Фраза, която мразя

• 1 219 889
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 11 550
  • Countryside
Друго, което подсказва за произход, е фамилното име – например ако завършва на -ов, значи е от Северна България, ако завършва на -ев – Южна.
Вълов – Вълев
Динов – Динев
Колов – Колев
и т.н.

Интересно, не го знаех. А -ски откъде идва тогава?

# 11 551
Дразни ме " рециклирам храна".
Откъде и как навлезе, но все по- често го срещам.

# 11 552
Това пък какво значи?

# 11 553
Примерно- имаш останало печено пиле от вчера, и да не ядете днес същото, го правиш на друга манджа- на фрикасе, да речем- рециклираш.

# 11 554
За пръв път чувам.

# 11 555
Няма цикъл тук. Да рециклираш пиле би следвало да означава да го върнеш пак в яйце. Разбирам, че е опит да звучиш интересно и актуално, но и на мен ми е по-скоро тъпо.

# 11 556
Друго, което подсказва за произход, е фамилното име – например ако завършва на -ов, значи е от Северна България, ако завършва на -ев – Южна.
Вълов – Вълев
Динов – Динев
Колов – Колев
и т.н.

Това къде се ползва Въло и къде Въльо е отделен въпрос

Ами не е отделен въпрос, защото точно за това става дума. Има имена, които са специфични за даден регион и това се отразява и на фамилиите.

# 11 557
Освен това от име, завършващо на - и, няма как да се получи фамилия на - ов. Евгени, Методи, Харалампи, Георги...
Но това вече го обсъждахме. И обратния пример мога да дам. Не мисля, че е вярно твърдението за - ев или - ов.

# 11 558
  • ...живея на последния етаж...
Дайте примери, ако обичате, за традиционните Иванов, Петров, Петков, как са в Южна България. Че аз съм от Северна .

# 11 559
Пак така.
Тук коментираме нетрадиционни.

# 11 560
  • ту тук, ту там
И аз съм от Северна - ни Въло, Дело и подобни съм срещала като лични имена, ни фамилии от вида Делов, Вълов, Колов.

Всъщност имаше твърдение, че Североизточна България не се води Северна. Тогава не съм от Северна.
Не знам, обърках се откъде съм май! 🤷♀

# 11 561
Татко е от Ловешко, там има Въло, Пело.

# 11 562
В тази връзка, мен ме дразни тази фраза, готов/а съм от едикоя си година. Wink

Тази фраза я чувам за първи път. Какво трябва да значи, сериозно питам?

# 11 563
Значи, че си готов, направен, от годината на раждането ти.
Опит за оригиналничене. Wink

# 11 564
  • ...живея на последния етаж...
Пак така.
Тук коментираме нетрадиционни.

А кое му е нетрадиционното на Колев?
И във връзка с темата - когато имаше пожар в Пирогов, една млада журналистка даваха по някоя от телевизиите. Та тя сто пъти попита пожарникарите как са "погасили " пожара. И хората я гледаха, слушаха, и започнаха да погасяват и те.

Общи условия

Активация на акаунт