Фраза, която мразя

• 1 218 997
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 095
Пак, че не е казал були. Joy
Благодаря за разяснението за зъболекар и производни.

# 13 096
баба ми, лека ѝ пръст беше на 80 и с умиление говореше за "даскал Цветко", който и преподавал от първо до четвърто отделение.
за мен лично "даскал" стои много по-високо от някои днешни учители и преподаватели.
лично мнение е и не го налагам, само споменавам, че даскал, не е задължително обидно.
а и бербер не е фризьор Wink
"Даскал" ми звучи достолепно, усещам доза респект (дано да не ви дразни думата Satisfied ).
Бербер изобщо не знам дали се използва. Бръснар също не е фризьор.
Не разбирам как новите технологии биха превърнали зъболекаря/стоматолога в дентален лекар или лекар по дентална медицина.

# 13 097
  • В градината...
Pip4i, тези думи в нищо няма да ги превърнат, но продават точно на тези, които имат много пари.

# 13 098
А може и така да се водят в дипломата.
След като завършват Дентална медицина.

# 13 099
  • SF
Формалното наименование е лекар по дентална медицина. Използват професионална терминология тези с денталните клиники. Разговорното е зъболекар, зъбар и т.н.
Ортодонт означава специалист в конкретна област на зъболечението. Не се използва зъболекар със специалност еди каква си, а направо специалността, както при лекарите. Не казваш отивам на преглед при лекар ортопед, използва се отивам при ортопед. Същото и с ортодонта.

Аз пък никъде не твърдя, че ортодонт и зъболекар са синоними.

И тук не обсъждаме професии и кадърни-некадърни, а думи и изрази, които не ни допадат.
Повече ми харесва на зъболекар да се казва стоматолог и въобще не ми харесва, даже много ме дразни, да се ползва думата "зъбар". Смятам, че много добре обясних защо професиите си променят названията, но от цялото нещо разбрахте, че не знам какво е ортодонт.

# 13 100
  • София
Цитат
Всичко е просто фаца.

Мен пък този израз много ме дразни.

# 13 101
  • SF
Лице.
Това е гръцки израз.
В Бургас на готините им казват "Лице".

# 13 102
  • София
Аз знам какво е, просто ме дразни.

# 13 103
  • SF
Показах, че и аз знам какво е. Тук, където живея не се използва и не ме дразни.

# 13 104
Не зная има ли причина да се налагат нови думи и понятия. Но никога не бих казала, а мисля че и никой друг:"Имам час при денталния ми медик".

# 13 105
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
"фаца" не е и на влашки?

# 13 106
Цитат
Всичко е просто фаца.

Мен пък този израз много ме дразни.

И мен. И също мислех, че е от Видинско. От там съм чувала "паца", за мъжки полов орган. Simple Smile

Есми, не знам как изтълкува, че някой те е заподозрял, че не знаеш какво е ортодонт? Hug

# 13 107
  • София
Не е фраза, но съкращенията във форума - БПЦ, ИП, БНД и още много. Да се чуди човек за какво се говори.

# 13 108
  • София
Това са форумски абревиатури и си ги знаем. Да добавя и ССФ Wink

# 13 109
  • Испания
И ММ.

Да, досадни са тези съкращения. Точно толкова, колкото 4 и 6, когато започнаха да ги използват като "ч" и "ш".

Общи условия

Активация на акаунт