За мамите, които работят 24/7

• 14 871
  • 251
  •   1
Отговори
# 105
  • Canada - Montreal
Бабата на моя мъж, Бог да я прости, ми е разказвала, как по цял ден е работила на нивата, докато бебето е стояло вкъщи със свекърва й.Пищяло е гладно, а нейните дрехи  били мокри от кърмата, която се  стичала от гърдите й.От баща ми пък знам, че са им давали попара с вино, както и че много от децата са измирали съвсем мънички.

Последна редакция: нд, 11 яну 2015, 21:02 от mimolin

# 106
На мен пък ми е интересно как нашите баби и прабаби са се справяли с това чудо-гледане на дете???
Че е трябвало и къща да въртят, и на нивата да работят, и на реката да перат, и хляб да месят. Доколкото знам имало е едни 40 дена след раждането, през които са се съобразявали, че жената е прясна родилка, но  после отново на трудовия фронт с пеленаче под мишница, живота си е продължавал все едно нищо кой знае какво не е станало. Никой не е очаквал майката да абдикира от ежедневните задължения, камо ли някой да се е включвал да й помага. Чета темата, спомням си при мен как беше, и наистина се питам едно време нашите баби как са се оправяли newsm78 Защото моите и двете дъщери бяха от неспящите, ревливи и вечно искащи да ги държат бебета. Имало е дни когато не успявах една супа да сготвя, а да не говорим, че сутрин само си измивах лицето и зъбите, хващах косата на опашка и това ми беше стайлинга за цял ден Mr. Green
Помня разказите на баба ми за нейното детство. По-големите братя и сестри се грижат за по-малките. Бебето на нивата в люлката и само за кърмене го взима майката и пак в люлката. Няма реве, не реве. Като пропълзи, на земята и то се занимавало. Я някоя по-възрастна баба му хвърля по едно око и така. Имало е много случаи на опарени на печката, наранили се и т.н., защото общо взето децата са се гледали сами. Наистина е имало много работа за вършене. Не е било като сега бебето на първо място, а за останалото ако има време.

# 107
  • където ми харесва
Да, да се чудиш, защо ли детската смъртност е била толкова висока по онези времена, в които се чудиш и как са се справяли.
Не случайно са раждали и по  5+ деца, големите гледат малките, по-големите работят на нивата.
Но и те друг живот не са познавали. Жената е била за това да гледа децата, да върти къщата  и да работи на нивата. И пак-ражда 10, оцеляват 7 деца (грубо казано).

# 108
Имало е такова време, ама чак пък вашите баби...Сякаш чета за Султана. 

Нямали са интернет.
- Скъпа , как си?
-Много добре , мили, изпрах пердета, измих пода, изгладих всички дрехи, закърпих ти чорапите.  И ако утре не платиш интернета, ще ти счупя главата.

# 109
От моята баба знам, че бебето е било на нивата, те копаят, тя се връща да го нахрани, и докато го храни, другите са се преместили далеч напред на браздата, и тя трябвало и да ги догонва...и така цял ден за 10 стотинки.. ooooh!
Това не е било живот...

# 110
Знам за един човек, чиито жена и дете са умрели, ухапани от змия на нивата. Нали змиите обичат мляко.

# 111
Да, сега има една тенденция да се издигат децата в култ. Едно време появата на поредното бебе в семейството не е било кой знае какво събитие, децата са били между другото и са се гледали сами едно друго. А сега едни превземки, едно чудо  ooooh!
Всъщност, двете години майчинство са рай в сравнение със стреса, който настъпва когато трябва да метнеш 2 годишното дете в яслата и да се върнеш на работа. Защото на тая ми ти работа трябва да си адекватен и да си вършиш задълженията, за които ти плащат. Много често работата не е  в офис и стоене на стол. Има работа, където цял ден си на крак, под напрежение, тичаш насам-натам, изпълняваш задачи, задават ти въпроси, иска се съсредоточаване и прецизност... Не знам защо под ходене на работа много често се визира някое топло и уютно местенце с приятни колеги и работно време от 8 до 17ч. Моля ви се, действителноста повечето пъти изобщо не е такава Stop На мен ми е било в пъти по напрегнато и стресово когато съм оставяла разревано, сополиво дете в градината и цял ден умът ми е бил в него, а не в работния процес. Когато си в къщи поне можеш да реагираш каквото и да стане. Не знам, за мен лично периодът на майчинство беше далеч по-спокоен, отколкото когато трябваше после да съчетавам работата, градинските тържества, сега пък частни уроци, тренировки, род.срещи и т.н.

