За мамите, които работят 24/7

• 14 856
  • 251
  •   1
Отговори
# 210
Да, но защо 40 дни? И без религии това си е един разумен период, в който тялото и нервната система се пренастройват. Според моите наблюдения, това си е независимо от всякакви религии и предшества религиите. Дори да мислиш, че си добре- не си, или поне ако спазваш табутата, ще си по-добре.

Аз втория път знаех всичко, физически бях по-добре, но пак се пазех максимално, даже не излизах много, просто защото бях като охлюв без черупка. След като мина този период, нещата бяха много различни.

# 211
  • където ми харесва
Разбира се, че майката има минимум един месец нужда да се възстанови, независимо колко леко  е било раждането й.
За една седмица, не можеш още да осъзнаеш какво ти се е случило, независимо кое дете по ред раждаш.

# 212

Е, да, всички жени са еднакви и точно 40 дни им трябват. Не може на едната да са 20, на другата 60, всичко ще е на 40. Пълни глупости.
40 си е число на църквата, все някакво е трябвало да измислят, и за умрели, и за живи, за всичко това е символично число и така си е останало в съзнанието на хората.

# 213
• 40 дни прекарал Иисус Христос в пустинята в пост и молитва.
• 40 дни минават от Възкресение Христово до Неговото Възнесение.
• 40 дни продължил Потопът.
• 40 години водил Мойсей народа си през пустинята, преди да стигнат Обетованата земя.
• 40 дни прекарал Мойсей в планината Синай, преди да получи Скрижалите на Завета, върху които са записани смъртните грехове и други откровения.
• На 40 години бил „призован“ пророкът Мохамед.
• В исляма числото 40 символизира смърт, но в същото време и примирение.
• На всеки 40 дни се чете Коранът.
• 40 дни продължава пребиваването на душата в чистилището и след това се решава къде да бъде изпратена – в ада или в рая. Именно затова до 40-ия ден казват за починалия: „Лека му пръст“, а след четирестия: „Царство му небесно“. Затова се отбелязва и „четиресет“ – това също е свързано с християнското вярване, че след Възкресението си Иисус се възнася на небето за нов живот след 40 дни. Така и душата на човека получава „нов статус“ след 40-ия ден – за вечен покой или за вечно страдание.
• 40 дни след смъртта душата на човека може да се връща на земята,
• Куполът на главния византийски храм в Константинопол е имал 40 „въздушни“ прозореца.
• 40 лъчи е имало изображението на слънцето в храмовете на инките.
• 40 колони имали древните езически храмове в различни части на света.
И още:
• 40 дни продължавала карантината по време на чума и след 40 дни корабите, пристигнали от страни, където свирепствала чумата, не напускали пристанището.
• 40 години управлявал иудейският цар Давид.
• За 40 дни в Египет „изчезнал“ Озирис, т.е. подобно на всичко живо той „умирал“ и след четиридесет дни се възраждал отново.
• В древен Вавилон за 40 дни от небето изчезвали Плеядите (звезден куп в съзвездието Телец) и в това време започвал периодът на бури, дъждове и мрак. Това било тъжно време, когато хората вярвали, че „управлява злото“. Съществува мнение, че именно от тези вавилонски Плеяди е тръгнало към числото 40 – т. е. започнали да го съотнасят със смъртта, с нечестивите сили и бедите. А след като Плеядите се връщали на небето, във Вавилон настъпвал период на празници – били изгаряни 40 тръстики, по една за всеки нещастен ден. Смятало се, че така изгарят всички беди и техните последствия.
• Православието споменава и чества Четиридесет светии, Четиридесет мъченици, които не се отрекли от своята вяра дори когато по заповед на Ликий били оставени на леда на Севастийското езеро. Той се разтопил под тях, водата станала топла, а над вярващите се появило сияние, пише вестник „Феномен“.

Laughing

# 214
Не забравяйте филми като "40-годишният девственик" и "40 дни и 40 нощи" (40-дневна сексуална абстиненция е кошмар) - явно числото звучи добре.

# 215
И 40-тия рожден ден не се празнува  Naughty Joy

# 216
Това с числата в религиите е взаимствано от преди това. Както и всичко друго в религиите. Не случайно всичките си приличат толкова подозрително. Не забравяйте, че светът е започнал да се върти МНООООГО преди на някого да му хрумне, че Христос, Буда и Аллах са много подходящи за божества.
Иначе - ДА! Не всички жени са еднакви. Бременността не протича еднакво при всички и по пътя на логиката възстановяването след това също е различно.

# 217
И все пак, смятам, че има един вид невидимо възстановяване, дори майката да може да влезе в бански седмица след раждането. Мисля, че има един срок, за някои традиции е 100 дни, но и числото 40 го има, в който се случват някои биологични процеси и предполагам, че са най-вече в нервната система. Хипотезата ми е, че се нормализират нивата на невромедиатори и се връща нормалното възприятие.

Защото някои жени след раждане нямат съвсем нормално възприятие, а понякога сам не разбираш колко са ти развалени настройките.

По-добре да грешиш с предпазливост.

# 218
Защото някои жени след раждане нямат съвсем нормално възприятие, а понякога сам не разбираш колко са ти развалени настройките.

Да, даже в първите 24 часа родилката се счита за невменяема.

За банските, ами да, аз нямах никакви промени в тялото, като изключим лохиите, никакви други признаци на родилка нямах. Обух си дънките от преди да забременея, още като ме изписаха от болницата.

# 219
Обух си дънките от преди да забременея, още като ме изписаха от болницата.
И аз - но въпреки това, на всички други нива, физическото и психическото възстановяване ми отне около 6 месеца.
А изцяло в кожата си влязох едва след 3-ата година, въпреки че се бях върнала на работа и в "цивилизацията" много, много преди това.

Разбира се, допускам, че има жени, които са по-гъвкави, изтърсват бебето като котенце, стават и тръгват.

# 220
 Аз пък мисля, че никога няма да си върна предишното възприятие и психиката ми е необратимо променена Grinning

# 221
Доколкото "променена" не е синоним на "увредена"...   Wink

# 222
 Де да знам, може и увредена да е.

# 223
Така е, хората са различни. Затова е безумно да се дава цифра...
Но каквото и да е възстановяването, в живота й има огромна промяна, цял нов човек. Всичко се променя, независимо, че е в положителна посока.
Тук вече идва и въпросът в темата - и за мен е нормално да се промени коренно и животът на бащата. Ежедневие, отговорности, всичко.
Впримчване или каквото щете го наричайте, хубаво, отговорно, тежко, леко, различно е, това е да си родител.

# 224
Ох, Ирис, недей така плашиш ме!  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт