Фраза, която мразя

• 1 195 037
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 15 285
Друго имах предвид, не времето в което е била млада и е било актуално "готино".

# 15 286
  • Пловдив
При "Щурците" това с античния израз "готин" е с нюанс като при изрази от типа: "ай сиктир, както се казва на френски" - шега. Но иначе да, самият факт, че този израз го има в песен на "Щурците", е достатъчен знак, че е античен. Wink

# 15 287
  • В градината...
При "Щурците" е търсен контраста между Гьоте и "готин". Навремето звучеше много яко.

# 15 288
  • София
При "Щурците" това с античния израз "готин" е с нюанс като при изрази от типа: "ай сиктир, както се казва на френски" - шега. Но иначе да, самият факт, че този израз го има в песен на "Щурците", е достатъчен знак, че е античен. Wink

Когато чух за пръв път песента, се зачудих какво му е античното на "готин", като през 80-те си беше съвсем актуален.
След време се замислих, че текстът описва бъдещето, когато всички ще са талантливи и възпитани и за тях важи това определение, което вече е архаично. Нали песента се казва Футуролог - тогава за целия свят отговаря един дежурен, а други явно владеят природните сили, защото правят лек земетръс за забавление.
Естествено, че римата е търсена, а все пак автор е Миряна Башева. Не някоя певица-текстописец, която смята, че всичко завършващо на "а" се римува

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 17:19 от Cuckoo

# 15 289
  • Пловдив
Цитат
...бъдещето, когато всички ще са талантливи и възпитани и за тях важи това определение, което вече е архаично...
Ха, вярно, може и това да е (част от) обяснението.

Перуника, при Гьоте и "готин" е търсено фонетичното съзвучие, нормално за стихотворение, но говорим защо "античен".

# 15 290
Младеж и девойка казват хората около мен.

Младеж/ девойка е просто идентификация за възраст, за млад човек. Тийн обаче има нюанси - пак е млад човек, но воден от хормони, от бунтарски настроения, от странни и опърничави възгледи и прочее типични за възрастта качества. И когато се употребява този израз според мен се набляга именно на този нюанс. Други пък използват например "моето говедо", което пак дава същото внушение, но е само за момчета.

# 15 291
  • София
Младеж е... някой доста по-млад от мен, каквито са все повече хора (гадове такива Sob). На почти 51 мога да нарека младеж и някого на 30 години
Докато тийн си е баш това, което имат предвид англоговорящите - между 13 и 19

# 15 292
Аз питам "Как са девойките? " за внучките си още когато бяха бебета, едва ли не. Не зная защо и как се почна, може би на шега. Та всеки различно.

# 15 293
„Тийн“ ми звучи по-добре от позабравеното вече „пубер“. Simple Smile

# 15 294
  • Пловдив
Куку, тъкмо чета едно криминале от Лидъл, където убитият е "момче" на 34 - така го наричат многократно и в авторската реч, и в тази на главния разследващ "наш", който е около 40. Не знам как е в оригиналния език (италиански).

Ей, и не ми казвайте кой е убиецът, не съм я дочела!!!

# 15 295
Мен ме дразни яко от самото начало като жаргон. Още от онази реклама на Булдозер, много яки. Як го свързвам с някой здрав физически субект, бабанка, тип пехливанин. Или за качество на материал, здрав/издръжлив. Готин също не ми е в речника. Даже и да е бил актуален по мое време.
За възрастните хора, не само жени, споделям мнението, че не върви да ползват младежки жаргон. Смешно и несериозно е. Всяко нещо с времето си. И аз на младини съм ползвала жаргонни думи, но вече не.

# 15 296
Точно за обувки е много хитра игра на думи - хем яки, в смисъл здрави, хем яки, в смисъл готини. Много добро попадение. А и това са обувки за тинейджъри в края на краищата.

# 15 297
Е, да, за обувки е приемливо. Но не се използваше тази дума дотогава. Казваше се здрави, а за вид - хубави/красиви.

# 15 298
Много ме дразни "дъртите" за родители, отвратително звучи и носи неприятен, пренебрежителен заряд. Също и "нашите" - нашите домати, кокошки, спестявания, какво по-точно?! 🤢

# 15 299
  • SF
Младеж/ девойка е просто идентификация за възраст, за млад човек. Тийн обаче има нюанси - пак е млад човек, но воден от хормони, от бунтарски настроения, от странни и опърничави възгледи и прочее типични за възрастта качества. И когато се употребява този израз според мен се набляга именно на този нюанс. Други пък използват например "моето говедо", което пак дава същото внушение, но е само за момчета.

Тийн си дава много ясна идентификация за годините. "Младеж и девойка" могат да се ползват, и се ползват, и за 5-годишни и за 35-годишни.
Ако търсим синоним на тийнейджър, тийн, по-скоро е пубертет, или пубер.

Общи условия

Активация на акаунт