Фраза, която мразя

• 1 218 970
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 13 170
  • Down south
"Тя ми е красива/грозна"
Close

# 13 171
  • SF
Дразни ме "Става на въпрос", "Имам на предвид" или "Взимам в напредвид", "5 месеца подред", "Едисикоя-си" или "Едисикой-си"...

Гоненка, лъженка, чуденка, катеренка, скачанка... ми звучат като измислени думи, подходящи за имена на детски игри или игри на карти за деца.

# 13 172
Мен "тея" вместо тези ме побърква.

# 13 173
Мен "тея" вместо тези ме побърква.

А "тей", вместо "тъй"? Simple Smile

# 13 174
Дева, не съм го чувала.

# 13 175
Тук съм го срещала, Вася.

# 13 176
  • Велико Търново
О, има "тей", има. Аз особено много го наблюдавам при млади хора.

# 13 177
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
"така е в нашата мила родина" и ти става ясно, че хич не ѝ е мила.

# 13 178
  • пак там
Ами нормално - тези младите, които пишат "тей" вместо "тъй" са същите, които пишат "лекър" и "обия".

# 13 179
Дразни ме "леко полеко" (както и да е написано) вместо "лека-полека". Много често го срещам.
Уф, и мен. Не знам откъде се появи това, но ми прилича на "приятно изкарване", "имах си аз" (вместо "има си хас"), "от няма и къде" ("от немай-къде" е правилното) и прочие разпространили се нови прочити на стари изрази.

"Стига сравнявали" обаче според мен май е регионално. В Ботевград се срещаше, сигурно и другаде в онзи регион.
И аз не знам откъде се появи "леко полеко", но съм го чувала и по телевизията, например Милен Цветков го използваше.
Според Владко Мурдаров "Приятно изкарване" се е появило заради наложилото се значение на "прекарвам" като "измамвам" (нещо, което и тук сме обсъждали). Според него и "Приятно изкарване", и "Приятно прекарване" са правилни.
Скрит текст:
Мисля, че беше писал и за "Стига правили", че е пак някаква мода, сега ще погледна. Има няколко книжки с езикови бележки, където разглежда доста проблеми, които дискутираме тук. Малко по-късно ще ги напиша.
Имам позната, която казва "Имах си хас". Simple Smile

# 13 180
  • В градината...
Аз използвам Има си хас, както и всички наоколо.
Ето обяснение
https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/ima-si-has-da-ne-znaesh/

# 13 181
Ау, посетихте ме за "имеет си хас", което беше модно по едно време, а за мен беше много дразнещо. И "присетих", което все ми се струва неправилно, макар да пише друго в речника.

# 13 182
  • ту тук, ту там
Много ме дразни как Ани Салич членува утвърдени наименования - ЦентралнаТА гара, ГражданскаТА защита, СтудентскиЯТ град...

# 13 183
  • Испания
Много ме дразни как Ани Салич членува утвърдени наименования - ЦентралнаТА гара, ГражданскаТА защита, СтудентскиЯТ град...

Но така трябва и да бъде. Централната гара е една и затова трябва да бъде членувана.

А аз се дразня от неправилната употреба от почти всички депутати, а и някои журналисти, които говорят за пленарна зала. Тя е една и е пленарната зала.

# 13 184
  • ту тук, ту там
Централна гара е наложило се наименование, не мисля, че така трябва да бъде. Гарата “Север” ли казват?
Той и Студентският град е един, и той ли така трябва да бъде? Защо да е различно от ЛозенецЪТ тогава?

Общи условия

Активация на акаунт