Фраза, която мразя

• 1 219 732
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 11 130
Ох, да, откъде дойде тази мода с помляни и пометени хора. Толкова ми е отвратително и неуважително като го кажат.

# 11 131
За пометените не знам, но се чудя това със спрятането откъде дойде?
Спретнах една супа/мусака/леща. Crazy
Има ли такъв глагол?
Аз думата спретнат я ползвам за външен вид. Чист, приветлив.

Когато беше в детската градина, учителките научиха сина ми да казва- ще ползвам/ползва ми се тоалетна.  Вече е на 14 , но така си му остана.Хареса ми и на мен,започнах и аз да ползвам този израз.

Майка ми е нач. учителка и беше забранила на децата да казват "Пикае ми се/отивам да пикая."

# 11 132
Трябва да може човек да говори нормално за физиологичните си нужни. Най-малкото на лекар като се наложи да отиде, да може да обясни от какво се оплаква, а не от пуста деликатност, свян и добро възпитание да очаква лекаря да познае. Имаме си достатъчно изрази и за домашна употреба (и по-груби, и по-прилични), и за служебна употреба.

# 11 133
Въпрос на лични предпочитания е кои думи ще ползва човек.
Мен никой не може да ме задължи да ползвам въпросните.
Понеже месеци наред се боря с цистит, дори лекар не е ползвал думата пикая.
А доста ги смених.

# 11 134
Дева, ти не си представителна извадка. Знам, че ще намериш подходящите за случая думи. Но има много хора, на различна възраст, които не могат. И някои се усещат, че изказа им е по-просташки и премълчават, а други подвеждат от незнание.

# 11 135
Така ли ми се струва или още не сме стигнали до пръцкането. Упс, исках да кажа изпускането на газове.
Шегувам се. Wink
По принцип предпочитам по мекия и деликатен изказ що се касае до "човещинката" наречена "физиологични нужди", но някой път и аз се изпускам.. в изказа си. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 11 136
Голяма тема отворихме. Joy
" Да дам и моите пет цента".
Много ме дразни- отивам да пикам. За мен е шопски диалект, но детето откъде го е прихванало- откачам като го каже.

# 11 137
Аз пък не мога разбера каква е тази неудържима нужда да информирате всички къде и за какво отивате. Аз просто ставам и отивам, ако съм си в къщи, или ставам, извинявам се и отивам, ако съм на гости или в заведение с компания. Изобщо не обяснявам "отивам да пИкам, чишкам" и тн.

# 11 138
Ох, да, и чишкането.
Имаше тук една потребителка, която така напоително обясняваше на колко време чишка котката й, отврат.

# 11 139
О, моля те, една позната надълго и нашироко ми обяснява как "ачка" 5-годишният й син! Triumph

# 11 140
  • Countryside
Стигам до извода, че голяма част от хората тук не са виждали сополи. Ама сополи, така на килограм. Нито е хремичка, нито е секрет. Баш сопол си е. Иначе съм съгласна, че секрет е по-коректно, но "Обърши си сопола", не ми звучи като "Обърши си секрета".

Чишкането и ачкането няма да го коментирам. Масовото ползване на умалителни в ежедневието ме докарва до ступор. "Имаш ли парички?",  "Да ти взема ли кафенце?", "На обяд хапнах супичка."

Как да е, всеки го дразнят различни неща. Аз откачам на влезНа, излезНа, паркирВам, маркирВам и т.н. не разбирам с каква цел се добавят още букви, че и така ги пишат даже.

# 11 141
Вместо "да си бършем сопола", можем "да си избършем носа".

# 11 142
  • София
У човека всичко трябва да бъде красиво! Wink

То е ясно, че ще кажем са детето да си избърше носа. Обаче сополът си е сопол.  Мен няма да ме подразни, ако някой каже "детето е сополиво", обаче дозата дразнене ще е двойна, ако чуа "леко сме хремавички", а виждам как от носа на детето надниква зелен градински сопол.

# 11 143
  • София
Влезна, излезна и друг подобни ми се струват шопски патент, но може и да бъркам. Чуя ли го - мнението ми за човека автоматично пада, ако ще да има 5 доктората.
Писала съм - колежка казва "бронхопЛевмония". Иска ми се да видя дали го пише така.
Различни видове реч за различни случаи и мярка кое кога да ползваш - това е разковничето.
Скрит текст:
ММ разказваше как за поемно лице викнали някакъв тракторист и дознателката го застреляла с "Положете тук своя подпис". ММ казва - човекът се сепна и се дръпна, аз му преведох "Подпиши се тук" и той "Ааа, добре".

Последна редакция: вт, 26 ное 2019, 10:59 от Cuckoo

# 11 144
  • Пловдив
Навремето, може да съм писала, една колежка казваше "адреза". Пишеше го правилно и когато веднъж беше станала дума, беше казала, че така е свикнала и даже не се замисля как го произнася.

Общи условия

Активация на акаунт