Фраза, която мразя

• 1 200 297
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 14 070
Има и диалектна/или остаряла/ дума брАва. Глава добитък, обикновено овца.

# 14 071
Ох, това с бравАта вече си е гавра.

Е, тук се разминаваме. Simple Smile

# 14 072
  • Пловдив
Имам чувството, че на последните страници говорите за различно "мекане" и за това не се разбирате. Едното е говоренето на мьеко като в Източна България. Другото е грешното завършване на глаголи в мн.ч. с "ме" вместо с "м", например ще говориме, ще направиме, ще отидеме и т.н. Първото може да се възприеме като богатство на езика, но второто си е чиста проба неграмотност.
Разбираме се, и двете с Добри говорим за второто, само изводите ни не съвпадат. Wink
Неграмотност, ръйш ли, и то чиста проба - как не. Grinning
Начи мьекото било богатство, "ходиме" - бедност и неграмотност. При положение, че и двете са чисто регионални говорни особености. Е, що само едното да е богатство, дай да заклеймим като неграмотни и меко говорещите тогава!
Скрит текст:
(Да, знам, че навикът за произнасяне се контролира трудно, затова и през ум не би ми минало да го очаквам сериозно от някого, още по-малко да нарека неграмотен някой меко говорещ.)

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 11:21 от Магдена

# 14 073
  • Германия
Ok, извинявам се за евентуалното объркване, което допринесох към темата. Не съм забелязала, че мекането (в смисъла, в който го използвате тук) е регионална особеност. В кой регион мекат хората?
Още в началните класове учехме правилата за образуване на мн.ч. на глаголи и ни поправяха, ако го сгрешим. Покрай Борисов като че ли мекането стана обществено по-приемливо, но продължавам да не го възприемам като богатство на езика. (Лично мнение, не се опитвам да убедя никого.)

# 14 074
  • Пловдив
В цяла Западна България е това мекане, за което говорим. То няма как да дойде от нищото, чисто регионално е. Wink
Скрит текст:
На отделни места (Трънско?, Белоградчишко...?) даже е било някога "-мо": "одимо" и пр.
Някой писа, че и към Варна се срещало "пийми" и пр. За там нямам лични впечатления обаче, не съм чела и описания на някогашния диалект на тези места. По принцип в Източна България, или поне в по-голямата част от нея, не се мека ("пием", а не "пиеме").

# 14 075
Аз под мекане разбирам слагането на неправилно окончание -ме, вместо .
Не мекия говор в СИ.

# 14 076
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И как точно неграмотността при образуване на множествено число на глагола (а за видинско, Банкя и не единствено) е регионална особеност, а не неграмотност?
Как правилното "ходя - ходим" във видинско и Банкя се трансформира на "аз ходим - ние ходиме" и не е от неграмотност?
Донякъде бих разбрала ако го чуя от децана 5-6 годишна възраст, живели при баби и дядовци и не чули правилното произношение от никого. Очаква се, че те в един момент ще отидат на училище и там някой ще им обясни и ще ги научи. Защо и след това го чуваме?
А това как някой друг го прилепва вече обсъдихме май - за мен е от липси между ушите.

# 14 077
Магдена,
Как някой ще обясни на детето си, което още в трети клас учи, че не се казва и пише : видимЕ, четемЕ, а самия той така говори? Не мога да го сравня с меко или твърдо говорене.

# 14 078
Точно неграмотност е -ме на глаголите с -м.
За единствено число пък да не говорим.

# 14 079
Wink нали разбра, че ние осакатяваме богатството на езика и отричаме регионалните особености?

# 14 080
Една еретична мисъл. Въпросните политици и публични личности, които екат, нямат ли PR? Да им направят забележка. Една бивша министърка, настоящ посланик, дори филолог по образование, екаше.

# 14 081
  • Пловдив
Нямат, и пиарите им са неграмотни и без нищо в междуушието. Няма регионални особености - такива не съществуват! Става дума за неграмотност, и точка. Wink
А всъщност точно екането според речника на БАН от 1983 г. се е допускало в книжовната устна реч. За следващите речници не знам.
Помня го още от училище, а опосредствани интернет данни - тук, на стр. 131:
https://www.balgarskiezik.eu/p-2017/Z-ZLATEVA-full-125-146.pdf

# 14 082
нямам такива спомени за 1982, когато успешно кандидатствах в английска гимназия. Wink
благодаря за четивото, много е интересно, но на 131 страница се обсъжда -е(кане) срещу я(кане): Simple Smile
бял - бел, хляб - хлеб...
може би нашата тема е на някоя друга страница. Simple Smile

# 14 083
  • Пловдив
Да, за екането говоря горе (бело, нема). Потребителката преди мен се възмути и от него. Wink
Аз пък имам такива спомени от часовете в 5-6 клас при другарката Монева в ЕСПУ "Георги Димитров" - Пловдив, макар да не съм кандидатствала успешно в английска гимназия, но спомените и гимназията са без всякакво значение като аргумент, ако нещото го пише черно на бяло в т.нар. ПРСБКЕ (Правописен речник на съвременния български книжовен език) на БАН от 1983 г. За екането става дума този път, пак да уточня, постът е конкретно към потребителката, която спомена за депутатите и техните пиари.

П.П. Ако под екане и мекане в случая се разбира едно и също - уточнете терминологията. Wink

# 14 084
  • SF
Да е абсурдно чак... Около мен - не е точно - ме, а -ми. Говорими, пейми, пийми...

Силистра!!

Общи условия

Активация на акаунт