Фраза, която мразя

• 1 219 175
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 750
  • Майничка
Мдам, моя грешка, подведох се по залога. Не е "кой", "какво" е, ама пак е подлог. Като го обърнах в мн.ч., всичко си дойде на мястото.

# 12 751
Само, че той не се определя сам, а някой друг го определя.
Страдателен залог. И не е подлог.

Не може да е подлог и да отговаря на "какво"?
Подлогът отговаря на въпроса "кой" извършва действието?
И това не е редът.

# 12 752
  • Пловдив
Редът не извършва физическото действие в реалността, но "извършва" граматическото и си е подлог, та дрънка (мразите ли го този израз?).

Аз ям пицата. - Пицата бива ядена от мен. Все аз я ям физически, но подлозите са различни.
Децата ядат бонбони. - Бонбоните се ядат от деца.

И за въпроса "какво?" не е така. В изречение от типа "какво оцветява листата в зелено?" кое е подлогът?

# 12 753
  • Майничка
Редът не извършва, но търпи действието. Глаголът се съгласува по лице и число с подлога. Заменяш "ред" с "правила" и работата заспива.

Магдена, хлорофилът? Той е в активна позиция.
Обаче задай въпрос към "Тук се мъти една интрига."

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 15:31 от gargamela

# 12 754
Тъй като стана дума за фразата "Колкото повече, толкова повече", се сетих, че и мен ме дразни. Но не заради книгата, тъй като нямам нищо против нея, а заради това, че се представя като цитат от Мечо Пух. Защото, доколкото си спомням, е казал "Колкото повече вали сняг, толкова повече продължава да вали сняг". А май и други подобни. Но не и само "Колкото повече, толкова повече".

# 12 755
За фраза не се сещам, но мигновено полудявам когато някой ми каже "Споко..." 

# 12 756
имам една приятелка, дето все повтаря "ама моля ти се!" като израз на възмущение или неодобрение или когато просто няма какво друго да каже. Ако не й хрумне друго, го повтаря наколко пъти.

# 12 757
  • Пловдив
Магдена, хлорофилът? Той е в активна позиция.
Обаче задай въпрос към "Тук се мъти една интрига."
Именно, хлорофилът е подлог. И не е много активен в реалността (не граматически), стои си и зеленее. Wink
Примерът ми беше за илюстрация, че по въпроса "какво" не можеш да разбереш дали думата е допълнение, или подлог - може да се зададе и за двете. Думата "какво" не се изменя по (остатъци от) падежи, за разлика от кой-кого и той-него.
За втората част не те разбрах. "Какво се мъти тук?" си е възможен въпрос, а интригата е подлог, нищо, че физически нея я мътят.

# 12 758
Ошарих децата в смисъл на децата са ми момче и момиче.

# 12 759
  • В градината...
На мен пък точно това, последното, много ми харесва. Почти не се ползва, може би от по-възрастните, но ми е от онези изрази, които ми дават уют и които няма как да преведа на английски. Защото са автентични.

# 12 760
Момичета, моля за малко помощ, че имаме спор.
Правилното е
    Заповед
Относно редЪТ за изпълнение....
А не реда
С пълен член е нали?
С кратък член е.

# 12 761
BCD, вече е изяснено, на две страници.
Нужно ли беше?
Не четете ли преди да публикувате?

# 12 762
Заповедта вече влезе в действие.
Сърдечно благодаря на всички.

Брутално е това, човече! Няма такъв израз за похвала. (Зелено човече)

# 12 763
  • Велико Търново
BCD, вече е изяснено, на две страници.
Нужно ли беше?
Не четете ли преди да публикувате?
Не е фраза, нито дума, но е нещото, което извънредно много ме дразни, а е масова практика - влиза се в тема и се изплясква някакво мнение. Ама че подобно вече е написано и може да се намери на няколко публикации разстояние, въобще няма значение.
И много се извинявам на този, който беше написал, че мрази фразата, но няма как да я прескоча, след като се доказва ежечасно - "чукча не читатель, чукча писатель". Ами пълно е с чукчи!
Преди 10-на години аз пък си бях перифразирала една реплика на хумориста Румен Белчев, който имаше рубрика в едновремешното предаване на БНТ "Добро утро" и много често казваше "Малко се пие тази държава". Та... моята перифраза беше "Малко се чете в тая държава!". Използвах я много често преди 10-на години. Не че не съм имала повод за това, но скоро не ми се беше случвало. Тук обаче за сетен път се убеждавам, че за тези 10 години нищо във форумната култура не се е променило, че даже май и към влошаване върви, за жалост.

# 12 764
  • Пловдив
Съгласна съм, че е досадно, но е ясно, че не винаги има време да се чете всичко, и го казвам без всякаква ирония. Е, ама да не се пише ли тогава? Темата ще остане без мнения. Wink

-----

Много, ама много ме дразни думата "цигле" - циганче.

Общи условия

Активация на акаунт