Фраза, която мразя

• 1 219 680
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 11 205
  • Пловдив
"Хрантутя" и аз не го харесвам. Мъжът ми и един негов приятел го използват дори в новия преносен смисъл на "храня" (обиждам и пр.), в който смисъл още повече не го харесвам. Не че много харесвам и "храня" в този смисъл, нещо се поизтърка според мен.

# 11 206
Като каза хрантутя се сетих, че ми е много неприятна думата "храненик" използвана като синоним на "осиновен".
Вярно, че може да я чуеш рядко и обикновено от по възрастни хора, но предпочитам изобщо да не я чувам, силно неприятна ми е и като звучене и като смисъл.

# 11 207
  • София
Май не сме далеч от "двуплюсдобър", с тези всички нехаресвания. А всяка дума е богатство и има нюанс

Впрочем, струва ми се, че храненик е дете, за което се знае, че не родно, мисля, че обикновено е по-голямо и помни родителите си.

Ето нещо поне за мен абсолютно безсмислено, натруфен и префърцунен слоган, но с правилните думи:

"болгари - хармония с твоята естествена здравословна природа"
https://www.bolgari.bg/index.html

# 11 208
Аз знам какво означава храненик. Просто споделих, че думата не ми е приятна. Все пак мисля, че съм в правилната тема и имам своето лично право да не харесвам нещо, в случая дума. Не съм придирчива, но ето тази дума не ми харесва и не бих я използвала, по ред причини, но основно заради посланието, което аз виждам в нея и не намирам за правилно.

# 11 209
  • София
Ето нещо поне за мен абсолютно безсмислено, натруфен и префърцунен слоган, но с правилните думи:

"болгари - хармония с твоята естествена здравословна природа"
https://www.bolgari.bg/index.html

"Естествена природа" ми звучи като "фундаментална основа" (стар вестникарски лаф, наред с "колебая се, категоричен беше той") Simple Smile

# 11 210
Най-неприятна дума за мен е "парясница". Ако някоя по-млада от вас не знае, това е разведена, по-скоро изоставена жена.

# 11 211
  • Пловдив
Най-неприятна дума за мен е "парясница". Ако някоя по-млада от вас не знае, това е разведена, по-скоро изоставена жена.

Това и „прекрасната дума - яловица/ялова“ , дума само в женски род. За незапознатите значи жена, която
няма деца.

# 11 212
  • DE
Също толкова гнусна е ялова, за жена Sick

# 11 213
Също толкова гнусна е ялова, за жена Sick
Това ми е топ в класацията гнусни думи. Дано никога, никой не я употреби пред мен, щото ще го направя на нищо.

# 11 214
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
миналата година водиха децата в някаква еко-био-мио...ферма.
там им показали как се прави "ялова баница".
обясних на детето какво значи думата и той не я повтори.
още ми е криво от това, че някой може така лежерно да изпляска нещо такова пред деца.

# 11 215
В последните няколко седмици  необичайно често срещам думата "пазаря", употребена вместо "пазарувам". Звучи ми противно, особено, когато става дума за "пазарене" в Кауфланд, да речем. Представям си напрегнат пазарлък за цената на бучка сирене, защото значението на думата е точно такова.

# 11 216
Сериозно ли, сега го чуваш за първи път? Че то 70% от темата са посветени на пазаря и пазарувам Grinning

# 11 217
Пиперките и пазаренето са Варненски патент. Simple Smile
А в Пловдив съм чувала и "пазарявам".

# 11 218
И в Сливен са пиперки.

# 11 219
  • София

Това и „прекрасната дума - яловица/ялова“ , дума само в женски род. За незапознатите значи жена, която
няма деца.
Не само жена, а всяко женско животно.
В преносен смисъл - безрезултатен, не водещ до нищо градивно - "ялов опит".

Общи условия

Активация на акаунт