Фраза, която мразя

• 1 220 350
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 10 260
Моя приятелка ползва много "очевидно", много е досадно за мен. Казах й да спре да го ползва, ама не може.Grinning

# 10 261
Мен пък много ме дразни думата очевАдно.

# 10 262
  • Пловдив
Ми нали и аз това пиша, Сийке - в днешно време е рядко. Като повечето диалектни изрази, впрочем. Тоест - употребяващите израза са малко и са стари. И в Сливен така, и в Стара Загора (онзи дядо си беше оттам, а друг не съм чувала), а сигурно и в Ямбол. Другите, от които те на свой ред са се научили да говорят така, най-вероятно са умрели.

# 10 263
Специално за думата "достъпвам". Ходих на курс и там един програмист я използваше непрекъснато. Питах Павлина (kaksepishe.com) и тя ми отговори, че щом я използват значи я има. И на мен ми е много странна думата. Сега пуснах ново запитване.

# 10 264
Програмистите обикновено използват чуждици - имплементирам, атачвам, апроучвам и т.н.

# 10 265
  • Пловдив
На мен "достъпвам" ми звучи като прочутото "входирам". Sunglasses И двете съм ги чувала, не са ми особено любими, но и съм им свикнала горе-долу.

# 10 266
  • София
...и тя ми отговори, че щом я използват значи я има.

Това, за добро или лошо, е най-верният отговор.

# 10 267
  • sofia
По-същественият въпрос е какво означава. В какъв контекст е била използвана? Ако я чуя бих попитала какво искат точно да ми кажат, не да гадая за смисъла.

# 10 268
  • София
Ами “ тригървам” и “ тригърнат”. Срещнах го тук във форума и честно - звучи ми много грозно. Имам бегла представа за значението, но не се наемам да го обясня.

# 10 269
Какво? Какво е това? За първи път го виждам. Дори бегла представа не ми идва наум.

# 10 270
Ами “ тригървам” и “ тригърнат”. Срещнах го тук във форума и честно - звучи ми много грозно. Имам бегла представа за значението, но не се наемам да го обясня.
На това и аз се чудя от 2 седмици насам.

# 10 271
Идва от triggered. Обикновено "тригърният", изпитва спонтанно чувство на омраза/гняв при споменаването на нещо, което не му се нрави, не понася, не е съгласен.

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Triggered

Последна редакция: чт, 18 юли 2019, 15:36 от Elunaria

# 10 272
За първи път виждам и чувам тези думи.....Dizzy Face

# 10 273
  • София
Идва от trigger - спусък. Ужасно звучи на български, не го бях чувала. Не могат ли да кажат "вбесявам се" примерно?

# 10 274
Думата носи конкретен заряд, особено на запад, сред social justice warrior обществата. Или по-скоро, срещу тях.

Общи условия

Активация на акаунт