Фраза, която мразя

• 1 219 734
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 11 115
  • here and now
Тарталета, така си вървеше лафа в класа и после с колежката  Wink
Не само е инфантилно, ами...
Като тръгна темата в тази посока се сетих за случая.

# 11 116
Старите хора, моите баби и дядовци, казваха отивам по малка/голяма нужда. Пикаене и други дейности не са споменавани.
Сега е много "модерно" да използваш най-просташките думи за тези физиологични нужди явно.

# 11 117
Старите хора, моите баби и дядовци, казваха отивам по малка/голяма нужда. Пикаене и други дейности не са споменавани.
Сега е много "модерно" да използваш най-просташките думи за тези физиологични нужди явно.
Светът се развива и променя. Вероятно твоите баби и дядовци не са говорили както за физиологичните си нужди, така и за интимните си отношения. В момента всичко е "на тезгяха" и всеки навлиза в личното пространство на другия не, ами брутално нахлува. Нароиха се разни кобилки, които ни учат как да се отнасяме с половинките си, сутрин къде и как да ги подхващаме и разни неуверени жени плащат луди пари, за да я слушат.
Скоро беше, в някакво тв предаване, говореха за "мензис". Да му се не види, нали отдавна му викаме "цикъл". Мензисът ме дразни колкото популярното в ученическите години "гости от Червен бряг". Не че е "Ау, нямам представа за какво говориш", но е неприятно.

# 11 118
  • София
Сетих се кое клише ме дразни - опирането на опита на старите хора - "вече съм на 70 години, то е било суша, но такава никога не е имало". И това се приема като неопровержимо доказателство, щом някой на 70 години го твърди. А хората сме късопаметни, а всяко бедствие изглежда "незапомнено".

# 11 119
  • Far away from here...
И аз се дразня от “А пък ние едно време...”.

# 11 120
А, да. И мензис-а сме го коментирали тук преди време. Sunglasses
Съвсем правилна дума, но крайно неприятна за мен.
Не я ползвам също.

# 11 121

Дядото на мъжа ми стои на двора с бебето, приказва му, каквото му мине през акъла, по едно време излиза мъжът ми от долния етаж, където складираме провизиите и носи едно руло тоалетна хартия на горния етаж, където ни е тоалетната. Дядото както си приказва на бебето, вметва "Баща ти отива да ака" и си продължава по предишната тема да говори.

# 11 122
  • Пловдив
Принципно цикъл и мензис са различни неща.

# 11 123
Различни са.
Но се разбира за какво става дума.

# 11 124
  • Пловдив
а какво пречи изразът да е "извинете ме (за момент)"?

и аз не намирам за нужно да осведомявам широката публика за отделителните си процеси.

"тече му/ми носа" ми се струва по-приемливо от "има/м сополи".
само един мърсол "познавам" и тя е от тук Wink
"Мърсол" си е съвсем равностойна дума на "сопол". Има я в Пловдив, но и пО на запад от Пловдив също, по мои впечатления. На изток не я използват.

В "Преспанските камбани", мисля, Султана се караше на дъщерите си: "Какво сте се размърсолявили", в смисъл какво сте се разхленчили, но буквалното значение е ясно. Правя уговорка, че може споменът ми да не е точен.

Свекърва ми казва "дърпа си носа" за "подсмърча". Мисля, че е пак регионално.

# 11 125
  • София
В "Преспанските камбани", мисля, Султана се караше на дъщерите си: "Какво сте се размърсолявили", в смисъл
Както има дума "разсополивил", тази явно е еквивалент.
Интересно как бихме променили израза "ред сълзи, ред сополи", за да е политкоректен.

Моя колежка беше свикнала да казва "отивам до банята" за тоалетната, защото един бивш колега (МЪЖ) й правел забележка, моля ви...Има късмет, че не е бил в една стая с мен, щях да му навра поученията ясно къде. Но като гледам - не е само той.
Сопол си е нормална дума, не всичко в този живот е цветя и рози. Доста далеч сме от времето на Скарлет ОХара.
Много стерилни станаха хората, вкл. и откъм език.
А мразите ли себе си, защото И от вас излизат...такива неща?

# 11 126
Когато беше в детската градина, учителките научиха сина ми да казва- ще ползвам/ползва ми се тоалетна.  Вече е на 14 , но така си му остана.Хареса ми и на мен,започнах и аз да ползвам този израз.

# 11 127
  • Пловдив
То всеки има различни мерки и списъци за груб език и различни фрази, които мрази. Wink
Но приказките за, видите ли, възпитание, и на мен ми се виждат в повече.

# 11 128
Разведряване след сополиво-тоалетния спор:имаше виц, който не помня дословно, но интерпретирам.Един благородник ако си счупи крака, казва, че се е ударил, или пострадал. Неблагородникът/да не кажа пристолюдието/, ако се удари, казва, че се е потрошил.

# 11 129
  • Пловдив
Офтопик. А журналистите, ако трето лице го ударят, пишат, че е било пребито. Ако самО се удари, примерно с колата в дърво, и си счупи крака, пишат, че е било помляно в адска катастрофа.

Общи условия

Активация на акаунт