Фраза, която мразя

• 1 218 219
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 14 895
  • Пловдив
Вероятно е русизъм - среща се в подобен смисъл и на руски. Но аз, не знам защо, го свързвам конкретно с армията у нас. Може би погрешно.

# 14 896
  • София
В случая "зачета" го възприемам като "започна да чета" или "прочета част от нещо".
Ако някога Божков бъде осъден, да добавят и някоя година заради "закупя", тръгнало от Нац. лотария.
Макар че историята помни и по-стари примери:
"Във чейнджбюрото изпрати ме мама да си закупя долар зелен" - песента Бял мерцедес

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 18:07 от Cuckoo

# 14 897
  • София
Да закупиш винаги е било "по-купешко", по за пред хора, докато "купя" се е водело като разговорно.
Това от дете го знам.

# 14 898
  • Пловдив
Закупуването е старо и по-купешко, както и по-канцеларско, да.
За лотарията не съм обърнала внимание, обаче вярно, че имаше такава чалга за долара зелен. Sunglasses

Малиййй, това била знаковата песен за белия мерцедес, който преследва героинята "в живота". Това добавено "в живота" за мен е наравно с "да си  закупя долар зелен" като поетично изразно средство.

# 14 899
  • София
Ползвам и двете форми, все пак съм чиновник и майстор на хартиената шпага. Simple Smile Но за всичко си има време и място.
Смешно ми е хора, които не могат да се изразят гладко, да "закупуват" каквото и да е.

# 14 900
  • Пловдив
Аз, понеже не съм майстор на оръжията, "закупувам" го мразя и не го ползвам. Но пък е яко в текстове като този за долара.

# 14 901
Е, то тогава си беше мащабна сделка закупуването на долар, заслужаваше си този глагол. На майка ми заплатата беше нещо от сорта на 3-4 долара.

# 14 902
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
личното ми усещане е, че хората купуваха, а закупчиците и снабдителите закупуваха в количества и за служебни цели.

# 14 903
  • София
Разбира се, закупуването предполага или количества, или много пари. В официален документ ще напиша закупувам/закупуване, но не и във ФБ или тук.

# 14 904
Много ме дразни когато някой вместо дали използва нали. Ей като го чуя и все едно ми бъркат не знам къде и то изречено от хора, които се имат за много правилно говорещи.

# 14 905
Не разбрах. Пример?

# 14 906
Много ме дразни когато някой вместо дали използва нали. Ей като го чуя и все едно ми бъркат не знам къде и то изречено от хора, които се имат за много правилно говорещи.
Аз скачам на обратното.

# 14 907
Дайте примери, аз не разбирам какво искате да кажете. Нали и дали са две думи с различно значение и не съм чувала някой да ги използва разменени.

# 14 908
Така е, дали? Вместо така е, нали?
Това от човек, който не претендира да е интелигентен.

# 14 909
А дали е така,
кой ще ми каже....

Сетих се за тази песен.
Може би не е конструирал правилно изречението, а въпросът е дали нещо е така, а не чака потвърждение на свое твърдение.

Общи условия

Активация на акаунт