Фраза, която мразя

• 1 219 002
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 080
"Аз съм малко пълничка/пълничък" от хора, които категорично са с наднормено тегло и даже опасно затлъстели.

Или едричка/едричък.

Сега май се водят у нас дентални лекари.

Да, той така се води и факултета - по Дентална медицина.
Моите зъболекари имат Дентална клиника. Simple Smile

Аз си казвам зъболекар. И много ме дразни "зъбар".

# 13 081
Май нямам в обкръжението си хора, които казват отивам или трябва да ходя на стоматолог, вместо при/на зъболекар.
Зъбар и мен ме дразни, но май само тук съм го срещала. Не съм го чувала от никого.

# 13 082
Много ме дразни употребата на думата "шанс" в негативни ситуации.
Цв.Ризова каза, че в парковете имало "шанс" децата да се заразят от металните повърхности на уредите по площадките.
Не може да има шанс за нещо лошо, има опастност/риск/ или поне неутралното - вероятност.

# 13 083
  • ту тук, ту там
Цв.Ризова каза, че в парковете имало "шанс" децата да се заразят от металните повърхности на уредите по площадките.
Не може да има шанс за нещо лошо, има опастност/риск/ или поне неутралното - вероятност.

Ау, да!
Аз поне 2 пъти съм писала за тоя “шанс” в темата през годините. Спомням си едно предаване на Милен Цветков - “какъв е шансът ебола да достигне България”! 😖

# 13 084
  • София
А зъболекар, дентист, ортодонт и стоматолог едно и също ли е?
и зъбар 😂

# 13 085
  • Германия

Ау, да!
Аз поне 2 пъти съм писала за тоя “шанс” в темата през годините. Спомням си едно предаване на Милен Цветков - “какъв е шансът ебола да достигне България”! 😖

И мен ме дразни това. Както и "виновник", но за нещо положително. "Той е виновникът за незабравимия концерт." Ако не знаеш за какво става дума, ще решиш, че е станала някаква трагедия и за това концертът е бил незабравим.

# 13 086
  • SF
Да, той така се води и факултета - по Дентална медицина.
Моите зъболекари имат Дентална клиника. Simple Smile

Аз си казвам зъболекар. И много ме дразни "зъбар".

Е, да, точно това исках да кажа и ще те цитирам, Дева.

Дразни ви, когато на прост главен готвач, му се казва шеф, на прост фризьор - стилист, на прост зъболекар - дентален специалист. А мене ме дразни точно обратното -  да се казва на фризьора бръснар или бербер, на преподавателя даскал, на ортодонт или стоматолог - зъбар, на музиканта духач или свирач, на певицата с глас певачка, на шеф - готвач, освен ако хората, които упражняват тези професии не са се компроментирали.
Бях малка, когато майка ми ми обясни толкова добре какво означава думата "шеф" (де ла кюизин) и тогава разбрах, че това е нещо като титла - както има професор, академик, прима в оркестър. Всеки готвач може да се нарича шеф, но на шега.

А  болестите и проблемите в устната кухина и със зъбите се развиват. Техниките и технологите в областта на медицината - също. Няма да кажа "едно време", защото е било в нашето дестство, но много зъболекари основно са се ограничавали в това да вадят болни зъби, да правят плобми и да лекуват пулпити. Не че са били некадърни, но до там е стигало развитието на стоматологията. Иначе те са си били в крак с времето.

Скрит текст:
В София имаше специализирана ортодонтска клиника, някъде около улица "Иван Вазов" по спомени, в която водеха децата (само в детска възраст), за да им правят шини. Ставаха бавно, чакаха се много (около месец или 3), за да бъдат изработени. Но това не се правеше по кабинетите, а само там.
Даже съм чувала, че разграничават зъболекарите от лекарите изобщо. Дори за лекарско чедо е било обида да стане прост зъболекар - издънва фамилията.

Сега повечето зъболекарски кабинети изобщо не приличат на прости зъболекарски кабинети със стол и машинки за пилене на зъби, кутийка с борчета и легенче за плюене.
Превърнали са се в модерни дентални центрове, които напомнят интериор на космически кораб от фантастичните филми - монитори, видеозони, рентгенови апарати за снимки на момента...
Зъболекарите съвсем не са чичковците с белите престилки и клещите, които се подават от джобчето. Развили са се до дентални специалисти, които трябва да умеят всичко - от ултразвук за избелване на зъбите,  бондинг, 3Д моделиране.
Дъщерята на моя приятелка счупи преден зъб и й го направиха на 3Д принтер - изобщо не личи. Това зъбар ли го е направил?

Кулинарията също се е развила, и то много се е развила. Главен готвач в детска столова си е главен готвач, но шеф във фюжън ресторант значително го превъзхожда, нищо, че първият може да направи по-вкусна зелева супичка от втория.
Когато хората надграждат и развиват професиите си, защо езикът да не го отразява и да стои неадекватен на новостите.
Няма как да наричаме Нелка тортаджийка, за да не "цапаме" езика  с вносни думи и да се придържаме към добрите стари термини, които не достигат, за да илюстрират новите постижения, новите технологии, които пораждат новите ни изисквания.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 23:56 от Esmee

# 13 087
Не виждам как смяната на зъболекар с точно това значеща та дума дентален медик отразява развитието на новите технологии.

# 13 088
Формалното наименование е лекар по дентална медицина. Използват професионална терминология тези с денталните клиники. Разговорното е зъболекар, зъбар и т.н.
Ортодонт означава специалист в конкретна област на зъболечението. Не се използва зъболекар със специалност еди каква си, а направо специалността, както при лекарите. Не казваш отивам на преглед при лекар ортопед, използва се отивам при ортопед. Същото и с ортодонта.

# 13 089
Да, така е.
Но ортодонт не е синоним на зъболекар/стоматолог/дентист. Понеже беше такъв въпроса.
Иначе съм съгласна с Есме, поне на моите зъболекари им е извънземна клиниката, свръхмодерна.

Даскал/даскалица ме дразни мен.

# 13 090
  • Norge
Есме, много хубаво мнение.  Flowers TulipFlowers Tulip

# 13 091

Deva, "опасност" се пише без "т" по средата. Пиша го с най-добри чувства. Simple Smile А "шансът" е изместил почти напълно вече думата "опасност", наистина. Много често го чувам да се употребява неправилно.

# 13 092
  • В градината...
Това, че някой има техника и работи по нови технологии, съвсем не означава, че е заслужил много повече да се нарича с по-фини имена. Много млади специалисти в различни области имат пари, влагат, лъскави са им офисите, кабинетите, но умения няма. Всичко е просто фаца. Не изключвам и противна възможност, но ми се струва, че е повече изключение.
Скъпата техника оправдава високите цени. Но не винаги качеството. Пиша най-общо.

# 13 093
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
баба ми, лека ѝ пръст беше на 80 и с умиление говореше за "даскал Цветко", който и преподавал от първо до четвърто отделение.
за мен лично "даскал" стои много по-високо от някои днешни учители и преподаватели.
лично мнение е и не го налагам, само споменавам, че даскал, не е задължително обидно.
а и бербер не е фризьор Wink

# 13 094
Спринг, благодаря за забележката. Да, така е правилно. Също и за пораснал, а не порасТнал. За второто дъщеря ми ми направи забележка, за коментар на една нейна снимка. Simple Smile

Одеве във ФБ имаше един статус, не претендирам да е вярно, но ББ се обърнал към шивачки със "Здравейте, булки!"
Много ми е противно това обръщение към зрели жени - булки.

Общи условия

Активация на акаунт