Фраза, която мразя

• 1 218 239
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 14 925
В Игри на волята този сезон една участничка непрекъснато повтаряше "Ден Едно", а нещо, което, щом го чуя, ми идва да закрещя!!! - паразитната вметка "в смисъл", имам колега, който във всяко изречение я използва по три пъти и се чудя, това въпрос на навик ли е или невъзможност да изразиш мисълта си гладко и плавно.

# 14 926
  • София
А още по-дразнещо ми е написано "смисъл", без "в".
Още повече когато изобщо не се налага допълнително поясняване на брилянтната мисъл.

# 14 927
  • София
АбсурТ ми припомни един нелюбим израз: "При теб всичко наред?", произнесен набързо, почти без въпросителна интонация. Явно не те вълнува, защо изобщо ме питаш...

# 14 928
Е, какво му е на "добре ли си"?
Падаш на улицата, всички те гледат равнодушно и отминават. Един се спуска да помогне и пита дали си добре. Може да си се ударила лошо, може нищо да ти няма,може да си добре, може да не си и да имаш нужда от превоз, например.
Случи ми се. Паднах и рамото ми се извади (Луксация на раменната става). Болеше ме зверски и извиках от болка. Мъжът ми се наведе над мен и ме питаше "Добре ли си?". А аз се ядосах и му казах "Аз как ти изглеждам? Добре?".
Все се чудя оттогава, какво да каже човек в подобна ситуация.

# 14 929
  • София

А, видя ли, видя ли, и ти не знаеш кой е, че и къде се е дянал, та през целия филм ни дуума е обелил, нито се е вяснал!?

Във въздухоплаването, "роджър" е нещо като "разбрано".
Не знам откъде и защо така е решено, но говорейки си пилотите с кулата, така завършват разговора.

# 14 930
Е, какво му е на "добре ли си"?
Падаш на улицата, всички те гледат равнодушно и отминават. Един се спуска да помогне и пита дали си добре. Може да си се ударила лошо, може нищо да ти няма,може да си добре, може да не си и да имаш нужда от превоз, например.
Случи ми се. Паднах и рамото ми се извади (Луксация на раменната става). Болеше ме зверски и извиках от болка. Мъжът ми се наведе над мен и ме питаше "Добре ли си?". А аз се ядосах и му казах "Аз как ти изглеждам? Добре?".
Все се чудя оттогава, какво да каже човек в подобна ситуация.

И на мен ми се случи:confused:
Но само си ударих коляното и си натъртих дланите. Ако в България е имало кавалери, те са измрели. Една жена се спусна и ме попита" добре ли сте" и ми помогна. Ами добре бях-ни счупено, ни някаква нужда от още помощ. Та зависи от ситуацията, а и от човека. Мен не ме дразни.
Сега много познати от други градове и държави звънят периодически и питат"добре ли сте?". Във връзка с пандемията.

# 14 931
  • Пловдив
Хаха, не знаех за Роджър. Така било. Grinning Мерси!

Появило се, според обяснения в интернет, от навика, когато се диктува буква по буква, да се казват думи с тази буква (Б като Бургас и т.н.). Роджър било често казвано за Р, а самото Р било от "received", но не знаех, че постепенно Роджър е придобил собствено значение. Или не съм го чувала изобщо, или не съм го запомнила.
Ето това намерих иначе:
https://jakubmarian.com/origin-of-the-phrase-roger-that-in-english/

# 14 932
  • В градината...
Тъкмо една колежка искаше да вади изпълнителни листа...брррр.... /някъде от Юга ще да е/.

# 14 933
  • SF
Ооо, знаете ли, ако някой падне на улицата и искам да му помогна, ще се съобразявам с да го питам според по-точните преводи и по-красивия български: зле ли ви е? зле излеждате?...
Действа се първосигнално в такива моменти: как сте? Добре ли сте? Ударихте ли се? Да ви помогна ли?... Който го дразни фразата, да прави забележка на хората в такива моменти.

# 14 934
  • Mediterraneo
Ооо, знаете ли, ако някой падне на улицата и искам да му помогна, ще се съобразявам с да го питам според по-точните преводи и по-красивия български: зле ли ви е? зле излеждате?...
Действа се първосигнално в такива моменти: как сте? Добре ли сте? Ударихте ли се? Да ви помогна ли?... Който го дразни фразата, да прави забележка на хората в такива моменти.

Абсолютно!
Скоро карах по един черен път и след поредния завой видях паднал велосипедист. Спрях веднага и го попитах дали е добре и дали има нужда от помощ. Момчето каза "Добре съм, не се притеснявай", изчаках го да стане и продължих. В такава ситуация последното нещо, което си мислиш е, колко тъпа може да се стори на някого една фраза, в случая даже съвсем обикновена. Какви теории се развиват само за един обикновен израз( шляпащо се по челото човече).

Последна редакция: пт, 22 яну 2021, 11:39 от Тарталета

# 14 935
А на мен ми е много смешно по американските филми как правят салто мортале, падат, пребиват се и пр., обаче веднага запчват да викат "Добре съм, добре съм!", сакън да не смутят спокойствието на околните, които може да решат, че не са добре, ако не се обадят на първата секунда след падането от няколкометрова височина.

# 14 936
Роджър не е от въздухоплаването, а от радиотелеграфията, означава разбрано. Всяка буква, в случая R, се спелува.
Дразни ме "Дет'са вика".
Много модерен израз. Sunglasses

# 14 937
  • Пловдив
Малко извън текущата дискусия. Слушах тези дни един чичко, който местоимението "я" си го изговори отчетливо като "е". Два-три пъти така. Беше от едно село на границата на Пазарджишка и Софийска област. Но не знам все пак дали там всички говорят така, просто ми направи впечатление във връзка с темата.

# 14 938
дразни ме израза "ако трябва да сме честни/откровени". Ами трябва! Иначе какво? Честни сме само ако се налага?

# 14 939
  • Пловдив
Има се предвид, че алтернативата е да си мълчиш, не да лъжеш. Wink

Общи условия

Активация на акаунт