Фраза, която мразя

• 1 219 643
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 12 255
  • Велико Търново
Както се оказва, зависи и кой кога е учил. Някои помнят, че са учили правилно да е едно, други - друго. Какво да се прави - академиците ни не седят със скръстени ръце, все променят нещо. Да се чуди човек да си вярва ли, да не си ли... 
Има промени, които въпреки че ме дразнеха, ги приех (то къде ли да ходя?), но с някои все още не мога да свикна и не се знае дали въобще ще свикна...

# 12 256
Наскоро попаднах на поздрави по случай прохождането на бебе - "Честити крачета" (във ФБ, на живо не съм чувала такова нещо). Много неприятно ми звучи.

# 12 257
  • Велико Търново
Мммда... много гадно звучи. Сякаш досега не е имало крачета детенцето. Imp

# 12 258
Честито ходещи крачета съм чувала, наживо. Simple Smile

# 12 259
  • В градината...
Ох, и нас така ни поздравяваха - ама ти имаш вече краченца! (Към детето). Ужас.

# 12 260
  • ту тук, ту там
Даже се казва, че си е купило крачета. Купи ли си крачета, тоест проходи ли?  Дори сме го обсъждали май в темата.
Мен не ме дразни сякаш, народен фолклор.
Като “да те наакат кокошките” 😂

# 12 261
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сигурно внезапно им порастват на около годинка.

сега се сещам какво ме дразнеше навремето.
поздрав за първия или втория рожден ден на детето - "хайде честито, пък скоро да ти купят братче."

# 12 262
  • В градината...
Вярно, че се купуваха крачетата.
И да, на времето и братчетата!

# 12 263
"Плащам си като поп"
"Обръщам се на 360 градуса"
Тези ме дразнят, защото често се употребяват от хора, които не им знаят смисъла.

# 12 264
„Плащам си като поп“ и аз съм го чувала. Интересно, откъде ли произхожда?

# 12 265
  • Майничка
Не е ли "като на поп"?
Идеята е, че има едни плащания, дето няма как да ги подминеш - кръщене, венчавка, опело.
Израза за 360° не съм го чувала, но ако е използван съзнателно, става "Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия.".

# 12 266
  • ту тук, ту там
Това намерих аз:

“Бедните хора са гледали как попът вади кесията и с охота плаща нещо, което си купува или поръчва и което те никога не биха могли да си позволят, и така естествено се родил изразът.”

Това е пост от затворена група във фейсбук и не мога да дам линк.

# 12 267
Не знам. Едно време учихме, че изразът означава "не плащам нищо", тоест платих си като поп = отървах се, без да плащам.
Сега изразът означава "Плащам, но само защото наистина нямам друг избор" и има елемент на сериозна принуда. Ако се замисля, в този смисъл и данъците си плащам като поп, но въпреки това изразът ме дразни.

# 12 268
  • В градината...
Аз го тълкувам така - ща не ща, плащам. Макар и с нежелание. Попът като символ на пинтилък и скъперничество.

# 12 269
  • София
Да, май точно в този контекст се използва - плащаш си, колкото и да не ти се иска. Мисля, че идва оттам, че поповете едно време все са гледали да минат тънко и да не плащат.

Общи условия

Активация на акаунт