена пепел, ви ,-2 минути, сваля се от огъня  и като поизстине я сипваме в буркан. На другия ден си вземаме една чаша от водата , а другата изхвърляме.
Замесваме тесто от водата, захарта , разтворена в нея, олиото , содата  и брашното. Да не лепне и да може да се точи.. Точим  на 1/2 см дебелина , изрязваме кръгчета и правим дупка в средата с по-малко кръгче. Намазвамес белтък или някакъв захарен сироп, посипваме със сусама, който трябва да полепне  и ги редим върху хартията в тавата. Печем в умерена фурна до розово.
Простички са , но са много вкусни. По всяко време могат да се направят- не само за Коледа

# 128
И още едно предложение за коледни кравайчета, правя ги от тестото на БЪРЗИ-те ХЛЕБЧЕТА, само леко посолявам отгоре. Стават за хапване, не съхнат, стоят мекички. Пека на предпоследното ниво на фурната, 15-ина мин, до порозовяване.

Миналогодишните:

Скрит текст:

# 129
И отново много красоти и идеи!Прекрасна и вкусна тема ,удоволствие да ви чета момичета HugДори се замислям за още сладки.
armeria.Labrex ,благодаря ,че се включихте.Всъщност аз си представих някакви крекери за разбит хайвер ,но не знам тези с ядки едва ли ще са подходящи.

# 130
  • Бургас
И отново много красоти и идеи!Прекрасна и вкусна тема ,удоволствие да ви чета момичета HugДори се замислям за още сладки.
armeria.Labrex ,благодаря ,че се включихте.Всъщност аз си представих някакви крекери за разбит хайвер ,но не знам тези с ядки едва ли ще са подходящи.
Орехите са смлени, сусамът е вътре опечен, всичко е доста еднородно. Даваййй!

# 131
  • Бургас
Много сте заразни да знаете! Миналата година правих само меденки и се хапнаха без украси, но тази година ви зачетах по-рано и сега ще покажа първия ми опит за украсени сладки:
с айсинг, с фондан, а тези двечките са изцяло дело на сина ми.
Направих и капучинови звездички, но няма да остане за слепване - харесаха ги така и ще се хапнат само като бисквитки. А шоколадовите бисквити с парченца шоколад от "Супичка" пожънаха фурор и едва ли ще остане нещо до Коледа.

# 132

Погледни тоя ЛАВАШ-КРЕКЕР(Lavash Crackers) дали става за тая цел, иначе е страшно красив и толкова вкусен, поне за мен! Heart Eyes

Сетих се и за крекерите на Ксения, на вкус са чудесни. Heart Eyes

# 133
И още едно предложение за коледни кравайчета, правя ги от тестото на БЪРЗИ-те ХЛЕБЧЕТА, само леко посолявам отгоре. Стават за хапване, не съхнат, стоят мекички. Пека на предпоследното ниво на фурната, 15-ина мин, до порозовяване.

много са хубави Peace ще се пробвам и аз с тях тази година

# 134
  • Балчик
lulumba, страхотно ми харесва етюда ти. Браво!!!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт