Фраза, която мразя

• 1 207 628
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 14 235
  • SF
Да, аз само те допълвам, но съм сигурна, че госпожиците отпаднаха на всички езици. Аз бях във Франция по това време и се учудих как рязко всички станаха Madame, а доскоро по-очарователното обръщение беше "mademoiaselle" (госпожица), към всички дами. По типичен френски ласкателен маниер, това беше като комплимент към по-възрастните непознати жени, които са видимо госпожи.
А е напълно възможно скоро и господин и госпожа да отпаднат и да се измисли някаква нова джендър френдли дума - Господани, примерно, за не е ясно дали мъж или жена кандидатства за позицията в компанията. Да, именно защото на жените им се плаща по-малко, а пък мъжете са предпочитаната работна ръка, защото не забременяват и не отстъстват от супер важни срещи, защото децата имали сополи. Кофти, че на български и някои други славянски езици имаме окончания на фамилните си имена, което е доста издайническо.

# 14 236
  • София
Всъщност аз не си спомням на живо да съм чула обръщението "госпожице" към който и да е.

# 14 237
  • София
...."mademoiaselle" (госпожица), ...

mademoiselle Simple Smile

# 14 238
Ma’am и да се свършва с тези госпожици и госпожи...Госпожица е за неомъжени, Госпожа е за омъжени и разведени. Като не знаете кое, Мадам стига...

# 14 239
Мен веднъж една позната ме представи на дъщеря си с думите: "Това е Е., тя е госпожа" Bowtie вие тук за разведени и обвързани се чудите.
Скрит текст:
"Госпожа" в случая играеше ролята на професията ми

# 14 240
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
децата масово го правят. Sad
нашият Горинич, нищо че е голям, миналата година ни представи "Господина по физическо". Sad

# 14 241
Ma’am и да се свършва с тези госпожици и госпожи...Госпожица е за неомъжени, Госпожа е за омъжени и разведени. Като не знаете кое, Мадам стига...

А как да я представим? Това е мадам Х? Аз мадам асоциирам с Мадам от определено заведение.

# 14 242

А как да я представим? Това е мадам Х? Аз мадам асоциирам с Мадам от определено заведение.
Взе ми го от устата. 😂
Съдържателка на публичен дом, това ми е асоциацията. 😉

# 14 243
Да. Реших да го напиша по-завоалирано. Blush

# 14 244
  • Пловдив
Мен веднъж една позната ме представи на дъщеря си с думите: "Това е Е., тя е госпожа" Bowtie ...
Аха, това е много яко. В градината, където е синът, също съм чувала (от майки), че психоложката и логопедката работели в някакъв период като госпожи. Понеже нямали госпожи.
Обаче ако детето е малко и не знае какво е учителка, става. Ние на нашата, тогава ще е била сигурно първа или втора група, даже специално и обяснихме, че шефът - това е нещо като госпожа. Wink

# 14 245
  • España
В понеделник започва новата учебна година на моите деца и по този повод получихме приветствени писма от директорКАТА  ( директор тук е мъж само) . Та писмото започва с “ Queridos alumnOS y alumnAs” ( скъпи ученици и ученички) , по-нататък има още “sus compañeros y compañeras “ ( своите ,да речем , приятели у приятелки) , също и “sus profesorEs y profesorAs” ( учители и учителки) ...На мен това ми харесва и си мисля , че това е равнопоставеност на половете, иначе ...другото ...Уеднаквяване  в полза на м.р. , според мен е точно дискриминативно! Защо да са , айде да не кажа “колега”, че виждам сте го коментирали надълго и на широко , примерно ДИРЕКТОР, защо не са ДИРЕКТОРКА ( нали има равенство на половете ) или....🥴

# 14 246
Винаги ме е дразнило в английския език, липсата на женски род специално за думите "учител" и "приятел".

# 14 247
Знам, че преди време някой спомена, но много ме дразни "хапва". Как никой вече не яде, не се храни, не закусва, обядва и вечеря. Всички хапват.
Хапвам, когато бързам за някъде и вземам нещо набързо и едва ли не в движение. Или съм на диета.
"Случва се" още ми оглавява класацията, но хапването я настига.

# 14 248
  • София
Все повече започва да ме дразни наричането на учителите "преподаватели". Учителят е учител. Такава е думата, тя означава точно определено нещо. Преподавателите са в университета, макар че доста от тях се припознават повече като даскали и дори си наричат дейността даскалуване.

# 14 249
Не опонирам, всеки може да се дразни от нещо. Но какво прави учителят? Преподава. Т. е вероятно не е грешно. Аз също не употребявам преподавател за учител.
А на думата даскал нищо и няма. В последните години е натоварена с подигравателно-презрително значение.
Някога най-важните хора на село са били кметът, даскалът и попът.

Общи условия

Активация на акаунт