# 112
Не всяка работа в офис и на стол е да си клатиш краката. Ама пусто, като ни е набито , че само тежкият физически труд заслужава уважение.

# 113
Да, права си, Трещерица. Умственият труд е много по-напрегнат и изтощаващ от физическия  Peace

Много често съм чувала от млади майки репликата „ох, писна ми в къщи с това дете, един път да го дам на ясла/градина и на почна работа...„ Сякаш ходенето на работа е  някаква спа-процедура, чиято цел е пълен релакс и отпускане.

# 114
В един момент ти писва да общуваш само на ниво - имам ако, не искам супа.  И действително във всеки един момент си ангажиран. Седят майките, пият кафе, но очите има са на 4 и трябва веднага да реагират.

# 115
Както и да е, нямам намерение да влизам в дебати  Peace Исках само да вмъкна, че да ходенето на работа, съчетано с майчинските задължения, които си продължават до безкрай, е далеч по-стресово и напрегнато, отколкото първите 2 години когато си в къщи.

# 116

Да гледаш 24ч. малко дете у дома или да гледаш пораснало дете, ходейки на работа, но така да си планираш времето, че да си припомняш звукови модели, морфеми, падежи, обиколка на фигури, да готвиш, да потропваш час-два пред школи , басейни и стадиони за тренировки и да мислиш за прехрана, за това- имаш ли за утрешния ден изпрана-изгладена униформа, още- намери материали за войводите в родния край, донеси три кашона или намажи три филии за час по ДБТ , посади леща да гледаш как ще покълне и куп дивотии в комплект, пък и като се върнеш в 18ч. от работа, ха направи така, че да е приключил и учебният ден, и тренировките, и яденето от самосебе си да е сготвено и сервирано, че детето да се нахрани изкъпе и си легне най-късно в 21часа.

ето, някой прекрасно и точно го е написал преди мен Grinning

# 117
Както и да е, нямам намерение да влизам в дебати  Peace Исках само да вмъкна, че да ходенето на работа, съчетано с майчинските задължения, които си продължават до безкрай, е далеч по-стресово и напрегнато, отколкото първите 2 години когато си в къщи.

Именно! Peace

# 118
Да,така е. Аз и досега страдам от липса на време,тьй като работата ми изисква задьлбочена и концентрирана подготовка в кьщи.

# 119
На мен пък ми е интересно как нашите баби и прабаби са се справяли с това чудо-гледане на дете???...

Вече са ти обяснили за гледането на детето.
За домакинството - масово са живели по няколко поколения в една къща. Не е имало такива, които да правят всичко. Бабата и прабабата са поемали голяма част, аз си го спомням и от моето детство. Да не говорим, че винаги, във всеки един момент можеш да си оставиш детето на някой. Сега за повечето жени е невъзможно.
Освен това тогава мъжете са били натоварени по всяко време с тежка работа, нали се сещаш, че няма как да сравняваш един, който след работа рине на животните, оправя двора и цепи дърва, с такъв, който се връща и ляга на дивана пред телевизора. Това е разликата - отговорностите на мъжете са намалели, на жените са се увеличили, въпреки всичките машинарии, нещата, които отнемат време и отговорности са си тук. И затова, ако са истински мъже, е редно да се поогледат и да вземат от товара на жените си. Ако не са, могат да реват като бебета колко са уморени, да чакат мама да ги гледа и да обясняват как нищо не прави.

Общи условия

Активация на акаунт