Фраза, която мразя

• 1 219 854
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 10 860
Както е тръгнало, скоро всички некнижовни форми ще станат правилни! Правилното си е структУра...
Относно крави и пр., наистина е така, но не се ползва. Според мен защото в общия случай млякото, кашкавалът, сиренето...са крави☺️ и се уточнява какви са, когато са друг вид. Често се среща овче сирене, козе сирене, овчи кашкавал и т.н.
По повод "на въпреки" (към което съм неутрална), мен ме дразни "образува (прави) ми изречения".

Матилда, забележката ми не беше за това, че се използва "кашкавал от краве мляко" вместо "крави кашкавал", а че се използва формата на прилагателното за среден род вместо за мъжки. Тоест виждам на повече места написано "кравЕ кашкавал" вместо "кравИ кашкавал", при положение че няма как "кравЕ" да е форма за м.р. Даже наскоро имаше реклама на Билла по телевизията – и там бяха написали "кравЕ кашкавал".

Спирам с кравешката тема. Има една друга фраза, която също много често се бърка – "по погрешка". Правилно е именно така – по погрешка – и винаги така съм я знаела. Обаче като че ли по-често срещам/чувам "по грешка" или "погрешка".

# 10 861
Преди години в определени среди беше популярно обръщението "булка" към жени. Отвратително е! Както и "мамче", докато бях в родилното. Мамче съм на детето, а не на сестрите.
"Майче" са ми казвали в родилното, детските отделения, в които сме лежали и в яслата. Странно ми беше отначало, но не ме е дразнило. Техен си жаргон.

# 10 862
  • Far away from here...
Брей, а аз досега винаги съм смятала, че "по погрешка" е грешно  Rolling Eyes

# 10 863
Явно на много хора им звучи неправилно, защото смятат, че няма дума "погрешка", тя май се използва само в тази фраза.

# 10 864
Булка винаги ме е вбесявало! Smiling Imp

# 10 865
Последният дразнител ми е думата "случва". Случват се концерти, конгреси, протести. За щяло и не щяло се  употребява.
Случва се земетресение, например. А другите събития се изнасят, провеждат и т. н.

# 10 866
  • Mediterraneo
Аз от тея нарочно изкривените харесвам чувствувам и ивзкуство. Например изказванто на Плачков си е точно на човек на “ивзкуството”. Постарал се да е много възвишен и оригинален, а на нас ни звучи откровено смешен.

Ивзкуство?! Никъде не съм го срещала, не намирам никакъв смисъл в така написана думата. Тея обаче съм я срещала, дразни определено.

# 10 867
Булка винаги ме е вбесявало! Smiling Imp

И мен. Направо ми се обръща стомаха като го чуя.

# 10 868
"Случването" скоро го обсъждахме.
Много модерно и много дразнещо.

# 10 869
  • София
О, изобщо не помня откъде го знам ивзкустовото. Ироничен е смисъла, нали знаеш, че има хора, които в старанието си да блеснат, използват по-сложни думи или думи, които не знаят как точно се изговарят и често ги бъркат. Предполагам, че и това оттам идва.
А Тея в какъв смисъл?

# 10 870
Тея = тези.

# 10 871
  • София
Да не е "изкувство"? Това съм го срещала тук-там, винаги с ироничен контекст. "Ивзкуство" не съм виждала никога.

# 10 872
  • Пловдив
Последният дразнител ми е думата "случва". Случват се концерти, конгреси, протести. За щяло и не щяло се  употребява.
Случва се земетресение, например. А другите събития се изнасят, провеждат и т. н.
Мани земетресението - случва се дори счупването на съд с кисело мляко.

Преувеличавам, но в рекламата, в която зетят неволно счупва керамичен съд с домашно кисело мляко, правено от тъщата, при звука от счупването тъщата се провиква от другата стая: "Какво се случва, моето момче?".

# 10 873
  • София
Представям си как се случва  Joy на мен, вероятно ще се провикна: "Кво стаа, бе?" Без "моето момче", хайде чак толкова...ще чупи той
Не съм гледала рекламата, на кое мляко е?

# 10 874
Да не е "изкувство"? Това съм го срещала тук-там, винаги с ироничен контекст. "Ивзкуство" не съм виждала никога.

А "ивзкуство" някой въобще успява ли да го произнесе, без да направи пауза след първата сричка, че чак и да го е чувала много пъти?

Общи условия

Активация на акаунт