Фраза, която мразя

• 1 218 994
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 110
  • SF
И аз не знам как го изтълкувах. 

Когато се появяват нови професии или се развиват съществуващи професии, са ни нужни и нови думи, с които да ги представяме.
Ако едно време шаманите са вадили зъбите, все някога се е появила и думата зъболекар, както и акушер, невролог, диетолог.

Аз също не казвам, че отивам на дентален специалист. Ползвам думата зъболекар. Но не омаловажавам със "зъбар". Ако го смятам за зъбар, няма да стъпя при него. Разликата е като между "журналист" и "драскач", "хардуерен специалист" и "жичкаджия".
Няма за трети път да обяснявам каква е разликата. Приемете, че е в мелодиката на думата. Ако "зъбар" ми звучеше красиво и вносно, щях зъбар да ползвам.

Моята професия преди 20 години не е съществувала. Не е имало дума за нея. Практикували са се някакви предходни дейности, но съвсем не са били същото, нито са се ползвали средствата, с които се изпълнява днес.  Не знам как ще бъде в следващите 20 години, развива се бързо и няма да си задържи дълго нивото и способите от наши дни. Вероятно към двете думи, които я описват и не са български, ще се лепне още някоя, за да се включи и новото й превъплъщение. Вероятно някои традиционалисти ще се дразнят. За тези, които упражняват тази професия, ще бъде важно да се знае, че не са прости "......" като от едно време (което е времето днес).

# 13 111
Покрай заглавието на една тема се сетих за особено дразнещ пример: комшия. Някои хора го казват като селски израз, но доста млади го смятат за по-екзотичен начин да кажеш "съсед". Т.е. употребяват го умишлено за да се направят на интересни, а то си е просто съсед на турски.

# 13 112
  • SF
И още по-противното: комшо.

# 13 113
По моя край никой не се смята за интересен, употребявайки "комшия", защото това е популярната дума. Тук, в темата разбрах, че някой се дразни от използването ѝ.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 17:16 от pip4i

# 13 114
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
из цяла бивша Югославия ни посрещаха с "комшу", във Виена се разпознахме като "комшии" с момиче от Черна Гора.
има си място и за съсед, и за комшия.
аз го използвам повече като закачка и не знаех, че дразни някого.

# 13 115
И аз от тук научих, но ще си го ползвам, не оригиналнича, част от речника ми е.
Не живея в турски район;)

# 13 116
Съсед на руски е сосед. Дали не е дошло при нас от руския? (не знам, мързи да проверявам, пък и не знам къде)
Използвам и двете думи, като си знам, че турцизмите дразнят повече. Във формална реч съсед е първи избор, разбира се.

# 13 117
  • В градината...
Вече обсъждахме турцизмите. И кой как си ги чувства.
Аз умишлено ги използвам, колоритни са ми. И да, с турците намирам много общо като вкарам някой турцизъм в разговора. Но не е само това.

# 13 118
  • София
Комшията го употребявам, дори повече харесвам тази дума от думата съсед, когато е съвсем разговорно, има привкус на нещо по-близко като отношение, отколкото в съсед. Съсед ми е много официално, със съседите няма да разменим повече от две думи за добър ден, но с комшията може и да се пошегуваме, да си направим взаимни услуги.

# 13 119
  • София
"Уста проклинат цяла вселена"
Как ли не се е съобразил Ботев с нечии предпочитания! Тюх!  Confounded

# 13 120
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ботев си е Ботев, ама когато някоя форумна кака го изпляска ни в клин ни в ръкав, дразни.
Simple Smile

# 13 121
  • София
Ботев си е Ботев, ама когато някоя форумна кака го изпляска ни в клин ни в ръкав, дразни.
Simple Smile
Значи израз запазена марка. Не е лъжица за всяка уста. Ясно. Laughing

# 13 122
Simple Smile

Понеже аз съм форумната кака, да кажа че съм го "изпляскала" и в клин и в ръкав, защото беше в отговор на коментар на словосъчетания от рода на "отворени врата" и т. н.
И хайде да се оборваме с факти, а не с грубост.Проявата на добро възпитание не е признак на слабост.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 20:23 от W

# 13 123
  • SF
Ракията си я пием с комши, а съседите са просто хора, които живеят наоколо. Може да не се познаваме с тях, може да се дразним, може само сухо да се поздравяваме.

# 13 124
Комшията го употребявам, дори повече харесвам тази дума от думата съсед, когато е съвсем разговорно, има привкус на нещо по-близко като отношение, отколкото в съсед. Съсед ми е много официално, със съседите няма да разменим повече от две думи за добър ден, но с комшията може и да се пошегуваме, да си направим взаимни услуги.
Е да де, това по-близко, онова по-официално. Нещо като бонус и премия - едно и също значат, но бонус е някак... по-уважително и престижно.

Общи условия

Активация на акаунт