Фраза, която мразя

• 1 218 711
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 15 135
И каратека има, и пр. "Ка", добавено към думата, означава нещо като експерт в заниманието, но да не е твърде самохвално, ако лично се изкарват експерти практикуващите, не се използва в първо лице.

# 15 136
  • Пловдив
Аз мислех, че каратека е просто каратист.
Не може ли човек да каже за себе си, че е каратека?
Думата и на мен ми е смешна, де.

# 15 137
Не виждам какво е лошото на българското окончание - ист, за да ползваме - ка.

# 15 138
Не виждам какво е лошото на българското окончание - ист, за да ползваме - ка.

Нищо, но тук се атакуваше другото. Едното е по нашенски, другото е интернационално използван термин.

# 15 139
Добавям една много често срещана фраза във форума "Така съм учена", ще я срещнете при дискусиите за това кой глади, кой как пере или как се къпе.

# 15 140
Не съм срещала тази фраза. Но как иначе да се каже-"Така са ме учили"?

# 15 141
  • София
ИзлезНА
ХодимЕ
ПравимЕ
Е, сега пък, шопизмите ли критикуваш? Тук сме столица, ехеееей, ти на кого правиш бележки
По-благозвучно е "ходимЕ на..." защото не се натрупват две съгласни, но пък "ходим у...." е по-добре

Шегувам се, и мен някои неща откровено ме дразнят, а "ме"-кането много се старая да избягвам, но пусто - понякога ми се изплъзва, ако бързам или съм развълнувана

# 15 142
Не съм срещала тази фраза. Но как иначе да се каже-"Така са ме учили"?

По- скоро ме дразни самото използване на фразата при такива дискусии. "Гладя си всичко, защото така съм учена", представям си веднага мама и баба как учат внучка да е прилежна съпруга и домакиня Grinning

# 15 143
  • София
По- скоро ме дразни самото използване на фразата при такива дискусии. "Гладя си всичко, защото така съм учена", представям си веднага мама и баба как учат внучка да е прилежна съпруга и домакиня Grinning
Личният пример учи повече от всичко. Особено ако в семейството домашната работа е задача само на жените, т.е. дъщерята след някаква възраст може наистина да се е научила.
Но ето нещо за мен - "Аз съм научена, че мъжете помагат наравно в домакинството". Видяла съм го, а и майка ми го е набила с примери от своя живот.

# 15 144
  • Пловдив
Може би дразненето е защото "така съм учена" звучи като "не всички имат моето възпитание". Само предположение напосоки, понеже в някои - не всички - случаи на мен така ми звучи.

А, то авторката обяснила защо. Нищо, де, няма да трия.

# 15 145
Еее Магдена, засрами се, още причини ми даваш да не харесвам този израз Grinning
Майка ми също ми е казвала да си гладя дрехите, и тя глади своите, но като се стигне до такава дискусия казвам нещо от сорта на "Гладя си дрехите, защото изглеждат по- добре изгладени".

# 15 146
Личният пример учи повече от всичко. Особено ако в семейството домашната работа е задача само на жените, т.е. дъщерята след някаква възраст може наистина да се е научила.
Но ето нещо за мен - "Аз съм научена, че мъжете помагат наравно в домакинството". Видяла съм го, а и майка ми го е набила с примери от своя живот.
Малко спам. Съпруг произлиза от "съвпрегнат". Т. е. двата вола трябва да теглят с еднаква сила колата.
Думата "помагам" за домакински задължения не я обичам. Може да ми помогне съседа или съседката. На съвпрегнатия си му е задължение.

# 15 147
  • Пловдив
Аааа, тя и моята майка гладеше всичко, а и сигурно ми е казвала, че е хубаво да се глади, ама мързелът си е мързел - аз не гладя. От което следва, че не е до учене, от което на свой ред следва, че изразът поначало е безсмислен. Wink Wink

# 15 148
  • София
Малко спам. Съпруг произлиза от "съвпрегнат". Т. е. двата вола трябва да теглят с еднаква сила колата.
Думата "помагам" за домакински задължения не я обичам.
Аз пък не се занимавам с колата, а и това си е разправия. Особено за моята - си е мое задължение, ама на - не се занимавам.
Добре, това "помага" ни е останало от тъмните времена Laughing , написах го автоматично.

# 15 149
  • Крайбрежен район
През последните години много чувам думата айляк. Предполагам, че идва от София, по нашия край такова чудо няма.
Някой може ли да ми каже какво означава?
Едно момче ми каза, че са правили айляк. Аз казах "Аха, разбрах". Всъщност нищо не разбрах, но ме досрамя да питам. Предполагам, че има предвид, че са направили някаква беля или....? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт