Фраза, която мразя

• 1 207 556
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 14 220
  • SF
Не си длъжна на никого да докладваш какво ти е семейното положение.
Освен госпожо и ей чш, малката, има и други обръщения към 13-годишно момиче. А как се объщаш към 13-годишно момче, тогава?

# 14 221
  • София
Зависи- "младеж/о" е от времето на моята младост.
"млади господине"? "господине"?  "момче"?

И да, не си длъжна на никого нищо да докладваш, но и не можеш да заповядаш на никого как да се обърне към теб, когато му се налага да влезе в контакт.

# 14 222
Не си длъжна на никого да докладваш какво ти е семейното положение.
Освен госпожо и ей чш, малката, има и други обръщения към 13-годишно момиче. А как се объщаш към 13-годишно момче, тогава?

Потупвам я по рамото и казвам извинявай 😄

# 14 223
  • София

Потупвам я по рамото и казвам извинявай 😄
Или се окашлям с нарастващи децибели, та дано се обърне и тогава да се извиня.
Ако не стане, приближавам плътно и издавам онзи звук, който издава снахата, която не може никак да нарече свекърва си: Ъъъъъъ.........

# 14 224
Сега не е модерно да се кашля.

# 14 225
  • В градината...
Охх, до скоро ми викаха "госпожице", ама какво не бих дала пак да ми викат така, пък даже и да не е модерно Sunglasses

# 14 226
Това с госпожицата е много тъпо. Аз съм около 40 годишна и съм неомъжена. Наскоро при служебен контакт ми зададоха въпроса как да се обръщат - госпожа или госпожица. Е... смотолевих госпожица и сега така се обръщат. Направо ми звучи като подигравка. Според мен е редно обръщението да си е “госпожо” без да се разпитва.

# 14 227
  • София
Цитат
вчера ни бяха ваксинките
Close

# 14 228
Цитат
вчера ни бяха ваксинките
Close

След "матчицата" при АГ-то всичко подобно ми изглежда нормално Simple Smile

# 14 229
"Матчица" ? 😂😂😂😂😂

# 14 230
  • SF
Това с госпожицата е много тъпо. Аз съм около 40 годишна и съм неомъжена. Наскоро при служебен контакт ми зададоха въпроса как да се обръщат - госпожа или госпожица. Е... смотолевих госпожица и сега така се обръщат. Направо ми звучи като подигравка. Според мен е редно обръщението да си е “госпожо” без да се разпитва.

Това имах предвид. Корпоративното поведение не предполага да си разменяте информация от този тип - семейна, сгодена, разведена, разделена, на семейни начала, самотна...
И е малко смущаващо, ако 25-годишната е госпожа, а 45-годишната е госпожица, майка на деца, големи почти колкото госпожата.
Просто няма нужда да се уточняват тези статуси, точно както мъжете винаги си остават господин.
Иначе с близки приятелки, дори и като станете баби, можете си казвате "Ало, малката", "Госпожичке", "Момичета" и т.н.

# 14 231
  • София
В България много подскачат, ако наречеш някоя г-жо, пък тя не била, защото се възприема като комплимент колко младееш.
А всъщност може да е обида - че очевидно никой мъж не би те взел

# 14 232
  • Пловдив
Някъде бях чела, но не мога да си спомня източника,а и не твърдя, че спомените ми са точни, че когато не знаеш какъв е семейния статус на дама на възраст, предполагаща да е омъжена, правилното обръщение е госпожо. А дори и да знаеш, че не е омъжена и е във възраст "стара мома", пак обръщението трябва да е госпожа. Не ми се цитират имената на две юристки, бивша и настояща политичка, неомъжени, но при всички техни ТВ участия обръщението е "госпожо".
Да, нещо такова е логично да бъде, и аз мисля така.
Сещам се за една прокурорка от Пловдив, около 60-те, явно неомъжена, беше кандидат за член на ВСС преди известно време, която няколко пъти съм чувала да я наричат госпожица Еди-коя си. Не знам дали тя иска така обаче. Като цяло за мен по-скоро не е много уместно.
----
Цитат
Отпадат за тези, които са решили, че не им изнася.
Феминистките се борят на този фронт.

Реално, едно момиче след 13 годишната си възраст, предвид променения си от пубертета външен вид, как да бъде наричано?
Чш, ей!? Ей, малката?
Айде, глупости, феминистките.
И никой не е твърдял, че момиче на 13 трябва да бъде наричано "госпожо". Говорим за жена примерно на 30. Според мен това имаше предвид потребителката.
Непознатите жени на български са "госпожо". А конкретно "Ms." ("миз" се чете, ако не греша) на английски в момента е прието за универсално обръщение, та за неговия превод говорех.

Колкото до отърването, аз като гледам, по-скоро има жени, които неоправдано се натискат да са госпожици - на 35 и разведени по семейно положение, примерно.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 13:29 от Магдена

# 14 233
  • SF
Ама нещата са се променили! Много хора съжителстват с някого без брак, но пък си имат деца.
За много това е втора дълга връзка - госпожици ли са, ергени ли са... Имам приятелка, която говори за мъжа си като за нейния приятел. Имат си момиченце на 6 годинки, но не са правили сватба. Така съм свикнала с тях, че всеки път, когато каже "приятелят ми", първоначално ми идва да реагирам така, сякаш е започнала нова връзка. Тя е над 40-годишна. Каква госпожица е? А иначе си има дете и приятел, който има същото дете. Simple Smile

# 14 234
  • Пловдив
Есме, съгласна съм, не съм казала друго. За мен в днешно време би следвало "госпожица" да е обръщение само към съвсем младо момиче. Едно, че има "госпожици" с мъж и деца без брак (те и семейства нямат според някои Wink), второ - не можеш да знаеш брачния статус на всяка жена, трето - малко неуместно ми звучи на мен 60-годишна, че и 35-40-годишна "госпожица", дори да е девица, живееща с майка си. Но универсално и единно, прието от всички правило май няма засега.

Общи условия

Активация на акаунт