Фраза, която мразя

• 1 207 285
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 13 800
Като сте почнали на компютърна терминология.
Сещам се един колега в университета, излиза да защитава някаква задача и почва да говори.
"Гативай" това, "гативай" онова.
Умряхме от чуденка какво е.
Накрая се оказа gateway. Помолиха го да го напише на дъската - gatiwai.
Дали се беше ошашкал нещо, но как го плесна така неграмотно, нямам идея.

# 13 801
  • В градината...
Студентите на ММ могат да напишат акумулатор по поне 7 различни начина - акомулатор, акомолатор, акомолатур, аклуматор, акулматор и т.н.

# 13 802
Момичета /и момчета/, моля за малко помощ - как е правилно според вас - тестерна или тестерска кутия? От една друга, форумна тема е повлияно питането ми, защото не мисля, че масово използваното е правилното. Thinking

# 13 803
Тестерна, мисля.
Какво предполага мнозинството?

# 13 804
  • Norge
Забележка относно „онези“ времена и пресни краставици през зимата.
Парници съществуваха и тогава, и в тях се отглеждаха и домати, и краставици.
В продажба ги имаше в т. нар. „свободни магазини“. Не знам дали последните можеха да се намерят в малки градове.
-------------

Не разбирам защо чалгата бива наричана „фолк“. Misc Gun

# 13 805
Тестерна, мисля.

И според мен е така.

За чалгата също.

# 13 806
А откъде дойде това чалга? Аз знам само за турската дума "чалга", който няма нищо общо с днешните "хитове". Иначе стилът е(по-скоро беше) поп-фолк - т.е. популярен фолклор.

# 13 807
Тестерна, мисля.
Тестерска - и мен много ме дразни. Аз също мисля, че е тестерна, но не успях да намеря обоснование за мнението си.

# 13 808
Тестерна, мисля.
Тестерска - и мен много ме дразни. Аз също мисля, че е тестерна, но не успях да намеря обоснование за мнението си.

Според мен е заради това:

https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/za-katchestvenite-i-otnositel … ite-prilagatelni/

"Тестерна" е нещо, което се отнася до неодушевените предмети - тестери, "тестерска" е нещо, което принадлежи, използва се от тестери (хора).

# 13 809
Много ти благодаря, Кукумицинка! Hug

# 13 810
За мен е тестерска, но убийте ме, не знам защо. Всъщност мога и да се опитам да обясня мислите си........Парфюмният тестер е основното нещо в случая, а самата кутия, произведена за него се различава се от нормалната, обикновено е бяла или кафява, само с марката и името на парфюма.
Важното в словосъчетанието "тестерска кутия" е, че тя е различна кутия, друга, не нормалната  кутия. Тя е...тестерска кутия = кутия за тестери.

А тестерна кутия ми звучи като тестова кутия.

Редактирам се, четох статията и след като тестерна не може да се степенува, (не можем да кажем най-тестерна кутия) значи тестерска е правилно?

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 20:07 от ainmo

# 13 811
Тестерска кутия ми звучи като тоалетска хартия Simple Smile
Тестерска ще бъде, ако е нещо постоянно, което се използва за да се съхраняват в нея тестери по определен начин.
Тестерна ще бъде, ако е просто кашонче, в което пристигат тестерите.
Така ми звучат нюансите на мен.

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 21:58 от Елиас

# 13 812
Тестерска кутия ми звучи като тоалетска хартия Simple Smile

Именно! И на мен така... Thinking

# 13 813
  • София
Знаете ли какво съм забелязала? Обикновено това са най-най-неграмотните ни колеги. Млади са, с магистратури са, но когато пишат мейли или общуваме с тях по скайп, не им се разбира нищо.
Много точно представяне как българските юпита използват езика, Esmee! Готини и самоуверени млади хора, за добро, или за лошо.
И после излиза някой такъв да ти обЕснява колко си задръстен, как правописът е олдскуул и че всички грешки са от бързане. Имам дъщеря на тези години, но не съм виждала да пише така, а аз нямам скрупули да я поправя

# 13 814
Дразнят ме "дадът", "изядът" и всякакви подобни глаголи, завършващи на "-ът". Станаха много модерни.

Общи условия

Активация на акаунт