Фраза, която мразя

• 1 220 347
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 10 230
  • Пловдив
Даже изкарването е по-двусмислено, защото е логично и вкарване да се пожелава. Mr. Green
Асъл.  Laughing

Винаги, винаги пожелавам прекарване, защото това е традиционният израз. Който навсякъде съзира в думите някакви други неща, да се сети за вица за войника и очния лекар ("А кой ми ги показва тези голи жени!")

"Завиждам ти благородно" и аз не го харесвам, да не кажа, че направо глупав израз ми се струва. Но не точно защото завистта е зло и неблагочестиво чувство, а обратното - защото смятам, че "завиждам ти" и само по себе си съвсем няма смисъл, че много ме е яд на теб заради онова, което имаш, и ще гледам да ти разсипя живота от завист, какъвто смисъл незнайно защо си мислят май някои хора, че има.

Последна редакция: вт, 16 юли 2019, 14:08 от Магдена

# 10 231
  • София
Понякога нямам желание/нерви да ограмотявам по-елементарни хора, че не съм искала да кажа "да те прее*т" - май е сърбизъм, сигурно затова не казват: "Ще карам", а "Че возим".

# 10 232
  • ...живея на последния етаж...
Смешно ми е като чуя някой да казва нощеска.

Същото като "днеска".

# 10 233
  • Ямбол
А сутрината?
Даже една го произнася така: "сутраната".

# 10 234
Тук във форума ми е много смешно като прочета : " Момичета, извинете, че нахлувам в темата ви...".Защо се извиняват и по какъм начин " нахлуват", като форумът е отворено за всички, не знам:)

# 10 235
Ами просто в някои теми пишат определени, повтарящи се имена и някой нов потребител, който известно време е чел и е позапомнил потр.имена се чувства леко като натрапник сред въпросния кръг хора Grinning
И аз така нахлувам в темите

# 10 236
А други  пък "цоп' - ват, като в локва😁

# 10 237
  • София
Когато ти пожелаят "приятен ден" за мен означава, на този, на когото му го пожелават да си изкара приятно деня. А когато ми кажат "хубав ден"  означава да е хубав деня, което не зависи от ничие пожелание. Не можеш да пожелаваш да е например слънчев деня или безоблачен. Не можеш да пожелаеш да не вали. Това е нещо, което не зависи от пожелаващия и от неговите намерения. Затова ми е малко лицемерно. Демек празно пожелание лишено от смисъл. Някак си такава логика имам аз.
И що пък да е лицемерно да пожелая слънчев или безоблачен ден? Както в прекия, така и в преносния смисъл. Пожеланието си е пожелание и не е съобразено с метеорологичната прогноза.

# 10 238
  • UK
Направо ме убивате с вашите разсъждения и безумна логика. Пожеланието си е пожелание, ако някой ви харесва дотолкова, че да ви пожелае хубав ден, приятно прекарване, каквото и да било с положително отношение - приемете го и отвърнете по същия начин. Тук се развиват егати теориите, според мен си търсите за какво да се заядете. Нищо му няма на хубавия ден и на приятното прекарване, спокойно, никой не се опитва да ви прекара и няма нищо лицемерно в подобни пожелания, все пак, както знаем, в България те изобщо не са задължителни и хората често минават без тях. Защо си създавате проблеми? Наистина ли предпочитате да влезете в магазин, примерно, и продавачката да ви изгледа на кръв, съвсем не лицемерно, пред това да ви пожелае хубав ден? Що за логика?

# 10 239
Логиката е такава, че това е форум и всеки има право да сподели как възприема нещата. Безумна, небезумна това е положението. Не разбрах от какъв връх ги пльосваш тези констатации. Мислиш се за нещо повече от другите. Ок. Това си е в твоята глава. За мен не е важно ти какво мислиш. Не може всички да сме еднакви. Никой не те задължава да ги приемаш за твоя истина нашите твърдения за това как НИЕ възприемаме нещата. Остави хората да имат по-различно мнение от твоето. Дишай и не се заяждай повече. Или пък се заяждай. Твоя работа.

# 10 240
  • София
Малката Госпожица Мърморана, пожеланието си е пожелание, но във всеки език си има т.нар. устойчиви словосъчетания. Ето пример - защо се казва "добър вечер", след като вечер е ж.р..?
Същото е и с "приятен ден", "приятно изкарване", "приятна почивка". Става дума за отрязък от време, за който ти пожелават лично ТИ да го усетиш приятно.
И изведнъж - "хубав ден". Едно е да се изкажеш както Ал. Йорданов - "Днес е хубав ден за българската демокрация", друго е да замества "приятен".
ММ отговаря на водещите на вечерните новини: "Защо ми пожелават хубава вечер, няма да се снимам с нея"

# 10 241
  • ту тук, ту там
Аз продължавам да не разбирам какъв е проблемът с “хубав ден” и “хубава вечер”. 🙄
Хубав не означава само красив.

# 10 242
„Хубава работа, ама...“ Като ще си говорим за устойчиви словосъчетания.  Laughing
Не разбирам защо една работа може да е хубава, а денят – не.
Хем не го ползвам този израз.

# 10 243
Денят може да е хубав и словосъчетанието е съвсем нормално. Идеята беше, че доскоро това не беше пожелание, а констатация. Както и да е, то големи разсъждения за този хубав ден вече 3 страници, голяма скука.

# 10 244
Да разнообразим малко - какво мислите за постоянното използване на "Как да кажа", употребявано
след всяко второ изречение. Слави го ползва много често, доста журналисти и всякакви публични личности в медийното пространство. Звучи ми ужасно дразнещо - как да кажа... Ами просто намираш подходящи думи и го казваш, защо е нужно постоянно да се повтаря въпрос, неизискващ отговор и печелещ време на говорещия?!?  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт