Фраза, която мразя

• 1 219 637
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 270
  • Испания
Плащам като поп

Плащам непременно, безусловно, понеже няма друг начин.

https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%89%D … D0%BF%D0%BE%D0%BF

Цитат
Беше нещо свързано с данъците, налагани върху християните в османската империя. За да има право свещеникът да служи, трябва да си плаща на властите, допълнителен данък, освен всички други. Нещо такова беше. През цялото ми следване, само веднъж един преподавател ни го разказа и толкоз ми е останало в главата.

Цитат
Когато попривършило Априлското въстание, османлиите искали да опожарят Копривщица. Понеже това бил един богат и доста красив град, хората решили да се откупят със злато. Хората събрали кой каквото имал. Попът обаче не искал да дава църковното злато, но му се наложило под натиска на съгражданите да го даде. Не искал, но му се наложило да плати. Оттам и израза "да си платиш като поп" - не ти се иска, но си плащаш всичко до стотинка, защото нямаш друг избор.

Цитат
Според мой приятел, историк, не етимолог - най-вероятно изразът е възникнал през Възраждането. Тогава е имало два основни вида народни "изедници" - османските бирници, които събират държавния десятък и гръцките свещеници, които събират такси за всякакви религиозни ритуали (вкл. кръщенета, опела и пр.). Докато за първите е имало някакъв по-скоро фолклорен начин ("андрешковски") да се финтират, то при дядо поп не е имало лабаво - или плащаш или не можеш да погребеш починалия си близък (примерно).

Та според него, първоначалния израз е бил "Плащаш като НА поп". Но с времето "на"-то е отпаднало, смисълът се е загубил и дори обърнал на 180 градуса.

https://hardwarebg.com/forum/showthread.php/287937-%d0%9a%d0%b0% … %d0%be%d0%bf-quot

# 12 271
"Плащам си като поп"
"Обръщам се на 360 градуса"
Тези ме дразнят, защото често се употребяват от хора, които не им знаят смисъла.

Градусите много често се употребяват смехотворно. Ако някой си е променил мнението, казваме, че се е обърнал на 180, но някои казват без да мислят /или без да имат понятие/, на 360 град.

# 12 272
  • Испания

Градусите много често се употребяват смехотворно. Ако някой си е променил мнението, казваме, че се е обърнал на 180, но някои казват без да мислят /или без да имат понятие/, на 360 град.

Имам впечатление, че по-скоро се случва второто. Казват 360 градуса, без да мислят, че всъщност това означава, че изобщо никой/нищо не се е променил/променило.

# 12 273
Това и казах по-горе.

# 12 274
Ентусиазираните призиви на влогърите от България и чужбина Hit that 'like' button/ Ударете по един лайк!, особено пък преди даже да са представили съдържанието си.
В 99% от случаите ме провокират успешно да им изляза от канала и да не се върна повече.

# 12 275
  • София
Относно чукането. Тази дума, в този  вулгарен смисъл, започна да се употребява някъде  след 1980 - 90 година. Аз съм от по-старото поколение и до тогава си употребявах израза"Да те чукна", в смисъл да те уязвя, подиграя.
Също като "прекарвам". Струва ми се, че след демокрацията дойде нейният неприличен подтекст, може би по аналогия със сръбския. Родителите ми , които са над 80, си казват "Приятно прекарване", така са свикнали.

# 12 276
И аз казвам "приятно прекарване" , едва ли някой тооолква ще се уплаши, че му пожелавам да се прекара. tooth
А съм малко под 80 години.  Simple Smile

# 12 277
  • София
На мен са ми правили бележки какво съм пожелавала... А след време и аз свикнах да заменям прекарвам с изкарвам

# 12 278
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Wink както казва един колега
Скрит текст:
когато изкарваш се предполага, че преди това вкарваш...
няма полезен ход Trollface

# 12 279
Аз се прекарвам редовно.
Мисля, че това е правилното.
Пък кой каквото иска да си мисли.

# 12 280
  • Пловдив
Прав е колегата ти.

# 12 281
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
на мен пък "изкарването" ми звучи малко като "изкарай, Гано, говеда".

# 12 282
  • sofia
Хаха, то затова съм чувала "хайде, приятно" или "айде, и весело"... без да уточняват изкарване ли е, прекарване ли е Grinning

# 12 283
"Приятно!" и аз съм чувала. Странно ми звучи. Не ме дразни, но е някак недовършено.

# 12 284
На мен са ми правили бележки какво съм пожелавала... А след време и аз свикнах да заменям прекарвам с изкарвам

И защо?!? Прекарвам си времето, ваканцията, почивката - съвсем нормални, традиционни изрази. Това с изопачения, нецензурен смисъл на прекарването е измишльотина на съвремието. Smirk

Общи условия

Активация на акаунт